Strona główna » Poznaj winiarza » Gruzja: Tbilvino, Zura oraz Georgia Margvelashvili

Gruzja: Tbilvino, Zura oraz Georgia Margvelashvili


Firmą Tbilvino zarządzają bracia Margvelashvili Zura oraz Georgia. Zura jest winiarzem, który uczestniczy we wszystkich aspektach winifikacji, przewodząc grupie doświadczonych ekspertów. Zura ukończył gruziński uniwersytet rolniczy, kształcił się również w Kalifornii w winnicy WENTE-Vineyard. Georgia jest z wykształcenia ekonomistą, ukończył szkołę zarządzania w Maastricht. Ważną rolę w zespole odgrywa również główny winiarz Jeff Aston Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
49,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Jeff pochodzi z Australii, swoją karierę rozpoczynał w australijskich winnicach: w Charles Start’s, następnie w Clonakilla, gdzie pod okiem Tim’a Kirk’a zdobywał doświadczenie. W 2004 roku pracował w hiszpańskiej winnicy Lerida. Do firmy Tbilvino dołączył w 2005 roku, co zaowocowało pasmem sukcesów. Jako główny winiarz stworzył wina, które zostały wysoko nagrodzone na międzynarodowych zawodach.

Historia firmy zaczyna się w latach 60 dwudziestego wieku, a dokładniej w 1962 roku, gdy działalność rozpoczęła jedna z największych wytwórni win w ZSRR. W tym samym roku odbył się w Gruzji X Międzynarodowy Kongres Hodowców Winorośli. Przez lata wytwórnia pozostawała główną częścią radzieckiego przemysłu winiarskiego (9 na 10 butelek wina sprzedawanego w kraju i zagranicą była produkowana w  Tbilvino).

W latach 90 wytwórnia stała się niezależną firmą winiarską z nową filozofią i podejściem, które jest wykorzystywane przy tworzeniu wysokiej jakości win. Twórcy win Tbilvino wierzą, że są odpowiedzialni za każdą butelkę wina, która powstaje w ich winiarni. Zatem śledzą z bliska cały proces produkcji win, począwszy od upraw winorośli w winnicach poprzez proces winifikacji, aż po działania na finalnym produkcie, który trafi do konsumentów.  Celem producenta jest tworzyć wyborne wina, które wyróżniają się na tle innych trunków.

W branży winiarskiej pełnej wyzwań bracia Margvelashvili – pionierzy nowej ery produkcji gruzińskich win ambitnie tworzą nową jakość. Wytyczyli kierunek, który pchnie gruzińską branżę i tradycje winiarskie w przyszłość. Wypromują i odnowią wizerunek kraju, który posiada wiekowe dziedzictwo winiarskie.


W 1999 roku odbyło się pierwsze winobranie. Rozsławiono wówczas region Kakheti, co przyczyniło się do ożywienia gruzińskiego winiarstwa. Firma Tbilvino poczyniła duże inwestycje, poświęcając pokaźne fundusze i energię na usprawnienie każdego etapu procesu produkcyjnego. Tbilvino wyłonił się z nowym wizerunkiem i markami, które zdominowały gruziński rynek na kolejne lata.  

Z powodu rosyjskiego embargo 2006 rok okazał się niezwykle trudny dla Tbilvino i innych producentów win. Rosja stanowiła największy rynek zbytu dla gruzińskich win (50% produktów alkoholowych tworzonych w Gruzji sprzedawano w Rosji). Prawie 3 lata zajęło firmie Tbilvino przegrupowanie oraz dywersyfikacja sprzedaży. Z kryzysu wyszli obronną ręką, silniejsi niż we wcześniejszych latach. Producent rozpoczął podbój rynku międzynarodowego w 2005 roku, aktualnie Tbilvino sprzedaje wina w 18 krajach na całym świecie.

W 2008 roku zmodernizowaną wytwórnię. Zastosowano nowe technologie oraz wyposażenie, stworzono nowoczesne laboratorium i linię produkcyjną.  Ostatni rok był również ważny dla rozwoju firmy bowiem twórca win Tbilvino otrzymał certyfikat ISO 22000:2005 oraz ISO 9001:2008. Bracia Margvelashvili osiągnełi więc założone cele, ich wina ciesza się uznaniem na całym świecie i są „ambasadorami” wyjątkowych win tworzonych w Gruzji.

 Źródło: http://www.tbilvino.ge

 

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *