Czym to pachnie?


Stwierdzenie, że zmysł węchu jest ważny dla degustatora, jest truizmem. A skoro jest on przydatny, wymaga wielu ćwiczeń. Tak samo jak śpiewacy operowi czy biegacze, degustujący wino mają swoje sposoby na bycie w formie. Oprócz zestawów z aromatami, których ceny sięgają nieraz i kilkuset złotych, proponujemy zapoznanie się z nutami zapachowymi, które często występują w winach. Czytaj dalej

Wina białe

Owoce – 

Zielone: zielone jabłko, zielony banan, agrest, rabarbar.

Cytrusowe: cytryna, grejpfrut.

Krajowe: gruszka, brzoskwinia, morela, pigwa, czarna porzeczka.

Tropikalne: banan, ananas, melon, liczi, mango, marakuja.

Gotowane: kompot z jabłek, kompot z gruszek, konfitura pomarańczowa.

Suszone: suszone morele, rodzynki, przejrzałe banany.

Słodkie kwiaty: róża, jaśmin, kwiat akacji.

Dzikie kwiaty: krwawnik/dzika marchew, rumianek, pelargonia, bez.

Rośliny

Zielone: zielona trawa, bukszpan, mięta/melisa, eukaliptus.

Suszone: siano, zielona herbata.

Warzywa gotowane: zielona fasolka, zielone szparagi, karczochy.

Przyprawy

Ostre: gałka muszkatołowa, lubczyk, czarny pieprz, imbir.

Słodkie: wanilia, goździki, cynamon.

Orzechowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie.

Karmelizowane: karmel, brioszka, biała czekolada, wosk pszczeli, miód, słód.

Dymne: skóra, wędzonka, dym.

Mineralne: mokry łupek, ziemiste, mineralne.

Mikrobiologiczne: jogurt, masło, drożdże, sherry, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, ser, octan etylu.

Wina czerwone

 

Owoce
 
Wielopestkowe: malina, truskawka, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, jeżyna, bez.

Pestkowe: wiśnia, czereśnia.

Cytrusowe: skórka pomarańczowa.

Gotowane: galaretka porzeczkowa, galaretka jeżynowa, konfitura truskawkowa, mus śliwkowy.

Kwiatowe: fiołki, kwiat bzu, akacje.

Rośliny –

Zielone: zielona trawa, zielona papryka, mięta, melisa, eukaliptus, owoce jałowca,
zielona łupina orzecha włoskiego.

Warzywa gotowane: zielona fasolka, czerwone buraki, czarna oliwka.

Rośliny suszone: czarna herbata, zielona herbata.

Przyprawy

Ostre: czarny pieprz, biały pieprz, lubczyk, lukrecja, chilli.

Słodkie: wanilia, goździki, cynamon.

Orzechowe: gorzkie migdały, migdały, orzechy włoskie.

Karmelizowane: karmel, kawa, palona kawa, czekolada, słód, melasa.

Dymne: skóra, wędzony boczek, smoła.

Drzewne: wypalana dębina, drewno cedrowe, żywica.

Mikrobiologiczne: jogurt, masło, sherry, zwierzęce, mokra wełna, pieczarki, ściółka leśna, sos sojowy, octan etylu, samogon.

Źródło: nasze-wina.pl

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *