Aromaty kwiatowe w winie.
Róża
Złożony aromat, który znajdziemy w wielu białych i czerwonych winach.
Przykłady: Gewürztraminer, Gamay, Pinot Noir, Grenache, Sangiovese,
Nebbiolo.
Geranium
W zbyt dużym natężeniu uważany za wadę wina, ze względu na to, że związek chemiczny geraniol nie jest naturalnym składnikiem moszczu (zmiażdżonych winogron jeszcze przed fermentacją). Przykłady: Muscat, Gewürztraminer, Torrontes, Malbec, Petit Verdot
Kwiaty cytrusowe
Bardzo skomplikowana nuta perfum pożądana w białych winach. Przykłady: Riesling, Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay.
Białe kwiaty
Delikatny
kwiatowy aromat towarzyszący smakom owocowym w białych winach. Przykłady: Pinot Gris, Chenin Blanc, Torrontes, Semillon.
Lawenda
Aromat kwiatowy, który znajdziemy głównie w czerwonych winach. Przykłady: Grenache, Syrah, Mourvedre, Malbec, Petit Verdot, Tempranillo,
Sangiovese.
Fiołek
Aromat, który znajdziemy w lżejszych czerwonych winach. Przykłady: Merlot, Mourvedre, Touriga Nacional, Petit Verdot, Malbec, Cabernet Sauvignon.
Źródło: nasze-wina.pl