Wrócił do Chile z pierwszą przywiezioną do „nowego świata” szlachetną odmianą winogron z Bordeaux. Zaangażował się w rozwój chilijskiego winiarstwa, które stało się jego pasją i życiem. Prowadził badania, eksperymentował, dzięki jego wiedzy i doświadczeniu powstawały m.in. nowe odmiany winorośli. Silvestre Ochagavía uznaje się za ojca nowoczesnego chilijskiego winiarstwa. Jego miejscem na ziemi była posiadłość Lo Ochagavía w Santiago, gdzie zastosował najnowocześniejsze na rynku techniki produkcji win. W 1851 roku Silvestre Ochagavía założył pierwszą chilijską winiarnię Vina Ochagavía. Winiarstwu poświęcił całe życie, umarł w swej posiadłości winiarskiej 8 stycznia 1883 roku.
Obecnie winnice producenta Vina Ochagavía zlokalizowane są w najsłynniejszych, winiarskich dolinach Chile. Dzięki doskonałym warunkom klimatycznym, winne grona pochodzące z winnic Vina Ochagavía cechuje niezwykła koncentracja aromatów i smaków. Wina Ochagavia odzwierciedlaj miejsce pochodzenia, są owocem urodzajnych ziem, obdarzonych niezwykłą hojnością natury. Producent Vina Ochagavía koncentruje się na potrzebach i satysfakcji swoich konsumentów, ciągłym rozwoju oraz najwyższej jakości.
Źródło: http://www.ochagaviawines.com/