Historia wina


Wino towarzyszy ludzkości od tysięcy lat, gdy człowiek rozpoczął zakładanie osad i zajął się uprawą ziemi. Jego produkcja była znana i utrwalona na odnalezionych rysunkach pochodzących sprzed 5000 lat, opisujących dzieje plemion na długo przed wynalezieniem pisma. Czytaj dalej

 

Prawdopodobnie swoje powstanie wino zawdzięcza cywilizacji Sumerów, którzy byli pierwszą daleko posuniętą cywilizacją rolniczą. Wino towarzyszyło również życiu doczesnemu i wiecznemu faraonów Egiptu, lecz za prawdziwy rozwój produkcji i rozpowszechnienie wina w naszej cywilizacji odpowiedzialni są przede wszystkim Fenicjanie oraz Grecy. To oni właśnie, około 2000 lat wstecz, podbijając nowe kraje przywieźli do nich zwyczaje z związane winem i umiejętność jego produkcji. Dziś Grecja jest mało znaczącym producentem wina w skali świata, a kolonizowane kiedyś kraje stały się potentatami w jego wytwarzaniu, jak choćby dzisiejsze Włochy i Hiszpania.

Kolejnym etapem rozwoju popularności wina były czasy Imperium Rzymskiego, które podbijając Ludy Północy i narzucając im własne tradycje i kulturę, zapoczątkowały sadzenie winorośli na terenach dzisiejszej Francji i Niemiec. Jednak wino, za które wychwalano Greków i Rzymian, a nawet to powstające w późniejszych czasach, różniło się znacznie od wina, które znamy dziś. Przechowywane w glinianych amforach, często było pite rozcieńczone w różnych relacjach z wodą, przyprawiane korzeniami i miodem lub podgrzewane i tlenione, by je zabezpieczyć i dać mu szansę przetrwania w dobrej kondycji mimo upływu czasu.

W czasach średniowiecznych i późniejszych, głównym propagatorem i modernizatorem produkcji wina stał się Kościół i zakonnicy klasztorów rozsianych po całej Europie. To oni odpowiadają za pojawienie się wielu nowych odmian winorośli i technik produkcji wina. Owe instytucje też nierzadko nadzorowały i kontrolowały lokalny dla nich rynek wina.

Era wina, jakie znamy dziś, rozpoczęła się w XVII wieku, kiedy to zachodzące przemiany na rynku spowodowane pojawieniem się destylatów i czekolady, zmusiły producentów wina do poszukania nowej drogi produkcji oraz sprzedaży. Wtedy to pojawiły się wina musujące z Szampanii, pochodzące z metody drugiej fermentacji w butelce. Wtedy też pojawiły się rzeczy nieocenione dla każdego producenta i konsumenta wina: szklana butelka i korek. Pozwoliło to winiarzom i kupcom na zmianę sposobu przechowywania wina oraz stylu trunku w nich zamkniętego. Handel winem rozkwitł z nową siłą, podsycaną pojawianiem się na rynku nowych gatunków win lub nowych odsłon win już znanych, jak np. win kalifornijskich, tokajów, porto czy szampanów. Wszystko to o mały włos zostałoby zniszczone przez małego pasożyta, przywiezioną z Ameryki mszycę filokserę, która w drugiej połowie XIX wieku niemalże spustoszyła nieodporne na jej działanie winnice Europy.

Kolejne zmiany w sposobie produkcji, a tym samym jakości i charakteru win, przyniósł rozwój nauki i techniki w XX wieku. Pojawiło się wiele nowych krzyżówek i mieszańców odmian winorośli, nowe metody prowadzenia winnic i produkcji wina, a wśród nich metoda Charmant’a, pozwalająca obniżyć koszt produkcji win musujących i podnosząca ich dostępność dla przeciętnego konsumenta. Pojawiły się nowe regulacje prawne dotyczące produkcji i przechowywania wina. Przede wszystkim jednak, świat wina stał się globalną wioską, w której można odnaleźć trunki bazujące na tych samych szczepach pochodzące z różnych krajów i kontynentów, w której niezależnie od miejsca zamieszkania można nabyć i spróbować win reprezentujących poszczególne regiony winiarskie i odmiany winogron. Produkcja wina cały czas ulega przemianom i modernizacji. Wystarczy popatrzeć na zmieniające się sposoby zamykania butelek wina lub powracający do łask po latach hołdowania unifikacji stylu produkcji i używanych odmian, trend produkcji win odpowiadających tradycji i miejscu, w którym ono powstaje.

 

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *