Strona główna » Poznaj winiarza » Chile: Alexandra Marnier Lapostolle i Cyril de Bournet

Chile: Alexandra Marnier Lapostolle i Cyril de Bournet


Alexandra Marnier Lapostolle jest prawnuczką Alexandre Marnier Lapostolle, który w 1880 roku opracował procedurę produkcji, znanego na całym świecie francuskiego likieru wytwarzanego z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy Grand Marnier. Tak znakomite korzenie zobowiązują. Prawnuczka poszła więc w ślady dziadka, jednak jej pasją stało się wino. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
269,00 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Właściciele Casa Lapostolle Alexandra Marnier Lapostolle oraz jej mąż Cyril de Bournet przez ostatnich kilkanaście lat zarządzali różnego rodzaju przedsięwzięciami m.in. w branży napojów bezalkoholowych czy produktów rolnych. Obecnie odnoszą sukcesy również w branży winiarskiej. Pomogły w tym bez wątpienia rodzinne tradycje jaki i solidne wykształcenie. W czasie gdy Alexandra studiowała ekonomię na paryskim Uniwersytecie Panthéon-Assas, jej mąż Cyril ukończył jedną z najlepszych szkół biznesu we Francji tj. ESCP oraz uzyskał dyplom MBA na INSEAD – prestiżowej  szkole biznesu, znajdujące się w czołówce światowej. Alexandra do „małżeńskiego winnego przedsięwzięcia” wniosła dorobek wieloletnich rodzinnych tradycji. Poza produkcją wyśmienitych alkoholi mocnych rodzina Marnier od pokoleń zajmowała się również winiarstwem. Początkowo hodowali winorośl głównie w dolinie Loary, następnie zostali właścicielami winnicy Chateau de Sancerre. Nazwa pochodzi od zabytkowego zamku, leżącego w sercu regionu Sancerre, których korzenie sięgają aż XI w. W tym wyjątkowym miejscu przez stulecia wytwarzano wina uchodzące za jedne z najznakomitszych we Francji.   
  
Historia

Casa Lapostolle wspólną inicjatywą dwóch rodzin Marnier Lapostolle oraz rodziny Rabat w 1994 roku rozpoczęła w Chile winiarską przygodę. Obecnie 100% udziałów grupy Lapostolle należy do rodziny Marnier-Lapostolle. Tworząc wina Casa Lapostolle Alexandra i Cyril stosują tożsame bezkompromisowe podejście dotyczące jakości, które uczyniło likier Grand Marnier słynnym na całym świecie. Ich filozofia jest prosta:  „tworzyć światowej klasy wina korzystając z francuskiej wiedzy oraz doskonałych warunków chilijskiego terroir”. Wina Casa Lapostolle są doceniane przez konsumentów na całym świecie, świadczy o tym m.in. wielkość dystrybucji, która obejmuje aktualnie 70 krajów. Sukces w rozwój chilijskiego winiarstwa został zauważony również przez chilijskiego Prezydenta Sebastiana Pinera, który w 2010 r.  wręczył Alexandrze najwyższe odznaczenie dla obcokrajowców “Condecoración con la Orden Bernardo O’Higgins a Alexandra Marnier Lapostolle”.
Klimat Chile tworzy doskonałe warunki dla uprawy winorośli. Ewenementem tutejszego winiarstwa jest brak filoksery, która do dziś nie atakuje nadal w dużym stopniu nie szczepionych winnic.  Przyczyna tej wyjątkowości leży w naturalnych barierach geograficznych. Oryginalne sadzonki zostały sprowadzone z Francji do Chile zanim filoksera zaatakował większość upraw w Europie. Winne grona uprawiane w Chile uchodzą więc za zdrowe i odporne oraz co ważne posiadają wspaniały francuski rodowód. Obecnie Casa Lapostolle posiada w Chile 3 winnice, łączna powierzchnia upraw winorośli wynosi 350 ha. Najpopularniejsze szczepy, z których tworzone są wina to Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, and Syrah.

Źródło: http://www.casalapostolle.com/Lapostolle/index.php

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *