Strona główna » Blog eksperta » Dobre wino w towarzystwie Fondue

Dobre wino w towarzystwie Fondue


Fondue to prawdziwa kulinarna przyjemność i doskonały sposób na zaskakującą przystawkę. Podczas spotkania ze znajomymi, wspólne jedzenie z jednego garnka, to doskonała zabawa i nieziemskie doznania smakowe. Fondue wywodzi się z kuchni szwajcarskiej i zyskało swoje uznanie na całym świecie. … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Fondue to prawdziwa kulinarna przyjemność i doskonały sposób na zaskakującą przystawkę. Podczas spotkania ze znajomymi, wspólne jedzenie z jednego garnka, to doskonała zabawa i nieziemskie doznania smakowe.

Fondue wywodzi się z kuchni szwajcarskiej i zyskało swoje uznanie na całym świecie. W szczególności Francuzi i Włosi zachwycają się tym daniem. Oprócz serowej klasyki, równie popularne są fondue mięsne, czekoladowe i warzywne.

Do przygotowania fondue serowego lub czekoladowego potrzebny jest ceramiczny garnek, natomiast żelazny kociołek sprawdzi się przy wersji mięsnej i warzywnej.

Klasyczne fondue serowe

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • 600 g startego twardego żółtego sera (np. ementaler, roquerfort, gouda)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kieliszek kirszu/wiśniówki
  • przyprawy: gałka muszkatołowa , pieprz, zioła
  • czerstwy chleb

Przygotowanie

Przekrajamy ząbek czosnku i smarujemy nim cały garnek, który następnie podgrzewamy na kuchence. Wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy starty ser i mieszamy przez kilka minut na małej temperaturze – aż się rozpuści. Wlewamy wiśniówkę (do której uprzednio należy dodać i wymieszać mąką ziemniaczaną, gałkę muszkatołową i pieprz). Mieszamy cały czas, aż do otrzymania jednolitej masy serowej.

Gdy masa jest gotowa stawiamy garnek na stelażu do fondue, a pod spodem kładziemy zapalony palniczek. Ważne, aby dość często mieszać patyczkiem z bagietką na środku garnka, bo to miejsce wrażliwe na przypalenia.

Podaj z:

HUGEL GENTIL AOC ALSACE

HUGEL GENTIL AOC ALSACE

GNARLY HEAD VIOGNIER CALIFORNIA

GNARLY HEAD VIOGNIER CALIFORNIA

FIRST PRESS CHARDONNAY AVA NAPA VALLEY

FIRST PRESS CHARDONNAY AVA NAPA VALLEY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fondue mięsne

Składniki:

  • 600 g polędwicy (wołowej, wieprzowej lub mieszanej)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • odrobina oleju i 2 łyżki wina do marynaty
  • zielony pieprz, zioła prowansalskie
  • olej
  • świeże, siekane zioła
  • bagietka

Przygotowanie:

Mięso kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do uprzednio przygotowanej marynaty (olej, czosnek, zioła, wino). Odstawiamy przynajmniej na 5 godzin.

Po tym czasie, naczynie do fondue należy napełnić olejem i nabite na widelczyki mięso smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Usmażone podawać z różnymi sosami.

Fondue czekoladowe

Składniki:

  • woda
  • 200 ml śmietanki
  • 400 g czekolady (pół na pół mlecznej i deserowej)
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • ekstrakt z wanilii lub aromat waniliowy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • ulubione owoce, obrane i pokrojone na niewielkie kawałki, skropione sokiem z cytryny

Przygotowanie:

W małym garnuszku (na kuchence) przygotowujemy kąpiel wodną (wlewamy wrzątek i trzymamy na ogniu). Wstawiamy do wrzątku kubek i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy prawie do wrzenia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Czekoladę przelewamy do garnka fondue i zapalamy palnik. Podajemy z owocami lub ciasteczkami.

Doskonałym dodatkiem będzie czerwone, wytrawne wino do popicia – dla zrównoważenia smaku.

Podaj z:

GRAHAM'S FINE RUBY PORT DOURO VALLEY

GRAHAM’S FINE RUBY PORT DOURO VALLEY

KINDZMARAULI

KINDZMARAULI

GNARLY HEAD OLD VINE ZINFANDEL CALIFORNIA

GNARLY HEAD OLD VINE ZINFANDEL CALIFORNIA

 

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *