Strona główna » Regiony » Abruzja

Abruzja


Rozciągnięte nad Adriatykiem Abruzzo dynamicznie podnosi swój potencjał winiarski, skoncentrowany wokół lokalnych odmian: subtelnego białego Trebbiano i dynamicznego czerwonego Montepulciano, wykorzystując także coraz częściej mniej znane odmiany, takie jak Pecorino i Aglianico, oraz szczepy francuskie. Swoje pierwsze spektakularne sukcesy winiarskie … Czytaj dalej

Rozciągnięte nad Adriatykiem Abruzzo dynamicznie podnosi swój potencjał winiarski, skoncentrowany wokół lokalnych odmian: subtelnego białego Trebbiano i dynamicznego czerwonego Montepulciano, wykorzystując także coraz częściej mniej znane odmiany, takie jak Pecorino i Aglianico, oraz szczepy francuskie. Swoje pierwsze spektakularne sukcesy winiarskie Abruzzo odnotowało w latach 90-tych ubiegłego wieku i od tamtej pory liczba pierwszorzędnych win i producentów systematycznie się powiększa, plasując region w czołówce włoskiego winiarstwa, a wina Montepulciano d’Abruzzo są jednymi z najbardziej poszukiwanych na rynku.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *