Jakie wino do makaronu?
Wino i jedzenie
12.10.2015

Jakie wino do makaronu?

Autor posta Zespół Winezja
Zespół Winezja

10/10

Podpowiadamy jakie wino do makaronu wybrać. To wcale nie takie trudne, wystarczy zapamiętać główne zasady, a dobór wina nie będzie problemem.

Dlaczego makaron jest tak częstym gościem w naszej codziennej kuchni? To łatwy i szybki przepis na obiad. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów i jak każde włoskie danie, kocha również towarzystwo włoskiego wina. Dowiedz się w jaki sposób łączyć wina z makaronem i które butelki warto mieć pod ręką.

Makaron carbonara, blogonese czy klasyczne pesto to znane nam dobrze potrawy, choć coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i otwieramy się na nowe smaki. Makaron świetnie się do tego nadaje, bo można łączyć go praktycznie z każdym składnikiem. Pasują mięsa, warzywa, owoce morza i wszelkiego rodzaju sosy. To właśnie te dodatki nadają charakter całej potrawie i pod nie dobiera się odpowiedni rodzaj wina. Oto krótka ściąga, na jakie wino do makaronu postawić, w zależności od charakteru potrawy. Załączamy także przykładowe przepisy, bo wino to także świetny składnik dań na bazie makaronu.

Najprostsza zasada mówi, że do czerwonych sosów i makaronów z mięsami podaje się czerwone wina, a do makaronów w białych, śmietanowych sosach, czy z owocami morza – wina białe.

Według jeszcze innej reguły do makaronu najlepiej smakują po prostu włoskie wina. W końcu Włochy to kulinarna ojczyzna tego dania, a włoskie wino zawsze jest obecne podczas włoskiej uczty. Jednak dania na bazie makaronu nie kończą się na Włochach, przecież w Azji również używany jest makaron, ale ryżowy lub sojowy w towarzystwie dodatków. Kuchnia Azjatycka jest mnoga w przyprawy i orientalne składniki które są świeże i aromatyczne. Do makaronów Azjatyckich warto podać wino, które nie przytłumi smaku, ale i złagodzi ostrość dań. Najlepsze wino to Riesling.

Jakie wino do makaronu na bazie sosów?

Sosy białe najlepiej sprawdzają się w połączeniu z winem białym, prostym i rześkim. Sosy białe to te które są na bazie śmietany, mleka (sos Beszamel) czy na bazie jajek np. spaghetti Carbonara. Smak sosu będzie zmieniał się w zależności od dodatkowych składników. Są to kremowe sosy więc warto sięgnąć po białe wino Sauvignon blanc, Riesling, Garganega, Trebbiano lub Chardonnay. Idealnie sprawdzi się tu chociażby Ventisquero Chardonnay Grey czy Kendermann Riesling von Kalkstein Trocken. Poniżej przepis na tagiatelle z białym winem, kurkami i kurczakiem.

  • 250 g kurki
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • Makaron tagiatelle
  • 400 ml słodkiej śmietany
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • Przyprawy
  • ½ cebuli + 1 ząbek czosnku

Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić cebulę i czosnek, a następnie wrzucić kurki. Poczekać chwilę aż odparuje woda i podlać danie białym winem. Na oddzielnej patelni usmażyć kurczaka i dodać do sosu. Całość doprawić i ewentualnie zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej zmieszanej z wodą. Ugotowany makaron dodać do kurek i wymieszać. Całość można udekorować pietruszką.

W daniach na bazie czerwonego sosu (np. z sosem pomidorowym) doskonale sprawdzi się lekkie, czerwone wino, o owocowych aromatach, np. Merlot, Nero d’Avola, Valpolicella lub Tempranillo, a także wina z regionu Chianti. Zwłaszcza polecamy Castellani Burchino Chianti Superiore lub Masi Bonacosta Valpolicella Classico. Poniżej przepis na spaghetti bolognese na czerwonym winie

Na rozgrzanej patelni z oliwą dodać posiekany czosnek. Następnie wrzucić mięso i co jakiś czas mieszać, aż zrobi się szare. Dodać wino, przecier pomidorowy i przyprawy. Pozostawić, aby dusiło się przez 10 minut. W ostatnim kroku wrzucić ugotowany makaron. Sugeruje się posypać lekko startym żółtym serem przed podaniem.

Jakie wino do makaronu z owocami morza?

Makarony z owocami morza podaje się z różnymi sosami np. pomidorowy sos z dodatkiem wina, śmietanowy z dodatkiem świeżych ziół, lub po prostu oliwa z oliwek z dodatkiem natki z pietruszki, czosnku i papryczki chili. Wybierając wino do takiego makaronu skupmy się raczej na tym jakie wino pasuje do owoców morza. Najlepsze wino do owoców morza to takie które będzie mineralne, ze słonym akcentem, i cytrusowymi nutami np. Alvarino/Albarino, Vinho Verde, Sauvignon Blanc, Chardonnay lub Riesling ale z chłodnego regionu. Wybornie sprawdzi się tu chociażby Lagar de Cervera Albarino czy Jose Maria Fonseca Vinho Verde.

Inne połączenia

Makaron z białym czy czerwonym sosem to tylko dwie propozycje, a przecież rodzajów makaronów jest wiele i równie dużo przepisów z czym je łączyć. Poniżej podpowiadamy jakie wino do makaronu z pesto oraz jakie wino do makaronu Torteliini.

Do sosu na bazie pesto będą pasowały wina białe jednoszczepowe: Pinot Grigio, Sauvignon blanc, Viura i Vermentino. Poniżej przedstawiamy przepis na makaron z Pesto.

Składniki:

  • Garść świeżej bazylii
  • Orzeszki pinii
  • 2 łyżki parmezanu
  • Dobrej jakości oliwa z oliwek
  • Ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz

Wszystkie składniki miksujemy razem i gotowe! Takie klasyczne pesto możemy wymieszać z ugotowanym makaronem i obiad gotowy, możemy również dodać do sałatki jako dresing lub jeśli nam go zostanie wystarczy zalać oliwą z oliwek i włożyć do lodówki, a nawet zamrozić! 

Makaron Tortellini jest lekki do zjedzenia, możemy go podać na obiad i kolację oraz na zimno w formie sałatki. Warto do takiego makaronu podać również lekkie wino typu Pinot Grigio, Vermentino, Sauvignon Blanc lub Viura. Poniżej przepisp na wyborny makaron tortellini.

Składniki:

  • Gotowy makaron tortellini – może być suszony lub świeży
  • Garść szpinaku lub sałata rukola
  • Suszone pomidory w oleju
  • Cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • Prażony słonecznik lub pestki dyni
  • Ząbek czosnku
  • Parmezan tarty
  • Sól i pieprz

W pierwszej kolejności kroimy pomidory suszone w paski, cukinię kroimy w kostkę, ząbek czosnku w plasterki. Pokrojone dodatki przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju aż się zarumienią, wrzucamy do tego ugotowany makaron tortellini, szpinak lub rukolę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz i posypujemy słonecznikiem i tartym parmezanem. 

Od ulubionej wersji dania z makaronem dzieli Was już tylko gotowanie. W tym czasie warto otworzyć butelkę czegoś orzeźwiającego, np. włoskie wino musujące prosecco, które zaostrzy apetyt na prawdziwie włoskie danie. Buon appetito!

Odpowiednie wino dobrane do makaronu lub makaron do wina uprzyjemni nam posiłek. Miłośnicy zainteresowani Kuchnią Włoską i winem z pewnością odnaleźli odpowiedzi na nurtujące pytanie tj: jakie wino wybrać?. Jeśli jednak nie czujecie się pewnie w wyborze wina, zapraszamy do kontaktu z Nami.


Powiązane artykuły