Strona główna » Regiony » Burgundia

Burgundia


Prawdziwa przeciwwaga i jedyny konkurent dorównujący renomą i klasą win Bordeaux, będąc jednocześnie totalnie odmiennym w stylu. Burgundy, oparte głównie na szczepach Chardonnay i Pinot Noir, potrafią pięknie ewoluować, rozwijać coraz szersze spektrum ulotnych aromatów jednocześnie będąc winami subtelnymi i … Czytaj dalej

Prawdziwa przeciwwaga i jedyny konkurent dorównujący renomą i klasą win Bordeaux, będąc jednocześnie totalnie odmiennym w stylu. Burgundy, oparte głównie na szczepach Chardonnay i Pinot Noir, potrafią pięknie ewoluować, rozwijać coraz szersze spektrum ulotnych aromatów jednocześnie będąc winami subtelnymi i soczystymi. Właśnie za finezję aromatów burgundy ceni się najbardziej. Mniejsze wina tego regionu korzystają także z dobrodziejstw mniej znaczących odmian regionu: białej Aligote i czerwonego Gamay, które zdominowało najbardziej południową część regionu – granitowe Beaujolais. Jego najlepsze Cru potrafią wyczarować z Gamay mineralne i soczyste trunki najwyższej klasy. Najważniejszymi elementami Burgundii, licząc z północy na południe, są: wapienne Chablis, słynne Cote d’Or, wewnątrz którego znajdziemy Cote de Beaune, dające najlepsze białe wina regionu, oraz Cote de Nuits, które słynie z kolei z win czerwonych, a potem Cote Chalonnaise i Maconaisse i Beaujolais. System klasyfikacji w regionie jest dużo prostszy niż w Bordeaux, i dzieli się na parcele „zwykłe”, „Premier Cru” i „Grand Cru”. Być może dlatego, że lokalni mieszkańcy poświęcają mniej uwagi do hierarchii, aby z całym sercem utożsamiać się z ziemią na której wyrośli.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *