Strona główna » Poznaj winiarza » Chile: Alexandra Marnier Lapostolle i Cyril de Bournet

Chile: Alexandra Marnier Lapostolle i Cyril de Bournet


Alexandra Marnier Lapostolle jest prawnuczką Alexandre Marnier Lapostolle, który w 1880 roku opracował procedurę produkcji, znanego na całym świecie francuskiego likieru wytwarzanego z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy Grand Marnier. Tak znakomite korzenie zobowiązują. Prawnuczka poszła więc w ślady dziadka, jednak jej pasją stało się wino. Czytaj dalej

Właściciele Casa Lapostolle Alexandra Marnier Lapostolle oraz jej mąż Cyril de Bournet przez ostatnich kilkanaście lat zarządzali różnego rodzaju przedsięwzięciami m.in. w branży napojów bezalkoholowych czy produktów rolnych. Obecnie odnoszą sukcesy również w branży winiarskiej. Pomogły w tym bez wątpienia rodzinne tradycje jaki i solidne wykształcenie. W czasie gdy Alexandra studiowała ekonomię na paryskim Uniwersytecie Panthéon-Assas, jej mąż Cyril ukończył jedną z najlepszych szkół biznesu we Francji tj. ESCP oraz uzyskał dyplom MBA na INSEAD – prestiżowej  szkole biznesu, znajdujące się w czołówce światowej. Alexandra do „małżeńskiego winnego przedsięwzięcia” wniosła dorobek wieloletnich rodzinnych tradycji. Poza produkcją wyśmienitych alkoholi mocnych rodzina Marnier od pokoleń zajmowała się również winiarstwem. Początkowo hodowali winorośl głównie w dolinie Loary, następnie zostali właścicielami winnicy Chateau de Sancerre. Nazwa pochodzi od zabytkowego zamku, leżącego w sercu regionu Sancerre, których korzenie sięgają aż XI w. W tym wyjątkowym miejscu przez stulecia wytwarzano wina uchodzące za jedne z najznakomitszych we Francji.   
  
Historia

Casa Lapostolle wspólną inicjatywą dwóch rodzin Marnier Lapostolle oraz rodziny Rabat w 1994 roku rozpoczęła w Chile winiarską przygodę. Obecnie 100% udziałów grupy Lapostolle należy do rodziny Marnier-Lapostolle. Tworząc wina Casa Lapostolle Alexandra i Cyril stosują tożsame bezkompromisowe podejście dotyczące jakości, które uczyniło likier Grand Marnier słynnym na całym świecie. Ich filozofia jest prosta:  „tworzyć światowej klasy wina korzystając z francuskiej wiedzy oraz doskonałych warunków chilijskiego terroir”. Wina Casa Lapostolle są doceniane przez konsumentów na całym świecie, świadczy o tym m.in. wielkość dystrybucji, która obejmuje aktualnie 70 krajów. Sukces w rozwój chilijskiego winiarstwa został zauważony również przez chilijskiego Prezydenta Sebastiana Pinera, który w 2010 r.  wręczył Alexandrze najwyższe odznaczenie dla obcokrajowców “Condecoración con la Orden Bernardo O’Higgins a Alexandra Marnier Lapostolle”.
Klimat Chile tworzy doskonałe warunki dla uprawy winorośli. Ewenementem tutejszego winiarstwa jest brak filoksery, która do dziś nie atakuje nadal w dużym stopniu nie szczepionych winnic.  Przyczyna tej wyjątkowości leży w naturalnych barierach geograficznych. Oryginalne sadzonki zostały sprowadzone z Francji do Chile zanim filoksera zaatakował większość upraw w Europie. Winne grona uprawiane w Chile uchodzą więc za zdrowe i odporne oraz co ważne posiadają wspaniały francuski rodowód. Obecnie Casa Lapostolle posiada w Chile 3 winnice, łączna powierzchnia upraw winorośli wynosi 350 ha. Najpopularniejsze szczepy, z których tworzone są wina to Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, and Syrah.

Źródło: http://www.casalapostolle.com/Lapostolle/index.php

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *