Strona główna » Poznaj winiarza » Francja: Dourthe, Patric Jestin

Francja: Dourthe, Patric Jestin


Patric Jestin, dyrektor Dourthe - wiodącego producenta win z regionu Bordoux twierdzi, że można tworzyć wino w dowolnym miejscu, tak długo jak dysponuje się winoroślą, glebą, słońcem i wodą. Jednak by tworzyć najszlachetniejsze wina potrzebne jest doskonałe terroir, czyli kompozycja czynników (gleba, leżąca pod nią skała, wysokość nad poziomem morza, nachylenie terenu, orientacja wobec słońca, ogólnie pojęty mikroklimat, deszcze, wiatry, wilgotność, wahania temperatury), związanych z geograficzną lokalizacją winnicy, Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Mniej niż 24 szt.

które wpływają na wyjątkowe cechy i indywidualność wina. Właśnie dlatego znalezienie idealnych terroirs, determinuje wybór posiadłości winnych Dourthe oraz partnerów firmy, uprawiających winorośl w francuskich regionach winiarskich Bordeaux oraz Langwedocja.

Patric Jestin podkreśla również, że potencjał terroirs można w pełni wykorzystać dzięki determinacji, zaangażowaniu i staraniu ludzi pracujących w winnicach. Tak więc w Dourthe determinacja i staranność widoczne są na każdym etapie procesu produkcji wina. Poprzez lat działalności Dourthe rozwinął specyficzną kulturę, nieodłącznie związaną z glebą, tworzeniem najlepszych smaków, poszukiwaniem doskonałości, duchem zespołu i stałym pragnieniem przekraczania granic, z której krok po kroku wyłonił się Styl Dourthe. Kluczową rolę odgrywa w nim szacunek do terroirs, które nadają charakter, indywidualność i wysoką jakość winom Dourthe.         

 

Firma Dourthe powstała w 1840 roku. 31 lat później, w 1871 roku założono firmę Kressmann. W kolejnym stuleciu, ww. winiarskie przedsiębiorstwa postanowiły połączyć siły tworząc „Grupę CVBG” (Compagnie des vins de Bordeaux et de la Gironde). Między rokiem 1981 a 1998 dwóch międzynarodowych inwestorów dołączyło do grupy CVBG. Nowi udziałowcy wnieśli do zastanej kultury organizacyjnej wartości międzynarodowe, wraz z nową wizją organizacji i efektywności, nowatorską jak na tamte czasy dla bordoskiego przemysłu winiarskiego. W 2007 roku CVBG został częścią rodzinnej firmy Thienot Champagne Group, która stała się większościowym udziałowcem CVBG. Nowa struktura właścicielska grupy uskuteczniła długookresowe plany rozwojowe firmy, kluczowe dla przemysłu winiarskiego.

 

Specjalizując się w produkcji wysokiej klasy win, Dourthe jest obecnie czołowym producentem win z regionu Bordoux, o czym świadczą poniższe liczby:

W 2009 roku obrót firmy kształtował się na poziomie 122 mln Euro. Firma zatrudnia 293 pracowników (100 tylko w winnicach). Dourthe posiada wysoko zdywersyfikowaną dystrybucję, obsługując wszystkie jej kanały (import tradycyjny, kanał detaliczny, kanał hurtowy, hotele i restauracje, supermarkety oraz strefy bezcłowe na lotniskach). Wina Dourthe eksportowane są do ponad 80 państw na całym świecie, tym samym Dourthe jest wiodącym eksporterem win z regionu Bordoux (sam eksport stanowi 56% obrotu firmy). Rynek francuski stanowi natomiast 44% obrotu Dourthe, gdzie firma jest liderem zaopatrzeniowym restauracji, sieci francuskich supermarketów oraz detalistów w wina bordoskie.

Terroirs w posiadłościach winiarskich Dourthe należą do najlepszych w apelacji. Wszystkie terroirs poddano dokładnej analizie by wyselekcjonować i dopasować najlepszą latorośli do właściwych siedlisk oraz wyszczególnić odpowiednie metody uprawy winorośli. Ta sama zasada króluje w partnerskich winnicach, czyli: wyselekcjonować najdorodniejsze areały, by stworzyć dzięki nim najszlachetniejsze cuvee (uzyskanie wina metodą zestawienia win lub gron pochodzących z kilku szczepów lub winnic). Dzięki stale prowadzonym, kompleksowym badaniom twórcy win Dourthe dobierają najlepsze szczepy do właściwych siedliski oraz ich sposób uprawy do rodzaju gleby i pożądanych plonów, uzyskując w ten sposób najszlachetniejsze winne grona. Stały rozwój dzięki badaniom, próbom i innowacjom jest podstawową cechą kultury organizacyjnej, a poszukiwanie doskonałości na każdym etapie produkcji win jest sztandarową zasadą firmy.      

Źródło: http://www.dourthe.com     

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *