Strona główna » Poznaj winiarza » Australia: Wolf Blass

Australia: Wolf Blass


Wolfgang Franz Otto Blass urodził się w 1934 roku we wschodniej części Niemiec. Rodzina matki w przeszłości działała w branży winiarskiej, dzięki niej zdobył pierwsze doświadczenia. Szukając sposobu na zarobienie pieniędzy pracował w winiarniach, w Niemczech i Francji. Był to dla niego dobry sposób by poznać świat, a po drugiej wojnie światowej jedyna możliwość zapewnienia sobie i rodzinie godziwych warunków życia. W wieku 20 lat Wolf stał się najmłodszym posiadaczem dyplomu magistra oraz tytułu Mistrza Piwnicy (Kellermeister) Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
39,99 zł

Dostępność: Mniej niż 6 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Wolfgang Franz Otto Blass urodził się w 1934 roku we wschodniej części Niemiec. Rodzina matki w przeszłości działała w branży winiarskiej, dzięki niej zdobył pierwsze doświadczenia. Szukając sposobu na zarobienie pieniędzy pracował w winiarniach, w Niemczech i Francji. Był to dla niego dobry sposób by poznać świat, a po drugiej wojnie światowej jedyna możliwość zapewnienia sobie i rodzinie godziwych warunków życia. W wieku 20 lat Wolf stał się najmłodszym posiadaczem dyplomu magistra oraz tytułu Mistrza Piwnicy (Kellermeister)co zapewniło mu owocny start do imponującej kariery winiarza.

Dzięki pracy w winiarniach w Niemczech i Francji Wolf Blass zdobył umiejętności produkcji win musujących. Następnie przyjął posadę w brytyjskiej firmie winiarskiej Avery  na stanowisku kierownika piwnicy.

Jego wiedza i bogate doświadczenie produkcji win musujących otworzyło przed nim wiele możliwości. Wkrótce zaproponowano mu pracę w Wenezueli, Nowej Zelandii i Australii. Z powodu rewolucji w Wenezueli Wolf Blass wybrał Australię.

Początki na nowym kontynencie nie były łatwe. Wolf Blass ciężko pracował, podróżując po kraju przez 7 dni w tygodniu swoim starym Volkswagenem. Za swą pracę i konsultacje otrzymywał 2,5 dolara za godzinę. Wkrótce cieszył się opinią konsultanta „nr jeden” ds. winiarstwa oraz „Złotym Chłopcem” australijskiego przemysłu winiarskiego.

Nieograniczony restrykcyjnymi tradycjami winiarskimi Wolf podjął się osobistej misji i rozpoczął eksperymenty z metodami produkcji wina i praktykami marketingowymi w branży winiarskiej. Od 1966 roku Wolf tworzył małe parcele. W 1969 nabył dwu-hektarową posiadłość w Bilyara w regionie Barossa Valley. Z przekładów naukowych dowiedział się, że nazwa „bilyara” w języku aborygenów oznacza orzeł „Eagelhawk”. Ponadto wizerunek orła widniał również na godle narodowym Niemiec. Wolf Blass postanowił więc, że jego wina będą oznaczone wizerunkiem i nazwą orła.

Drzemiąca w Wolfie pasja do wina oraz duch innowacji doprowadziły w latach 70  do stworzenia win, które były bogatsze w smaku, delikatniejsze dla podniebienia i łatwiejsze do konsumpcji, w porównaniu z innymi produktami na rynku. W latach 70 narodził się więc nowy styl win, który odegrał kluczową rolę w szybkim sukcesie win Wolf Blass, i który wciąż czyni je rozpoznawalnymi i pożądanymi przez konsumentów na całym świecie.

Następnie Wolf skoncentrował się na produkcji stołowych win czerwonych. Ciekawy był fakt, że wcześniej jako winiarz nigdy nie zajmował się produkcją tego rodzaju win. Jednak szybko zorientował się, że czerwone wina ze swym intensywnym, owocowym charakterem są bardziej atrakcyjne dla amatorów winiarstwa, niż kwasowe białe wina. Produkował również białe wina, szczególnym sentymentem darzył jego ulubiony szczep, czyli Riesling.  

Początkowo dystrybucja win obejmowała Australię. W 1974 postanowił zdobyć nowe rynki, rozpoczął więc eksportować wina do Nowej Zelandii, Fidżi, Singapuru Hong Kongu, Kanady, Irlandii, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.

Wolf Blass wciąż aktywnie angażuje się w światowy przemysł winiarski. Przede wszystkim jest „ojcem założycielem” znanej na całym świecie marki win Wolf Blass, ponadto jest dożywotnim członkiem oraz byłym prezesem International Wine & Spirit Competition w Londynie. Działa również na wielu płaszczyznach australijskiej branży winiarskiej. Jest przewodniczącym Fundacji Wolf Blass, którą założył w 1996 roku na cześć swoich sześćdziesiątych urodzin, z kapitałem początkowym 1 miliona dolarów. Fundacja zajmuje się zaawansowanymi badaniami i rozwojem winiarstwa oraz promocją australijskiego przemysłu winnego.

Wina Wolf Blass cieszą się popularnością oraz uznaniem na całym świecie, zdobyły ponad 3000 nagród i odznaczeń na narodowych i międzynarodowych zawodach winiarskich. Warty odnotowania był sukces z lat 90-tych, wówczas wino Black Label zdobyło trzy razy pod rząd trofeum Jimmy Watson (Jimmy Watson Trophies – najlepsze australijskie czerwone wino na Narodowych Zawodach Winiarskich w Melbern). Jednak to rok 1999 przeszedł do historii. Wówczas marka wina Black
Label
jako jedyna po raz czwarty zdobyła zaszczytne trofeum Jimmy Watson, co było precedensem w historii australijskich zawodów. Warty odnotowania jest również sukces z 2008 roku, kiedy to czerwone wina Wolf Blass zostały okrzyknięte winami roku na  International Wine Challenge in London. 

Źródło: http://www.wolfblass.com.au

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *