Strona główna » Bez kategorii » Co warto wiedzieć o winach z Gruzji?

Co warto wiedzieć o winach z Gruzji?


Drugi największy – po Mołdawii – postsowiecki kraj pod względem ilości produkowanego wina. Historia kultury enologii sięgająca ośmiu tysięcy lat wstecz. W roku 2006 zarejestrowanych winnic posiadali osiemdziesiąt, w 2018 ta liczba urosła do dziewięćset sześćdziesięciu jeden. Dzięki oddaniu tradycji, … Czytaj dalej

Drugi największy – po Mołdawii – postsowiecki kraj pod względem ilości produkowanego wina. Historia kultury enologii sięgająca ośmiu tysięcy lat wstecz. W roku 2006 zarejestrowanych winnic posiadali osiemdziesiąt, w 2018 ta liczba urosła do dziewięćset sześćdziesięciu jeden. Dzięki oddaniu tradycji, ale również otwartym umysłom notują niebywały rozwój i szturmem zdobywają serca entuzjastów wina. Gruzja, kraj z Kaukazu Południowego, fenomen na skalę światową. Dziś przyjrzymy się najsłynniejszym winom, które są częścią tego sukcesu i zastanowimy się, dlaczego naprawdę warto je znać.

 

Tradycja w świetle nowoczesnego winiarstwa – qvevri

 

Zacznijmy od tego, co dla Gruzinów może być nie lada powodem do dumy. Gliniane naczynia służące w procesie dojrzewania wina o pojemności sięgającej nawet 10.000 litrów, znane jako qvevri. Archeologiczne odkrycia datują ich wykorzystywanie jeszcze w szóstym tysiącleciu przed naszą erą. Qvevri używane są do dzisiaj, a w 2013 roku UNESCO umieściło tę metodę produkcji wina na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego.

 

Na czym zaś polega sam proces? Wyciśnięty sok gronowy trafia do zakopanego w ziemi qvevri wraz ze skórkami, łodygami i pestkami, gdzie przechodzi proces fermentacji. Ze względu na długi czas maceracji w naczyniu, końcowe wino nabiera specyficznego koloru, przez który w przypadku białych szczepów zaczęto mówić o tzw. winach pomarańczowych.

 

Wina z qvevri cechują aromaty miodowe i orzechowe z nutami suszonych owoców, z wyraźną kwasowością i garbnikami na podniebieniu. Co ciekawe, dzięki tej metodzie taniny możemy niekiedy odnaleźć nawet w białym (a właściwie pomarańczowym) winie!

 

Zaintrygowani? Spróbujcie z naszymi propozycjami!

 

Georgia-and-Armenia-Sundowner-2018-Cellar

Bogactwo lokalnych szczepów

 

Poza niesamowitym qvevri Gruzja oferuje szereg lokalnych szczepów, z których powstaje mnóstwo interesujących win. Saperavi, Rkatsiteli czy Mtsvane to tylko kilka z najsłynniejszych odmian, które w najróżniejszych stylach – od wytrawnych przez półsłodkie, podbiły serca konsumentów na całym świecie. Poniżej systematyzujemy kilka słynnych rodzajów win, które warto spróbować.

 

Tsinandali

 

Białe wino produkowane z gron Rkatsiteli i Mtsvane w regionie Kakheti. Delikatna struktura z kwiatowymi i cytrusowymi aromatami z delikatną, chrupką kwasowością czyni je przyjemnym wyborem na ciepłe dni i do lekkich dań na bazie białego mięsa.

 

Tvishi

 

Kierunek bardzo ciekawy dla osób preferujących słodszy styl wina białego. Fermentację gron szczepu Tsolikouri przerywa się pozostawiając nieco cukru resztkowego, otrzymując w ten sposób wino klasyfikacji półsłodkiej, pełne aromatów zielonego jabłka i gruszek.

 

Nasza propozycja: Iveriuli Tvishi

 

Alazani

 

Ze względu na cieplejszy klimat panujący w Dolinie Alazani, dojrzalsze i słodsze grona doskonale nadają się do produkcji win półsłodkich. Białe, powstające z odmiany Rkatsiteli, są przyjemnie orzeźwiające, z pełnią nut owocowych i delikatnym, słodkim finiszem. Czerwone, będące kupażem Saperavi oraz Rkatsiteli, to niezwykle gładkie, miękkie i przyjemne wina, w sam raz dla entuzjastów delikatnych deserów.

 

Nasze propozycje: białe Iveriuli Alazani oraz czerwone Iveriuli Alazani

 

Mukuzani

 

Czerwone wina wytrawne z gron Saperavi, leżakowane w beczkach przez 3 lata. Kompleksowe i złożone, idealnie nadają się do winnej piwniczki na kilkuletnie rozwijanie swojego charakteru i otwarcie przy specjalnej okazji. Jako partner do posiłku, Mukuzani uwielbia ciemne mięsa, dlatego podczas idealnego wieczoru lubi towarzystwo steka.

 

Kindzmarauli

 

Naturalne wino półsłodkie ze szczepu Saperavi, uprawianego w tym wypadku na zboczach Kvareli w regionie Kakheti. Ciemniejsze w kolorze, pełne aromatów owoców leśnych z gęstą i aksamitną strukturą. Dzięki niezwykłemu balansowi smaków i niecodziennej jakości stało się wizytówką regionu.

 

Nasza propozycja: Iveriuli Kindzmarauli

 

Khvanchkara

 

Kupaż szczepów Mudzhuretuli i Alexandria z regionu Racha. Jedno z najlepszych gruzińskich win półsłodkich o niesłychanej harmonii i kompleksowości struktury. Gęsta i jedwabna tekstura z delikatnymi taninami i niezwykle soczystym finiszem potrafi zaskoczyć niejednego entuzjastę smakującego w słodszych winach. To również jedna z tych smakowych przygód, które warto zaliczyć, niezależnie od codziennych preferencji.

 

Nasza propozycja: Iveriuli Kvanchkara

 

Autor: Kamil Giszka

 

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *