Szprycer z białego wina
Receptura:
białe wino, najlepiej wytrawne (750 ml), polecamy z naszej karty win:
Kendermanns Gewürztraminer Pfalz
30 Mile Sauvignon Blanc
Rene Barbier Kraliner Penedes D.O.
woda gazowana (750 ml)
limonka
mięta
lód
Sposób wykonania:
Do dzbanka wlewamy białe wino i wodę gazowaną, a następnie dodajemy limonkę pokrojoną na plasterki i miętę. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po wyciągnięciu dodajemy lód.
Szprycer malinowy
Receptura:
1/2 litra białego bądź różowego wina (wytrawnego bądź półwytrawnego), polecamy z naszej karty win:
Santa Carolina Cabernet Sauvignon Rose Valle del Rapel D.O.
Trapiche Astica Sauvignon Blanc Semillon
Santa Carolina Premio White Central Valley D.O.
1/2 litra gazowanej wody mineralnej
4-5 łyżek soku malinowego
Sposób wykonania:
Do dużej butelki wlewamy sok malinowy, białe wino i wodę. Schładzmy w lodówce albo wkładamy na krócej do zamrażarki.
Przed rozlaniem do kieliszków albo szklanek delikatnie mieszamy…
Sangria
Receptura:
butelka czerwonego hiszpańskiego wina, polecamy z naszej karty win:
Candidato Tempranillo Vino de La Tierra de Castilla
Pares Balta Mas Petit Penedes D.O.
Chivite Gran Feudo Crianza Navarra D.O.
Kup wina taniej! Odnajdziesz je w zestawie z 19% rabatem. Kliknij i sprawdź
Czerwień hiszpańska
pomarańcze
cytryna
limonka
listki mięty
świeże truskawki
cukier brazowy lub miód
woda
lód
szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy i cytryny
Sposób wykonania:
Do dzbanka wlewamy szklankę soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy oraz wytrawne wino, słodzimy brązowym cukrem albo miodem, dorzucamy pokrojone plasterki pomarańczy, limonki, parę listków mięty, pokrojne świeże truskawki. Chłodzimy.
W oddzielnym dzbanku przygotowujemy lemoniadę – na jedną cytrynę pół ltira wody. Również dodajemy plasterki cytrusów, listki mięty, parę kostek lodu. Mieszamy i chłodzimy.
W szklankach łączymy pół na pół sangrię i lemoniadę. Jeśli lubimy zimną – możemy dorzucić kostki lodu.
wInny smak lata
Receptura:
świeże truskawki, maliny lub jeżyny
butelka wytrawnego wina musujacego, polecamy z naszej karty win:
Prosecco Treviso Extra Dry „Scudo Argento” Ca’Val DOC
Castellblanch Cristal Cava Metodo Tradicional
lód
Sposób wykonania:
wino i owoce mocno schładzamy
blenderem miksujemy owoce
kieliszek w połowie napełniamy winem musującym
dopełniamy zmiksowanymi owocami
dodajemy lód
Oczywiście proporcje to kwestia gustu lub potrzeb Drink może być słodki i niskoalkoholowy lub bardziej wytrawny.
To właśnie jest winny smak lata!
Życzymy smacznego!