Strona główna » Łączenie wina z potrawami » Doskonała para: WINO + PIZZA

Doskonała para: WINO + PIZZA


W każdej pizzy znajduje się składnik, który dominuje nad innymi. Może to być zarówno sos, warzywa, jak i mięso. W zależności od tego, co przykrywa spód tego dania, wybieramy wino bardziej lub mniej aromatyczne. Sprawdźcie nasze propozycje. Historia pizzy sięga … Czytaj dalej

27,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
124,00 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

W każdej pizzy znajduje się składnik, który dominuje nad innymi. Może to być zarówno sos, warzywa, jak i mięso. W zależności od tego, co przykrywa spód tego dania, wybieramy wino bardziej lub mniej aromatyczne. Sprawdźcie nasze propozycje.

Historia pizzy sięga starożytności, jednakże jej współczesna wersja powiązana jest z rokiem 1889 i wizytą królowej Włoch Małgorzaty w Neapolu. To specjalnie dla niej tamtejszy piekarz przygotował cienki placek z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Nazwano go margheritą i na jej punkcie oszalał cały świat.

Warto wiedzieć, jakie wino dobrać do tego przysmaku, by wydobyć całą magię najsłynniejszej włoskiej potrawy. Pizza nie jest daniem wymagającym wykwintnego i drogiego wina. Dlatego też polecamy poruszanie się w obrębie win, które się pija na co dzień.

Margherita

Wino: Trapiche Astica Merlot Malbec

Wybierajmy czerwone, lekkie wina. Świetnym towarzyszem posiłku na bazie pomidorów, bazylii i mozzarelli będzie Trapiche Astica Merlot Malbec. Kwasowość pomidorów i delikatny owoc w winie stworzą naprawdę udany duet. Dla wielbicieli białych i rześkich smaków polecamy sauvignon blanc, również dobrze odnajdzie się z klasyczną wersją pizzy.

Pepperoni

Wino: Rocca Ventosa Sangiovese I.G.T.

Warto pamiętać, aby zrezygnować z tanicznych, mocnych i wytrawnych win w połączeniu z ostrymi, aromatycznymi przyprawami. Wino powinno niwelować, a nie podbijać pikantność pizzy. Dlatego ostre i intensywne pepperoni, przyprawione pieprzem cayenne, czosnkiem i papryką potrzebuje takiego towarzystwa, które go nie zdominuje. Takie jest właśnie Rocca Ventosa o miękkim, owocowym charakterze.

Mięsna

Wino: Ochagavia Silvestre Carmenere Valle del Rapel D.O.

Jeśli preferujesz pizzę z dużą ilością mięsa, to prawdopodobnie polubisz także konkretne i zdecydowane w smaku czerwone wina. Ochagavia Silvestre Carmenere z aromatem czerwonych owoców i ziół oraz wyrazistą końcówką doskonale skomponuje się z mięsnymi dodatkami. Jeśli zaś wybierasz pizzę mięsną ale w wersji fit – z kurczakiem, postaw na miękkie Pinot Noir.

Serowa

Wino: Tollo Valle D’Oro Montepulciano D’Abruzzo D.O.C.

Być może jesteście zdziwieni wyborem tego wina do białej pizzy. Ale pamiętajcie, że klasyczna pizza serowa zawiera również sos pomidorowy, o którym należy pamiętać dobierając wino. Dominujący smak Tollo sprawia, że to wino bardzo dobrze sprawdzi się w tym połączeniu. Uzupełni smak pizzy o lekką słodycz, a swą kwasowością złamie tłustość serów. Do pizz ze śmietanowym sosem lepiej wybrać chardonnay o maślanym smaku i rześkim charakterze.

Hawajska

Wino: Peter & Peter Zeller Riesling

Odrobinę słodki Riesling zaskakująco dobrze współgra z tą pizzą. Mimo że potrawa jest mięsna, tu takie wino odnajdzie się doskonale za sprawą dodatkowego ananasa. Idealnie podkreśli składniki na pizzy i znakomicie orzeźwi podniebienie.

Wino doskonale komponuje się z każdym rodzajem pizzy. Wybór nie jest taki trudny, a eksperymentowanie z różnymi smakami jest przecież bardzo przyjemne. Przy łączeniu wina z pizzą pamiętajmy tylko o dwóch zasadach, a będą to wyśmienite pary:

  • do pikantnych rodzajów pizzy zaleca się przede wszystkim wyraziste wino,
  • do łagodnej pizzy, warto poszukać czegoś, co nie przyćmi smaku naszego jedzenia.

Smacznego!

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *