Strona główna » Kraje » GRUZJA – najstarszy region winiarski świata

GRUZJA – najstarszy region winiarski świata


Chyba żaden inny kraj nie ma tak rozwiniętej kultury picia wina, jak Gruzja. Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, skąd pochodzi tradycja winiarstwa, wielu z nas na pewno odpowie, że chodzi o Francję, Włochy bądź Hiszpanię. Nic bardziej mylnego! Hodowlę oraz … Czytaj dalej

27,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
67,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Chyba żaden inny kraj nie ma tak rozwiniętej kultury picia wina, jak Gruzja. Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, skąd pochodzi tradycja winiarstwa, wielu z nas na pewno odpowie, że chodzi o Francję, Włochy bądź Hiszpanię. Nic bardziej mylnego!

Hodowlę oraz uprawę winorośli rozpoczęto około 6 tys. lat temu właśnie na terenach gruzińskich. Wyjątkowość gruzińskich win swoją odpowiedź zaś znajduje w unikalnych szczepach, które uprawiane są jedynie w tym kraju; szczepach, które są swoistymi winiarskimi endemitami. Co dla niektórych będzie zaletą, dla innych zaś wadą – przemysł winiarski Gruzji jest odrobinę przestarzały, jednak gwarantuje nam to degustację wina wytwarzanego według wielowiekowych zasad i procedur, odwiecznie doskonałego trunku najwyższej jakości z ekologicznych upraw. Brak większego rozwoju technologicznego powoduje także niewygórowane ceny za znakomite gruzińskie pozycje, które rok do roku doceniane są na międzynarodowych konkursach. Zapraszamy zatem na podróż po Gruzji, by dokładniej przyjrzeć się winnej Gruzji.

Wino gruzińskie – apelacje i regiony

Cała Gruzja bogata jest w malutkie mikroregiony – tereny na zboczach gór, pagórkach, wąwozach i dolinach. Tereny takie są wyjątkowe ze względu na warunki klimatyczne, które wpływają na doskonałość rosnących tam winorośli. W połączeniu z tradycją i perfekcją w produkcji wina, w Gruzji wyodrębnione jest 18 apelacji, czyli miejsc, z których pochodzą wina o kontrolowanej nazwie. Wino pochodzące z malutkiej, gruzińskiej apelacji jest często jak trofeum dla smakosza win.

Wina powstające w różnych mikroregionach z reguły produkowane są z winogron zbieranych ręcznie. Metody stosowane do produkcji sięgają setek lat wstecz. Gruzini do produkcji wina używają glinianych baniek, które napełnia się sokiem z winogron. Mają one pojemność nawet do 2 ton. Taką glinianą bańkę szczelnie się zamyka a następnie przysypuje ziemią i zostawia nawet na wiele lat.

Czy wiesz że: metoda polegająca na dojrzewaniu wina w glinianych kwewri spotykana jest jedynie w Gruzji. Obecnie kilka innych krajów stara się stosować tę metodę, jednak narodziła się ona tutaj. Przyczyniło się to między innymi do powstania na tych terenach turystyki enologicznej – turyści przybywają tutaj po to, by zobaczyć naturalne i tradycyjne metody powstawania wina, przeżyć winobranie oraz zasmakować wina prosto od producenta.

Do najważniejszych regionów uprawy wina z Gruzji zalicza się Kakhetię mającą na swoim obszarze aż 14 apelacji, Imereti – drugi pod względem wielkości upraw region oraz Kartli – gdzie znajduje się jedna apelacja słynąca z powstających tam win musujących.

 Wino gruzińskie – najważniejsze szczepy

Na terenie Gruzji spotkać możemy nawet i setki różnych odmian winogron, jednak do komercyjnej sprzedaży dopuszczonych jest – aż – 38 szczepów. Najpowszechniejszą i najbardziej rozpoznawalną odmianą jest saperavi dającą wina czerwone. Saperavi po gruzińsku oznacza barwnik, kolor, co idealnie odzwierciedla jego ciemne zabarwienie, bowiem jest to intensywnie czerwony szczep dający mocno czerwone wino i jako jeden z nielicznych charakteryzuje się obecnością czerwonego barwnika, który powoduje, że sok wyciśnięty z owoców ma różowe zabarwienie (większość winogron czerwony barwnik posiada jedynie w skórce). Saperavi daje dobrze zbudowane, z orzeźwiającą kwasowością i głębokim kolorem wina. W nosie najczęściej wyczuwalnymi aromatami są ciemne owoce – czereśnie, śliwki, jeżyny. Złożoność wina gwarantuje także aromaty kawy, czekolady, przypraw korzennych. Dobrze przygotowane wina mają ogromny potencjał starzenia – mogą leżakować jeszcze kilkadziesiąt lat. Przykładem doskonałego wina z tego szczepu będzie Kindzmarauli A.O.C. będące winem półsłodkim, o ciemnoczerwonej barwie, z nutami wiśni i jeżyn. Wino to charakteryzuje się doskonałą strukturą, na podniebieniu jest delikatne, jedwabiste, aksamitne. Rocznik 2008 zdobył Brązowy Medal na International Wine and Spirit Competition (IWSC). W Decanter World Wine Awards (DWWA) wino Kindzmarauli zdobyło wyróżnienie.

Białym przedstawicielem Gruzji jest rkatsiteli – biała odmiana, która potrafi ofiarować nam dobre, pikantne, świeże wino z nutami brzoskwiniowymi. Wymaga to jednak ogromnej staranności i poświęcenia podczas produkcji wina, ponieważ jest to szczep bardzo wymagający. Przykładem wina z tego szczepu będzie Sachino White z lekko zaznaczoną słodyczą, aromatami owocowymi, i akcentami orzechowymi.

Rkatsiteli wielokrotnie łączony jest z lokalną odmianą mtsvane dając wina podobne charakterem do pozostałych win w konwencjonalnym stylu międzynarodowym, jak np. Tsinandali A.O.C charakteryzujące się bogactwem świeżych aromatów z nutami tropikalnymi oraz kwiatowo-pigwowymi. Wino to było wielokrotnie nagradzane na przeróżnych konkursach.

Czy wiesz że: w niemal każdym gospodarstwie domowym w Gruzji produkuje się wino na własny użytek. Każda okazja do świętowania jest dobra. Wiąże się z tym charakterystyczny dla Gruzinów rytuał toastu. Tamada – człowiek prowadzący uroczystość – powstaje niemal od razu po rozpoczęciu biesiadowania i wznosi toast. Powody są przeróżne, a im więcej kieliszków zostało wypitych – tym pomysły do wzniesienia toastu ciekawsze.

Wina gruzińskie – odmiany

Najczęściej spotykanymi czerwonymi winami gruzińskimi są:

  • Pirosmani – wino półsłodkie z dwóch odmian winogron
  • Tvishi – naturalnie półsłodkie, czerwone wino
  • Kakheti – białe wino produkowane od 1948 roku
  • Tsinandali – kupaż odmian rkatsiteli oraz mtsvane
  • Mukuzani – 100% saperavi z Kakchetii, uważane za najlepsze czerwone gruzińskie wino; dojrzewa 3 lata w dębowych beczkach. Wino to jest mocne i ciężkie, zdecydowanie polecane do jedzenia
  • Kindzmarauli – jakościowe, półsłodkie wino gruzińskie
  • Khvanchkara – jedno z najbardziej popularnych gruzińskich win półsłodkich, charakteryzujące się delikatnym smakiem malin; swoją historią sięga do 1907 roku. Dla smakoszy win delikatnych i łagodnych;

Wino w Gruzji to połączenie stylu życia oraz filozofii. Wino i Gruzja to jedno – nie można przyjechać i do Gruzji i nie zakochać się w tutejszych smakach. To z miłości do wina powstała kultura świętowania – supra – czyli wspólne biesiadowanie przy suto zastawionym stole, gdzie rozmawia się o wszystkim. Ważna zasada – pomiędzy toastami nie pije się wina! To właśnie wtedy jest czas na nawiązywanie kontaktów i cieszenie się swoją obecnością.

Czy wiesz że: tradycyjny sposób picia wina polega na degustacji z wielkiego rogu, którego nie da się odstawić, zatem trzeba wypić wszystko do dna. Róg taki zaś może mieć pojemność nawet do 2 litrów. Przy takich pojemnościach świętuje się do białego rana.

Wina gruzińskie to całkowicie odmienny świat. Lokalne odmiany dostarczają niesamowitych wrażeń smakowych każdemu degustującemu. Udając się do Gruzji wstępujemy w całkowicie inny świat – świat, gdzie wino jest pasją i zamiłowaniem, gdzie towarzyszy każdej okazji – mniejszej bądź większej.

Każdy powinien kiedyś wypróbować te wszystkie smaki na miejscu, w Gruzji, a tymczasem zachęcamy do podróży z winami gruzińskimi oferowanymi przez Winezję.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *