Whisky jest kobietą i jak każda dama posiada wiele kreacji, które może przybrać w zależności od okazji. Czasem będziemy delektowali się kieliszkiem ulubionej single malt whisky w towarzystwie nastrojowej muzyki lub dobrej książki. Innym razem do szklaneczki blended whisky dodamy kilka kostek lodu, rozcieńczając nieco bursztynowy trunek w upalny wieczór. Jednak gdy mamy czas i ochotę na poeksperymentowanie z naszymi butelkami zachęcam do komponowania koktajli.
Drinki na bazie whisky są idealnym pomysłem gdy chcemy zaskoczyć naszych przyjaciół podczas przyjęcia, wcielając się w rolę profesjonalnego barmana lub jeśli z drugą połówką świętujemy jakąś doniosłą chwilę.
Poniżej prezentuję wybór siedmiu klasycznych, w dodatku niezbyt trudnych w przygotowaniu drinków z whisky. Polecam je jako urozmaicenie przygody poznawania wielu twarzy królowej alkoholi.
1. Irish Coffee – gdy oprócz whisky, uczuciem darzymy także aromatyczną kawę – nie rezygnujmy z żadnej z nich.
Składniki:
- 40 ml Irish whiskey, np. Whistler 5YO Single Malt Double Wood
- 10 ml Śmietanka UHT
- 2 łyżki brązowego cukru
- 120 ml Gorąca kawa
Przygotowanie:
Śmietankę UHT włożyć na około 5 minut do zamrażalnika aż zgęstnieje. Cukier wsypać do szklanki typu toddy, po czym wlać kawę i whiskey. Wymieszać dokładnie długą łyżką barmańską. Po powierzchni koktajlu rozlać 20 ml śmietanki.
2. Manhattan – gdy chcemy poczuć się niczym prawdziwy wilk z Wall Street.
Składniki:
- 40 ml żytnia whiskey, np. Koval Rye
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura bitters
- 1 wisienka koktajlowa
- 5 Kostek lodu
Przygotowanie:
Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej (lub wysokiego słoika), następnie wlać angosturę, wermut i whiskey. Wymieszać długą łyżką barmańską. Przecedzić do kieliszka koktajlowego i dodać wisienkę koktajlową
3. Old Fashioned – gdy słodko gorzki to nasz ulubiony smak.
Składniki:
- 50 ml żytnia whiskey, np. Koval Rye
- 4-5 kropli Angostura bitters
- 1 Kostka cukru
- 20 ml woda niegazowana
- 1 Pasek skórki z cytryny (zest)
- 1 wisienka koktajlowa
- 4 Kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki typu old-fashioned włożyć kostkę cukru i skropić ją 4-5 kroplami agnostury i rozgnieść tłuczkiem. Kolejno włożyć kostki lodu, wodę niegazowaną i wlać whiskey. Pasek skórki z cytryny wykręcić do szklanki, po czym włożyć do koktajlu. Dekorować wisienką koktajlową.
4. Whiskey sour – gdy jest zbyt ciepło by pracować.
Składniki:
- 50 ml Bourbon, np. Koval Bourbon
- 40 ml Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 20 ml Syrop z cukru trzcinowego
- 1 wisienka koktajlowa
- 5 Kostek lodu
- Łyżka białka jaja kurzego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kostki lodu włożyć do shakera, następnie dodać resztę składników (poza wisienką koktajlową). Koktajl wymieszać w shakerze, przelać do szklanki typu old-fashioned, nie przecedzać. Udekorować wisienką koktajlową.
5. Mint julep – gdy wszyscy piją mohito ale Ty masz swój własny styl.
Składniki:
- 50 ml Bourbon, np. Koval Bourbon
- 6 Listków świeżej mięty
- 1 łyżka cukru pudru
- 10ml woda niegazowana
- 4 Kostki lodu, pokruszone
Przygotowanie:
Listki mięty umyć i osuszyć ręcznikiem. Następnie włożyć do szklanki typu old-fashioned i rozgnieść tłuczkiem. Dodać cukier puder i wypełnić szklankę pokruszonym lodem. Na koniec wlać bourbon i wymieszać długą łyżką barmańską.
6. Rob Roy – to keep calm.
Składniki:
- 40 ml szkocka whisky, np. Firean Blended Scotch Whisky
- 20 ml Czerwony wermut
- 2-3 krople Angostura bitters
- 1 wisienka koktajlowa
Przygotowanie:
Kostki lodu włożyć do szklanicy barmańskiej, następnie wlać angosturę, wermut oraz whisky. Wymieszać dokładnie długą łyżką barmańską. Przecedzić przez sitko barowe do kieliszka koktajlowego dodając wisienkę koktajlową.
7. Godfather – gdyby ktoś nie wiedział kto tutaj rządzi…
Składniki:
- 40 ml szkocka whisky, Stag Hunter Blended Scotch Whisky
- 20 ml Amaretto
- 3-4 Kostki lodu
Przygotowanie:
Kostki lodu włożyć do szklanki typu old-fashioned, następnie wlać amaretto oraz whisky. Dokładnie wymieszać długą łyżką barmańską.
Autor: Łukasz Bandulet