Strona główna » Łączenie wina z potrawami » Doskonała para: WINO + PIZZA

Doskonała para: WINO + PIZZA


W każdej pizzy znajduje się składnik, który dominuje nad innymi. Może to być zarówno sos, warzywa, jak i mięso. W zależności od tego, co przykrywa spód tego dania, wybieramy wino bardziej lub mniej aromatyczne. Sprawdźcie nasze propozycje. Historia pizzy sięga … Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Mniej niż 24 szt.
99,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

W każdej pizzy znajduje się składnik, który dominuje nad innymi. Może to być zarówno sos, warzywa, jak i mięso. W zależności od tego, co przykrywa spód tego dania, wybieramy wino bardziej lub mniej aromatyczne. Sprawdźcie nasze propozycje.

Historia pizzy sięga starożytności, jednakże jej współczesna wersja powiązana jest z rokiem 1889 i wizytą królowej Włoch Małgorzaty w Neapolu. To specjalnie dla niej tamtejszy piekarz przygotował cienki placek z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Nazwano go margheritą i na jej punkcie oszalał cały świat.

Warto wiedzieć, jakie wino dobrać do tego przysmaku, by wydobyć całą magię najsłynniejszej włoskiej potrawy. Pizza nie jest daniem wymagającym wykwintnego i drogiego wina. Dlatego też polecamy poruszanie się w obrębie win, które się pija na co dzień.

Margherita

Wino: Trapiche Astica Merlot Malbec

Wybierajmy czerwone, lekkie wina. Świetnym towarzyszem posiłku na bazie pomidorów, bazylii i mozzarelli będzie Trapiche Astica Merlot Malbec. Kwasowość pomidorów i delikatny owoc w winie stworzą naprawdę udany duet. Dla wielbicieli białych i rześkich smaków polecamy sauvignon blanc, również dobrze odnajdzie się z klasyczną wersją pizzy.

Pepperoni

Wino: Rocca Ventosa Sangiovese I.G.T.

Warto pamiętać, aby zrezygnować z tanicznych, mocnych i wytrawnych win w połączeniu z ostrymi, aromatycznymi przyprawami. Wino powinno niwelować, a nie podbijać pikantność pizzy. Dlatego ostre i intensywne pepperoni, przyprawione pieprzem cayenne, czosnkiem i papryką potrzebuje takiego towarzystwa, które go nie zdominuje. Takie jest właśnie Rocca Ventosa o miękkim, owocowym charakterze.

Mięsna

Wino: Ochagavia Silvestre Carmenere Valle del Rapel D.O.

Jeśli preferujesz pizzę z dużą ilością mięsa, to prawdopodobnie polubisz także konkretne i zdecydowane w smaku czerwone wina. Ochagavia Silvestre Carmenere z aromatem czerwonych owoców i ziół oraz wyrazistą końcówką doskonale skomponuje się z mięsnymi dodatkami. Jeśli zaś wybierasz pizzę mięsną ale w wersji fit – z kurczakiem, postaw na miękkie Pinot Noir.

Serowa

Wino: Tollo Valle D’Oro Montepulciano D’Abruzzo D.O.C.

Być może jesteście zdziwieni wyborem tego wina do białej pizzy. Ale pamiętajcie, że klasyczna pizza serowa zawiera również sos pomidorowy, o którym należy pamiętać dobierając wino. Dominujący smak Tollo sprawia, że to wino bardzo dobrze sprawdzi się w tym połączeniu. Uzupełni smak pizzy o lekką słodycz, a swą kwasowością złamie tłustość serów. Do pizz ze śmietanowym sosem lepiej wybrać chardonnay o maślanym smaku i rześkim charakterze.

Hawajska

Wino: Peter & Peter Zeller Riesling

Odrobinę słodki Riesling zaskakująco dobrze współgra z tą pizzą. Mimo że potrawa jest mięsna, tu takie wino odnajdzie się doskonale za sprawą dodatkowego ananasa. Idealnie podkreśli składniki na pizzy i znakomicie orzeźwi podniebienie.

Wino doskonale komponuje się z każdym rodzajem pizzy. Wybór nie jest taki trudny, a eksperymentowanie z różnymi smakami jest przecież bardzo przyjemne. Przy łączeniu wina z pizzą pamiętajmy tylko o dwóch zasadach, a będą to wyśmienite pary:

  • do pikantnych rodzajów pizzy zaleca się przede wszystkim wyraziste wino,
  • do łagodnej pizzy, warto poszukać czegoś, co nie przyćmi smaku naszego jedzenia.

Smacznego!

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *