Strona główna » Łączenie wina z potrawami » Dobieramy wino do dań z makaronem

Dobieramy wino do dań z makaronem


Dlaczego makaron jest tak częstym gościem w naszej codziennej kuchni? To łatwy i szybki przepis na obiad i można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak każde włoskie danie, kocha towarzystwo również włoskiego wina, dlatego podpowiadamy, jakie butelki warto mieć … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
39,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
169,00 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dlaczego makaron jest tak częstym gościem w naszej codziennej kuchni? To łatwy i szybki przepis na obiad i można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak każde włoskie danie, kocha towarzystwo również włoskiego wina, dlatego podpowiadamy, jakie butelki warto mieć pod ręką i w jaki sposób łączyć je z różnymi wersjami dań z makaronem. To wcale nie takie trudne, wystarczy zapamiętać główne zasady.

Carbonara, blogonese czy pesto to od dawna dobrze nam znane nazwy, choć coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i otwieramy się na nowe smaki. Makaron świetnie się do tego nadaje, bo można łączyć go praktycznie z każdym składnikiem. Pasują do niego mięsa, warzywa, owoce morza i wszelkiego rodzaju sosy. To właśnie te dodatkowe składniki nadają charakter całej potrawie i pod nie dobiera się rodzaj wina.

Najprostsza zasada mówi, że do czerwonych sosów i makaronów z mięsami podaje się czerwone wina, a do makaronów w białych, śmietanowych sosach, czy z owocami morza – wina białe. Według jeszcze innej reguły, z makaronem najlepiej smakują po prostu wina włoskie. W końcu Włochy to kulinarna ojczyzna tego dania. Oto krótka ściąga, na jakie wina najlepiej postawić w zależności od charakteru potrawy oraz przykładowe przepisy, bo wino to także świetny składnik dań z makaronem.

Makaron z sosem białym

Sosy białe najlepiej sprawdzają się w połączeniu z winem białym, prostym i rześkim. Warto sięgnąć po:

  • Sauvignon blanc
  • Riesling
  • Garganega
  • Trebbiano
  • Chardonnay

Tagiatelle z białym winem, kurkami i kurczakiem

  • 250 g kurki
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • Makaron tagiatelle
  • 400 ml słodkiej śmietany
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • Przyprawy
  • ½ cebuli + 1 ząbek czosnku

Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić cebulę i czosnek, a następnie wrzucić kurki. Poczekać chwilę aż odparuje woda i podlać danie białym winem. Na oddzielnej patelni usmażyć kurczaka i dodać do sosu. Całość doprawić i ewentualnie zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej zmieszanej z wodą. Ugotowany makaron dodać do kurek i wymieszać. Całość można udekorować pietruszką.

Makaron z sosem czerwonym

Doskonale sprawdzą się wina lekkie, czerwone, o owocowych aromatach, np.:

  •  Merlot
  • Nero d’Avola
  • Valpolicella
  • Tempranillo

Spaghetti na czerwonym winie

Na rozgrzanej patelni z oliwą dodać posiekany czosnek. Następnie wrzucić mięso i co jakiś czas mieszać, aż zrobi się szare. Dodać wino, przecier pomidorowy i przyprawy. Pozostawić, aby dusiło się przez 10 minut. W ostatnim kroku wrzucić ugotowany makaron. Sugeruje się posypać lekko startym żółtym serem przed podaniem.

Od ulubionej wersji dania z makaronem dzieli Was już tylko gotowanie. W tym czasie warto otworzyć butelkę czegoś orzeźwiającego, np. prosecco, które zaostrzy apetyt na prawdziwie włoskie danie.

Buon appetito!

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *