Alkohole mocne, to napoje o wysokiej zawartości alkoholu – zwykle ponad 40%. Asortyment ten niedawno pojawił się na stronie Winezja.pl. W ofercie można znaleźć whisky, koniaki, likiery, nalewki, rumy, brandy i oczywiście wódkę. Zachęcamy do zakupów.
Whisky (z grec. woda życia) – trunek kojarzony najczęściej z krajami anglosaskimi, mimo iż jest produkowany również w USA i Kanadzie.
Za jej smak i jakość odpowiedzialne są cztery czynniki:
- zboże – podstawa – najczęściej jęczmień. Wykorzystuje się również kukurydzę, pszenicę, owies, a w Japonii nawet ryż;
- torf –szkocka tradycja nakazuje suszyć skiełkowane ziarna jęczmienia wywodzące się z dymu torfowego;
- woda – miesza się ją z osuszonym słodem w celu otrzymania zacieru;
- drewno – whisky powinna leżakować w drewnianych beczkach (najczęściej dębowych) – minimum trzy lata przed butelkowaniem.
Nalewki – powstają z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być także słodzone syropem.
Rodzaje:
- owocowe, np. jagodzianka, jeżynówka, morelówka, pigwówka, wiśniówka;
- korzenne, np. kardamonka, imbirówka;
- ziołowe, np. benedyktynka, nalewka miętowa;
- miodowe, np. krupnik, nalewka miodowa;
- inne, np. kukułka, nalewka czekoladowa, lipóweczka.
Nalewki powinno podawać się w małych kieliszkach, np. do pikantnych przekąsek.
Cognac – zawiera ok. 40-45% alkoholu. Jego produkcja jest prowadzona zgodnie z długoletnią tradycją. Zawsze musi być co najmniej dwukrotnie destylowany. Następnie przechowuje się go przez minimum dwa lata w dębowych beczkach. W czasie leżakowania nabiera on charakterystycznego ciemno – brązowego koloru.
Jakość koniaku określana jest przez oznaczenia na etykiecie:
- Trzy gwiazdki lub V.S. – koniak przeleżał co najmniej dwa lata;
- V.S.O.P., Vieux, V.O. i Réserve – koniak przeleżał co najmniej cztery lata;
- V.V.S.O.P. i Grande Réserve – koniak przeleżał co najmniej pięć lat;
- Extra, Napoléon, X.O. Trés Vieux i Vieille Réserve – proces leżakowania w beczkach dębowych trwał od sześciu do dziesięciu lat.
Produkowany jest w okolicach miejscowości Cognac, we Francji. Na terenie UE, nazwa cognac zastrzeżona jest wyłącznie dla produktów z tej lokalizacji.
Rum – zawartość alkoholu od 37,5% do 81%. Wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.
Rodzaje:
- biały – lekki i łagodny smak, bardzo słodki, może być podstawą koktajli;
- złoty – bardziej aromatyczny od białego rumu. Swój kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa;
- ciemny – mocny aromat i smak, może być stosowany w kuchni;
- aromatyzowany – słaby, nie posiada aromatu rumu, zawartość alkoholu poniżej 40%. Powstaje w wyniku dodania smaku i aromatu przez producentów, np. pomarańczy, kokosu. Przykładem może być malibu;
- overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%.
Brandy – napój alkoholowy destylowany głównie z wina gronowego, czasem również z wina owocowego. Swój łagodny smak, barwę i bukiet zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Istnieje wiele narodowych wersji tego trunku – we Francji to armaniak i koniak, w Grecji – Metaxa, destylowana z czerwonych winogron z dodatkiem ziół, w Hiszpanii – Sherry Brandy, zaś w Chile – Pisco.
Likiery (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.
Najpopularniejsze likiery:
- Advocaat – likier jajeczny
- Amaretto – likier migdałowy
- Baileys – likier z whisky i śmietanki
- Blue Curaçao – kolor niebieski, smak pomarańczowy
- Campari – likier pomarańczowo-ziołowy, gorzki
- Curaçao – pomarańczowy
- Kahlúa – likier kawowy
- Krupnik – likier miodowy
- Malibu – likier z rumu i mleka kokosowego
- Sambuca – likier anyżowy
- Sheridan’s − likier kawowy
- Triple sec – smak pomarańczowy
- Umeshu – japoński likier śliwkowy
Wódki – powstają w wyniku destylacji alkoholu rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%).
Alkohol ten można podzielić na:
- wódki czyste – będące rozcieńczone wodą do 45%
- wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.
- bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.
Armagnac: najstarsza francuska i europejska wódka powstająca na bazie winogron. Nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac, w południowo-zachodniej Francji. Produkowany jest przez ciągłą destylację białego wina w specjalnym destylatorze i następnie leżakowany w dębowych beczkach. Do produkcji dopuszczonych jest 10 szczepów winnych, w tym najpopularniejszym jest trebbiano.
Zapraszamy do skorzystania z oferty alkoholi mocnych na winezja.pl. Idealnie sprawdzą się na święta i sylwestra.