Strona główna » Wiedza ogólna o winie » Czy tanie wino może być dobre?

Czy tanie wino może być dobre?


Stojąc przed półką z winami wycenionymi w nadzwyczaj szerokiej skali do głowy przychodzą odwieczne pytania: dlaczego wino drogie tyle kosztuje, a dlaczego wino tanie tyle mniej? Czy da się wybrać dobre tanie wino i gdzie leży granica, za którą stoją … Czytaj dalej

Stojąc przed półką z winami wycenionymi w nadzwyczaj szerokiej skali do głowy przychodzą odwieczne pytania: dlaczego wino drogie tyle kosztuje, a dlaczego wino tanie tyle mniej? Czy da się wybrać dobre tanie wino i gdzie leży granica, za którą stoją dobre wina? Wszystkie te tajemnice da się rozwikłać nieco bliżej przyglądając się wszystkim aspektom, które wpływają na wartość wina, by na końcu zdefiniować własne potrzeby względem „wybranki” – tej właściwej butelki. Zapraszamy!

Produkcja wina, a koszty

Rozważając możliwe źródła ceny końcowej wina jednym z pierwszych wniosków jakie przychodzą do głowy jest naturalnie koszt produkcyjny. Zależnie od przyjętego podejścia, użytych metod, sposobu dojrzewania, czasu czy lokalizacji, w której dojrzewa winorośl koszt pozyskania butelki wina może być skrajnie różny. Nie będzie także zaskakującym stwierdzenie, że wpływa to także na finalną jakość w kieliszku, a to dla nas – konsumentów, nadrzędny czynnik.

Lokalizacja

Umiejscowienie winnicy i warunki geograficzne czy klimatyczne, oddziałowujące na dojrzewające owoce to pierwszy aspekt, który robi różnicę. Najbardziej esencjonalne i wybitne wina potrzebują doskonałego „terroir” – odpowiedniej gleby, nasłonecznienia, temperatur i wielu innych pomniejszych zmiennych. Wiąże się to także z kosztami, jakie generują dane warunki. Winorośl rosnąca na zboczach może być dobrze wyeksponowana na promienie słoneczne i tym samym obfitować w owoc lepszej jakości, ale jednocześnie niemożliwym będzie maszynowy zbiór – a co za tym idzie, wymagany będzie czasochłonny i droższy proces zbioru ręcznego. Warto także pamiętać, że cena samej ziemi za hektar w miejscu o dużym potencjale jest dużo wyższa, aniżeli w przypadku miejsc bardziej pospolitych.

Dojrzewanie – beczka

W procesie winifikacji niezwykle ważną rolę pełni moment dojrzewania. Ambitni winiarze wykorzystują do tego dębowe beczki, które nie tylko dodają aromaty przyprawowe do wina, ale również pozwalają pracować mu z tlenem, co wpływa na złagodzenie tanin i kwasowości, w zamian rozwijając dojrzalszy bukiet. W tym miejscu na cenę ma wpływ kilka ważnych kwestii – nowe beczki dają winu więcej, ale naturalnie są droższe. Rozmiar również ma znaczenie, bowiem w większych beczkach mniejsza powierzchnia ma kontakt z winem. Na końcu należy rozważyć jeszcze rodzaj materiału – beczki wykonane z dębu francuskiego są znacznie droższe od tych z dębu amerykańskiego.

Czas dojrzewania

Mówiąc o dojrzewaniu ciężko nie zahaczyć o temat czasu. Odpowiednio starzone wino wymaga dużo więcej czasu, żeby osiągnąć pełną gotowość, a potencjał późniejszego leżakowania w piwniczce również stanowi ważny aspekt jego jakości. Butelki o takim potencjale naturalnie stają się droższe, a z biegiem czasu ich wartość wzrasta. Naturalnie nie każde wino może pochwalić się podobnym potencjałem, dlatego codzienne wina, które dojrzewały w beczce i rozwiną się jeszcze w najbliższych latach będą znacznie tańsze od tych, które możemy umieścić w piwniczce na kilkadziesiąt lat.

Tanie dobre wino?

Czy mimo powyższych rozważań o kosztach produkcji wina możemy znaleźć dobre tanie wino? Oczywiście! Nawet najtańsze wino przeznaczone do codziennej konsumpcji może zawierać przyjemne i niezobowiązujące smaki, których bezpretensjonalny charakter idealnie sprawdzi się podczas wieczornych spotkań czy przy seansie z Netflixem.
Najlepsi winiarze z całego świata poza winami wybitnymi trudnią się również dostarczaniem codziennych win z przystępnej półki cenowej, oferując wina krótko dojrzewające, za to z ekspresyjnym i przyjemnym smakiem. Wśród nich znajdziemy satysfakcjonujące wina do 35 zł, a chcąc sięgnąć po coś więcej, z odpowiedzią przyjdą wina znajdujące się w przedziale ok. 50 zł, gdzie pojawią się słynne apelacje i butelki reprezentujące terroir lokalnego regionu.

Jak dobrać wartość wina względem potrzeb?

Podczas wyboru warto zacząć od określenia potrzeb, które same zasugerują jakiego rodzaju (i o jakiej wartości) wino sprawdzi się najlepiej. Podczas niezobowiązujących, codziennych okazji sprawdzić się może dobre wino do 30 zł, dostosowane do naszych preferencji i kubków smakowych. W takich okolicznościach sprawdzi się na przykład Grifone Sangiovese.

Wśród win dojrzalszych, na które wpływ mają już takie czynniki jak beczka i zasady apelacyjne na uwagę zasługuje chociażby słynna Rioja w wydaniu cenionego producenta – Barona de Ley. Wina tej klasy doskonale sprawdzą się przy bardziej strukturalnych daniach, a także zaspokoją kubki smakowe osób, które szukają bardziej złożonych profili smakowych. Prestiż apelacji, a także potencjał odleżenia jeszcze paru lat sprawia, że jest to także dobry kierunek przy wyborze wina na prezent.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *