Chile


Szóste Państwo winiarskie świata i drugie Ameryki Południowej. Historia wina sięga XVI wieku, a wiodącą odmianą była od początku odmiana Pais, uprawiana w dużych ilościach do dziś, głównie na potrzeby własne lub jako surowiec do destylatów. Wśród win chilijskich dominują szczepy … Czytaj dalej

Szóste Państwo winiarskie świata i drugie Ameryki Południowej. Historia wina sięga XVI wieku, a wiodącą odmianą była od początku odmiana Pais, uprawiana w dużych ilościach do dziś, głównie na potrzeby własne lub jako surowiec do destylatów. Wśród win chilijskich dominują szczepy win czerwonych. Króluje oczywiście Cabernet Sauvignon – szlachetne, o mocnej budowie i pełne ciała wino. Zachwyca kwasowością, czaruje nutą porzeczek, czereśni i grafitu. To wino o wspaniałych aromatach za młodu i cudownym bukiecie w dojrzałym wieku. Drugie miejsce wśród najpopularniejszych szczepów zajmuje Carménére, które ma tysiąc twarzy. Może być delikatne i lekkie, tak samo jak głębokie i mocne. Niesie ze sobą nuty zielone i ziemiste, mieszane z aromatami czekolady i czereśniowej konfitury. Nie można także pominąć lżejszego, słodszego Merlota, który pachnie malinami, jeżynami i czekoladą. I wreszcie Pinot Noir – przyjemne, świeże, delikatne choć często złożone wino, które również znalazło swoje miejsce w tym pięknym zakątku świata. Pole białych win chilijskich jest nieco zaniedbane, jednak w ostatnich latach zaczynają trafiać się pomału bardzo udane próby przełamania tej tendencji. Prym wiodą tu świeże Sauvignon Blanc i kremowe Chardonnay.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *