Strona główna » Aktualności na portalu » Alkohole mocne na Winezja.pl

Alkohole mocne na Winezja.pl


Alkohole mocne, to napoje o wysokiej zawartości alkoholu – zwykle ponad 40%. Asortyment ten niedawno pojawił się na stronie Winezja.pl.  W ofercie można znaleźć whisky, koniaki, likiery, nalewki, rumy, brandy i oczywiście wódkę. Zachęcamy do zakupów.  Whisky (z grec. woda życia) … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Mniej niż 24 szt.
259,00 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Alkohole mocne, to napoje o wysokiej zawartości alkoholu – zwykle ponad 40%. Asortyment ten niedawno pojawił się na stronie Winezja.pl.  W ofercie można znaleźć whisky, koniaki, likiery, nalewki, rumy, brandy i oczywiście wódkę. Zachęcamy do zakupów. 

glenkinchie-12-years-old-single-malt-scotch-whisky_p_dWhisky (z grec. woda życia) – trunek kojarzony najczęściej z krajami anglosaskimi, mimo iż jest produkowany również w USA i Kanadzie.

Za jej smak i jakość odpowiedzialne są cztery czynniki:

  • zboże – podstawa – najczęściej jęczmień. Wykorzystuje się również kukurydzę, pszenicę, owies, a w Japonii nawet ryż;
  • torf –szkocka tradycja nakazuje suszyć skiełkowane ziarna jęczmienia wywodzące się z dymu torfowego;
  • woda – miesza się ją z osuszonym słodem w celu otrzymania zacieru;
  • drewno – whisky powinna leżakować w drewnianych beczkach (najczęściej dębowych) – minimum trzy lata przed butelkowaniem.

Nalewki – powstają z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być także słodzone syropem.

Rodzaje:

  • owocowe, np. jagodzianka, jeżynówka, morelówka, pigwówka, wiśniówka;
  • korzenne, np. kardamonka, imbirówka;
  • ziołowe, np. benedyktynka, nalewka miętowa;
  • miodowe, np. krupnik, nalewka miodowa;
  • inne, np. kukułka, nalewka czekoladowa, lipóweczka.

Nalewki powinno podawać się w małych kieliszkach, np. do pikantnych przekąsek.

cognac-henessy-vs_p_dCognac – zawiera ok. 40-45% alkoholu. Jego produkcja jest prowadzona zgodnie z długoletnią tradycją. Zawsze musi być co najmniej dwukrotnie destylowany. Następnie przechowuje się go przez minimum dwa lata w dębowych beczkach. W czasie leżakowania nabiera on charakterystycznego ciemno – brązowego koloru.

Jakość koniaku określana jest przez oznaczenia na etykiecie:

  • Trzy gwiazdki lub V.S. – koniak przeleżał co najmniej dwa lata;
  • V.S.O.P., Vieux, V.O. i Réserve  – koniak przeleżał co najmniej cztery lata;
  • V.V.S.O.P. i Grande Réserve – koniak przeleżał co najmniej pięć lat;
  • Extra, Napoléon, X.O. Trés Vieux i Vieille Réserve – proces leżakowania w beczkach dębowych trwał od sześciu do dziesięciu lat.

Produkowany jest w okolicach miejscowości Cognac, we Francji. Na terenie UE, nazwa cognac zastrzeżona jest wyłącznie dla produktów z tej lokalizacji.

Rum – zawartość alkoholu od 37,5% do 81%. Wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy.

Rodzaje:

  • biały – lekki i łagodny smak, bardzo słodki, może być podstawą koktajli;
  • złoty – bardziej aromatyczny od białego rumu. Swój kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa;
  • ciemny – mocny aromat i smak, może być stosowany w kuchni;
  • aromatyzowany – słaby, nie posiada aromatu rumu, zawartość alkoholu poniżej 40%. Powstaje w wyniku dodania smaku i aromatu przez producentów, np. pomarańczy, kokosu. Przykładem może być malibu;
  • overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%.

Brandy – napój alkoholowy destylowany głównie z wina gronowego, czasem również z wina owocowego. Swój łagodny smak, barwę i bukiet zawdzięcza leżakowaniu w dębowych beczkach. Istnieje wiele narodowych wersji tego trunku – we Francji to armaniak i koniak, w Grecji – Metaxa, destylowana z czerwonych winogron z dodatkiem ziół, w Hiszpanii – Sherry Brandy, zaś w Chile – Pisco.

Likiery (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-likier-jajeczny-ja-baczewski-ovovit_p_dziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.

Najpopularniejsze likiery:

  • Advocaat – likier jajeczny
  • Amaretto – likier migdałowy
  • Baileys – likier z whisky i śmietanki
  • Blue Curaçao – kolor niebieski, smak pomarańczowy
  • Campari – likier pomarańczowo-ziołowy, gorzki
  • Curaçao – pomarańczowy
  • Kahlúa – likier kawowy
  • Krupnik – likier miodowy
  • Malibu – likier z rumu i mleka kokosowego
  • Sambuca – likier anyżowy
  • Sheridan’s − likier kawowy
  • Triple sec – smak pomarańczowy
  • Umeshu – japoński likier śliwkowy

Wódki – powstają w wyniku destylacji alkoholu rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3 (40%).

Alkohol ten można podzielić na:

  • wódki czyste – będące rozcieńczone wodą do 45%
  • wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.
  • bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.

Armagnac: najstarsza francuska i europejska wódka powstająca na bazie winogron. Nazwa pochodzi od francuskiego regionu Armagnac, w południowo-zachodniej Francji. Produkowany jest przez ciągłą destylację białego wina w specjalnym destylatorze i następnie leżakowany w dębowych beczkach. Do produkcji dopuszczonych jest 10 szczepów winnych, w tym najpopularniejszym jest trebbiano.

Zapraszamy do skorzystania z oferty alkoholi mocnych na winezja.pl. Idealnie sprawdzą się na święta i sylwestra.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *