Strona główna » Blog eksperta » Biało – zielone szaleństwo…

Biało – zielone szaleństwo…


Trwa w najlepsze. Co prawda, w dzisiejszych czasach niby możemy się nim cieszyć dużo dłużej, niż miało to miejsce kiedyś, jednak i tak czekamy na kwiecień, by przez całe niemal lato cieszyć ich smakiem. Szparagi! Szparagi na różne sposoby! W … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
59,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Trwa w najlepsze. Co prawda, w dzisiejszych czasach niby możemy się nim cieszyć dużo dłużej, niż miało to miejsce kiedyś, jednak i tak czekamy na kwiecień, by przez całe niemal lato cieszyć ich smakiem. Szparagi! Szparagi na różne sposoby! W oddzielnych i wspólnych kombinacjach kolorów. Jako dodatek do letnich dań, lub jako główny bohater. Z dodatkami, z którymi sprawiają nam najwięcej frajdy. Moim ulubionym dodatkiem jest oczywiście kieliszek wina, których kolekcję mam zawsze gotową w głowie, by odpowiednio ich użyć do wydarzeń na talerzu.

Zielone szparagi saute popijam zazwyczaj Chablis, Vermentino lub Grüner Veltlinerem , a polane odrobiną oliwy, w towarzystwie pomidorków i sera Parmiggiano – Sauvignon Blanc lub Verdejo. Najbardziej treściwą wersję, czyli tą z masłem, w towarzystwie pochetowego lub sadzonego jajka, wzbogacam dobrym Bordeaux Blanc lub Chablis Premier Cru, nie cofając się przed Rioja Reserva w bieli. Nieco inaczej wyglądają moje wybory przy szparagach białych. Te bez dodatków, ewentualnie z odrobiną masła, najchętniej popijam Pinot Grigio, świeżym Chardonnay lub portugalskim Arinto. Gdy obok nich leży szynka parmeńska lub szwarcwaldzka i gotowany ziemniak, bez namysłu zamawiam wytrawnego Rieslinga, treściwego Furminta, a nawet Xarel-lo.

To tylko kilka z moich ulubionych propozycji. Oczywiście dań ze szparagami jest więcej, a i win do nich nie brakuje. Można je wymieniać do woli. Pamiętajcie tylko o tym, żeby treść wina była wystarczająca do wagi tego, co zamówiliście, lub przyrządziliście sami.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *