Strona główna » Akcesoria » Inne akcesoria do wina

Inne akcesoria do wina


Oprócz korkociągów, zarówno w domu jak i na wyposażeniu restauracji, by sprawnie serwować lub zapewnić sobie najlepsze warunki do podania wina, powinniśmy zaopatrzyć się w kilka innych przydatnych akcesoriów, takich jak: wiaderko do lodu, „niekapki” czy urządzenia do zabezpieczenia otwartej, lecz nieopróżnionej do końca butelki wina. Czytaj dalej

34,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
179,00 zł

Dostępność: Mniej niż 24 szt.

„Niekapki”– zwane również drop-stopami, mogą być wykonane dwojako: jako elastyczne krążki lub plastikowe wkładki, które mocujemy w szyjce. Zadanie obydwu polega na tym samym, czyli uniknięciu kapania wina na stół podczas nalewania do kieliszków, zarówno w domu jak i w restauracji. Przewagą tych drugich jest możliwość zamknięcia ich zatyczką i odłożenie butelki do lodówki, jeżeli mamy ochotę wrócić do niej następnego dnia lub później. Przewagą tych drugich jest możliwość wielokrotnego ich użycia i bezproblemowe schowanie do kieszeni fartucha sommelierskiego lub marynarki, oczywiście zabezpieczonych przed zabrudzeniem.


Wiaderka na lód
– czyli „cooler’y”, które możemy stosować do podawania win potrzebujących niskiej temperatury tak w domu jak i w restauracji. Mogą być wykonane z metalu lub tworzywa sztucznego. Nalewamy niewielką ilość wody i uzupełniamy lodem, a następnie umieszczamy w środku butelkę wina. Restauracje powinny zaopatrzyć się w nogi do cooler’ów, szczególnie gdy posługują się takimi, które są wykonane z metalu. Jeżeli na wyposażeniu lokalu lub domu takich nóg nie ma, można posłużyć się podstawkami i ustawić wiaderko bezpośrednio na stole lub pomocniku. Brak cooler’a w warunkach domowych możemy zniwelować posiadaniem specjalnych toreb-skarpet wypełnionych żelem, wcześniej trzymanych w lodówce lub zamrażarce. Jednak służą one tylko do utrzymywania temperatury wina, a nie do jego schłodzenia.


Obcinarki do koszulek
– znane też jako „foil-cuttery”. Służą do obcinania koszulki znajdującej się na szyjce butelki, jednak nie poniżej zgrubienia, ale na zewnętrznym pierścieniu. Z tego powodu dedykowane są raczej do użycia w barze lub domu. Mogą być przymocowane do korkociąga barmańskiego lub występują osobno, w postaci obracających się ostrzy umieszczonych w plastikowej rączce, rozmieszczonych wokół znajdującego się w niej otworu, który zakładamy na szyjkę butelki i obracając rączką w prawo i w lewo ostrza odcinamy koszulkę.


Spodki pod butelkę i korek
– restauracje powinny zaopatrzyć się w metalowe, porcelanowe lub plastikowe podstawki przeznaczone do ustawiania na stole butelek wina i podawania korka osobie przyjmującej wino. W warunkach domowych również warto się w nie zaopatrzyć, szczególnie w te przeznaczone do butelek, co pozwoli uniknąć pobrudzenia obrusa.


Pompki do usuwania powietrza
– na rynku znajdziemy takie urządzenia produkcji kilku firm. Służą one do odciągania z wnętrza butelki zbędnej ilości (lecz nie całkowicie) powietrza, za pomocą pompki zakładanej na silikonowy korek, który umieszczany w szyjce. Tak zamknięte wino, zależnie od jego predyspozycji, możemy przechować znacznie dłużej niż zamknięte tylko za pomocą korka.


Lejki do dekantacji
– restauracje powinny mieć na wyposażeniu taki rodzaj lejka, najczęściej wykonanego ze stali nierdzewnej, który za pomocą sitka umieszczonego wewnątrz zatrzyma część zanieczyszczeń, np. drobinek korka, a za pomocą zagiętego odpływu skieruje przelewane wino na ścianę karafki, zwiększając efektywność dekantacji.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *