Strona główna » Wiedza ogólna o winie » Jak powstaje najlepsze wino – czynniki decydujące o jakości i charakterze wina.

Jak powstaje najlepsze wino – czynniki decydujące o jakości i charakterze wina.


W produkcji wina dobrej jakości kluczowych jest pięć elementów: lokalizacja winnicy, sposób jej prowadzenia, użyte odmiany winorośli, sposób winifikacji a ostatnim, choć na pewno nie mniej ważnym czynnikiem, są umiejętności winiarza. Czytaj dalej

29,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
209,00 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Lokalizacja winnic

Położenie winnicy jest ważne, gdyż niesie za sobą swoiste dla danego miejsca warunki klimatyczne, pogodę, nasłonecznienie, obecność zbiorników wody lub ich brak, różnice temperatur dnia i nocy, wentylację, skład chemiczny i konsystencję podłoża. Miejsca o doskonałych warunkach ulokowania to takie, gdzie:

  • wierzchnia warstwa gleby jest przepuszczalna, a pod nią zlokalizowane są stałe pokłady wody, wystarczające do wzrostu winorośli
  • dni są słoneczne a noce chłodne, co pozwala koncentrować gronom zarówno cukry jak i kwasy
  • ekspozycja pozwala na długie nasłonecznienie w ciągu dnia a wiatry nie są zbyt mocne, by nie zwiać kwiatów w okresie kwitnienia.

To oczywiście nie wszystkie niuanse, ale pozwalają dostrzec, jak wiele różnych czynników pozwalających na osiągnięcie dobrych wyników w winnicy niosą za sobą jej indywidualne uwarunkowania podłoża, klimatu i ekspozycji, które Francuzi ubrali w jedno słowo – terroir.


Sztuka prowadzenia winnicy

Jest obok lokalizacji winnicy bardzo ważnym elementem, gdyż mając nawet najlepsze siedlisko, poprzez zaniedbania lub zbyt komercyjną eksploatację, można nie wykorzystać jego potencjału. Ograniczając produkcję do optymalnej dla danego grona i lokalizacji, uzyskuje się grona dobrej jakości, bez których nawet najzdolniejszy winiarz nie jest w stanie zabiegami w winiarnie wydobyć wina zdrowego, autentycznego dla oryginału użytych odmian i o potencjale do ewolucji. Do tego samego mogą doprowadzić zaniedbania związane z walką ze szkodnikami i chorobami winorośli, którą można prowadzić środkami chemicznymi, lub z każdym dniem bardziej modnymi wśród winiarzy i konsumentów, środkami naturalnymi, zgodnymi z ideą win biologicznych.

 

Użyte odmiany winorośli

Użycie nawet najlepszych i szlachetnych odmian winorośli nie jest czynnikiem, który zapewni ich dobrą jakość, jeżeli charakterystyka ich wegetacji nie jest odpowiednio dobrana do miejsca, w którym wzrastają. Najlepszym przykładem może być Pinot Noir, który w odpowiednio suchych i niezbyt gorących regionach, takich jak Burgundia czy Górna Adyga we Włoszech, potrafi dać wina uwodzicielskie, o szerokim spektrum subtelnych aromatów owocowych, zwierzęcych, roślinnych i mineralnych, zachowując przy tym dobry poziom alkoholu, lekką konstrukcję i świetną kwasowość. Zaprowadzony przez jego fanów wśród winiarzy na inne kontynenty, nie zawsze potrafi dać z siebie to, za co jest ceniony, i w regionach zbyt gorących daje wina smaczne, lecz pozbawione naturalnego jego oryginałowi subtelnego wdzięku, przeładowane aromatami, alkoholem i taninami.

 

Sztuka winifikacji

Uzyskany moszcz można zamienić w najlepsze wino na różne sposoby, a każdy z nich da efekt końcowy odmienny od pozostałych. Dlatego ważne jest poznanie metod produkcji typowych dla danego regionu, a jeszcze lepiej winiarza. Każde wino może być uzyskane przechodząc odmienne procesy produkcyjne, zależnie od pożądanego wyniku, czyli wina. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, betonie lub beczkach dębowych, w niskiej lub w wysokiej temperaturze, dojrzewanie wina w dużych stalowych zbiornikach, starych drewnianych wielkością często dochodzących do kilku tysięcy litrów, albo w małych baryłeczkach dębowych, ilość i sposób filtracji i klarowania wina, ingerencja związków siarki i pasteryzacja. Te wszystkie elementy, a także kilka innych, o których nie wspomniałem, mają kolosalny wpływ na kształt i smak wina, potencjał jego zmieniania się i długość życia w butelce. Można jako przykładem posłużyć się słynnym Barolo, których nowoczesne wydania, starzone w małych barriques, są szybciej gotowe do tego by cieszyć konsumenta swoim niepowtarzalnym charakterem, podczas gdy te bardziej tradycyjne każą na siebie poczekać dłużej, lecz nie bez powodu są nazywane najpiękniej starzejącymi się winami świata.

 

Kunszt winiarski
Przyszła wreszcie kolej na winiarza, a dokładniej na jego umiejętności i myśl winiarską, której używa przy produkcji swoich win. Na nasze szczęście, coraz wyższy poziom edukacji winiarskiej na świecie, możliwość uzyskania środków na naukę oraz podróże , pozwalają młodym winiarzom startować z zupełnie innego punktu niż ich przodkom, którzy w większości byli skazani na tradycję, w której wzrastali. Mając możliwość podglądania i pracy z winiarzami w innych regionach winiarskich, poznają nowe możliwości pracy z winem i winoroślą, oswajając się z nowymi trendami i pomysłami. Niestety, wszystko to nie daje gwarancji, że będą nam oferować wina wybitne, jednak ciągłe pojawianie się nowych nazwisk, których najlepsze wina są rozchwytywane i cenione przez konsumentów, napawa optymizmem.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *