Strona główna » Aktualności na portalu » 6 najczęściej spotykanych aromatów kwiatowych w winie

6 najczęściej spotykanych aromatów kwiatowych w winie


Aromaty kwiatowe w winie to tak naprawdę cała gama związków chemicznych. Nuta geranium w winie na przykład świadczy o obecności geraniolu, związku z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Wielu ekspertów winiarskich używa takich słów jak estry, terpeny, tiole. Tak naprawdę nie musimy wiedzieć co dokładnie oznaczają te pojęcia, warto wiedzieć natomiast jakie wino pachnie różą. Tradycję romantyczną mamy w końcu we krwi. Czytaj dalej

Aromaty kwiatowe w winie.



roza


Róża
Złożony aromat, który znajdziemy w wielu białych i czerwonych winach.
Przykłady: Gewürztraminer, Gamay, Pinot Noir, Grenache, Sangiovese,
Nebbiolo.


geranium

Geranium
W zbyt dużym natężeniu uważany za wadę wina, ze względu na to, że związek chemiczny geraniol nie jest naturalnym składnikiem moszczu (zmiażdżonych winogron jeszcze przed fermentacją). Przykłady: MuscatGewürztraminerTorrontes, Malbec, Petit Verdot


kwiat_cytrusa


Kwiaty cytrusowe

Bardzo skomplikowana nuta perfum pożądana w białych winach. Przykłady: Riesling, Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay.



biale_kwiaty


Białe kwiaty
Delikatny
kwiatowy aromat towarzyszący smakom owocowym w białych winach. Przykłady: Pinot Gris, Chenin Blanc, TorrontesSemillon.


lawenda

Lawenda
Aromat kwiatowy, który znajdziemy głównie w czerwonych winach. Przykłady: Grenache, Syrah, Mourvedre, Malbec, Petit Verdot, Tempranillo,
Sangiovese.

 


fiolek


Fiołek
Aromat, który znajdziemy w lżejszych czerwonych winach. Przykłady: MerlotMourvedre, Touriga Nacional, Petit VerdotMalbecCabernet Sauvignon.

Źródło: nasze-wina.pl

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *