Strona główna » Łączenie wina z potrawami » Dobieramy wino do dań z makaronem

Dobieramy wino do dań z makaronem


Dlaczego makaron jest tak częstym gościem w naszej codziennej kuchni? To łatwy i szybki przepis na obiad i można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak każde włoskie danie, kocha towarzystwo również włoskiego wina, dlatego podpowiadamy, jakie butelki warto mieć … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
39,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dlaczego makaron jest tak częstym gościem w naszej codziennej kuchni? To łatwy i szybki przepis na obiad i można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jak każde włoskie danie, kocha towarzystwo również włoskiego wina, dlatego podpowiadamy, jakie butelki warto mieć pod ręką i w jaki sposób łączyć je z różnymi wersjami dań z makaronem. To wcale nie takie trudne, wystarczy zapamiętać główne zasady.

Carbonara, blogonese czy pesto to od dawna dobrze nam znane nazwy, choć coraz częściej eksperymentujemy w kuchni i otwieramy się na nowe smaki. Makaron świetnie się do tego nadaje, bo można łączyć go praktycznie z każdym składnikiem. Pasują do niego mięsa, warzywa, owoce morza i wszelkiego rodzaju sosy. To właśnie te dodatkowe składniki nadają charakter całej potrawie i pod nie dobiera się rodzaj wina.

Najprostsza zasada mówi, że do czerwonych sosów i makaronów z mięsami podaje się czerwone wina, a do makaronów w białych, śmietanowych sosach, czy z owocami morza – wina białe. Według jeszcze innej reguły, z makaronem najlepiej smakują po prostu wina włoskie. W końcu Włochy to kulinarna ojczyzna tego dania. Oto krótka ściąga, na jakie wina najlepiej postawić w zależności od charakteru potrawy oraz przykładowe przepisy, bo wino to także świetny składnik dań z makaronem.

Makaron z sosem białym

Sosy białe najlepiej sprawdzają się w połączeniu z winem białym, prostym i rześkim. Warto sięgnąć po:

  • Sauvignon blanc
  • Riesling
  • Garganega
  • Trebbiano
  • Chardonnay

Tagiatelle z białym winem, kurkami i kurczakiem

  • 250 g kurki
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • Makaron tagiatelle
  • 400 ml słodkiej śmietany
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • Przyprawy
  • ½ cebuli + 1 ząbek czosnku

Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklić cebulę i czosnek, a następnie wrzucić kurki. Poczekać chwilę aż odparuje woda i podlać danie białym winem. Na oddzielnej patelni usmażyć kurczaka i dodać do sosu. Całość doprawić i ewentualnie zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej zmieszanej z wodą. Ugotowany makaron dodać do kurek i wymieszać. Całość można udekorować pietruszką.

Makaron z sosem czerwonym

Doskonale sprawdzą się wina lekkie, czerwone, o owocowych aromatach, np.:

  •  Merlot
  • Nero d’Avola
  • Valpolicella
  • Tempranillo

Spaghetti na czerwonym winie

Na rozgrzanej patelni z oliwą dodać posiekany czosnek. Następnie wrzucić mięso i co jakiś czas mieszać, aż zrobi się szare. Dodać wino, przecier pomidorowy i przyprawy. Pozostawić, aby dusiło się przez 10 minut. W ostatnim kroku wrzucić ugotowany makaron. Sugeruje się posypać lekko startym żółtym serem przed podaniem.

Od ulubionej wersji dania z makaronem dzieli Was już tylko gotowanie. W tym czasie warto otworzyć butelkę czegoś orzeźwiającego, np. prosecco, które zaostrzy apetyt na prawdziwie włoskie danie.

Buon appetito!

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *