Strona główna » Kraje » Grecja

Grecja


Gracja jest uważana za kolebkę europejskiego winiarstwa. Tradycja uprawy winorośli i wytwarzania wina liczy sobie około czterech tysięcy lat. Produkcja tego trunku na terenach Grecji była tak rozległa, że częstokroć przewyższała obszar dla uprawy zbóż. Dzisiaj w Grecji produkuje się … Czytaj dalej

Gracja jest uważana za kolebkę europejskiego winiarstwa. Tradycja uprawy winorośli i wytwarzania wina liczy sobie około czterech tysięcy lat. Produkcja tego trunku na terenach Grecji była tak rozległa, że częstokroć przewyższała obszar dla uprawy zbóż. Dzisiaj w Grecji produkuje się rocznie około pół miliarda litrów wina rocznie. Greckie wina można określić jako bardzo zróżnicowane głównie ze względu na różne typy regionów z których pochodzą. Górzyste tereny lądowe sprzyjają wytwarzaniu intensywnych win czerwonych oraz win słodkich. Mnogość niewielkich wysepek oznacza natomiast wyrób wina tradycyjnymi metodami głównie z właściwych dla tego regionu odmian. Wina wytwarzane są z antycznych oryginalnie greckich szczepów takich jak: Muscat i Malvasia, Assyrtiko, Aghiorghitiko czyli św. Jerzy, Avgoustiati, Mavrodaphne. Charakterystycznym winem produkowanych tylko na tych terenach jest retsina – wino z dodatkiem żywicy sosnowej pozostawiającej specyficzny aromat. Grecja słynie z wytwarzania win słodkich i półsłodkich, jednak wraz z rozwojem winiarskich technologii wiele regionów dąży do standaryzacji win na wzór europejski. To na północy Grecji w rejonie Tracji, Macedonii i Epiru położone są winnice produkujące najlepszej jakości greckie wina.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *