Strona główna » Akcesoria » Inne akcesoria do wina

Inne akcesoria do wina


Oprócz korkociągów, zarówno w domu jak i na wyposażeniu restauracji, by sprawnie serwować lub zapewnić sobie najlepsze warunki do podania wina, powinniśmy zaopatrzyć się w kilka innych przydatnych akcesoriów, takich jak: wiaderko do lodu, „niekapki” czy urządzenia do zabezpieczenia otwartej, lecz nieopróżnionej do końca butelki wina. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

„Niekapki”– zwane również drop-stopami, mogą być wykonane dwojako: jako elastyczne krążki lub plastikowe wkładki, które mocujemy w szyjce. Zadanie obydwu polega na tym samym, czyli uniknięciu kapania wina na stół podczas nalewania do kieliszków, zarówno w domu jak i w restauracji. Przewagą tych drugich jest możliwość zamknięcia ich zatyczką i odłożenie butelki do lodówki, jeżeli mamy ochotę wrócić do niej następnego dnia lub później. Przewagą tych drugich jest możliwość wielokrotnego ich użycia i bezproblemowe schowanie do kieszeni fartucha sommelierskiego lub marynarki, oczywiście zabezpieczonych przed zabrudzeniem.


Wiaderka na lód
– czyli „cooler’y”, które możemy stosować do podawania win potrzebujących niskiej temperatury tak w domu jak i w restauracji. Mogą być wykonane z metalu lub tworzywa sztucznego. Nalewamy niewielką ilość wody i uzupełniamy lodem, a następnie umieszczamy w środku butelkę wina. Restauracje powinny zaopatrzyć się w nogi do cooler’ów, szczególnie gdy posługują się takimi, które są wykonane z metalu. Jeżeli na wyposażeniu lokalu lub domu takich nóg nie ma, można posłużyć się podstawkami i ustawić wiaderko bezpośrednio na stole lub pomocniku. Brak cooler’a w warunkach domowych możemy zniwelować posiadaniem specjalnych toreb-skarpet wypełnionych żelem, wcześniej trzymanych w lodówce lub zamrażarce. Jednak służą one tylko do utrzymywania temperatury wina, a nie do jego schłodzenia.


Obcinarki do koszulek
– znane też jako „foil-cuttery”. Służą do obcinania koszulki znajdującej się na szyjce butelki, jednak nie poniżej zgrubienia, ale na zewnętrznym pierścieniu. Z tego powodu dedykowane są raczej do użycia w barze lub domu. Mogą być przymocowane do korkociąga barmańskiego lub występują osobno, w postaci obracających się ostrzy umieszczonych w plastikowej rączce, rozmieszczonych wokół znajdującego się w niej otworu, który zakładamy na szyjkę butelki i obracając rączką w prawo i w lewo ostrza odcinamy koszulkę.


Spodki pod butelkę i korek
– restauracje powinny zaopatrzyć się w metalowe, porcelanowe lub plastikowe podstawki przeznaczone do ustawiania na stole butelek wina i podawania korka osobie przyjmującej wino. W warunkach domowych również warto się w nie zaopatrzyć, szczególnie w te przeznaczone do butelek, co pozwoli uniknąć pobrudzenia obrusa.


Pompki do usuwania powietrza
– na rynku znajdziemy takie urządzenia produkcji kilku firm. Służą one do odciągania z wnętrza butelki zbędnej ilości (lecz nie całkowicie) powietrza, za pomocą pompki zakładanej na silikonowy korek, który umieszczany w szyjce. Tak zamknięte wino, zależnie od jego predyspozycji, możemy przechować znacznie dłużej niż zamknięte tylko za pomocą korka.


Lejki do dekantacji
– restauracje powinny mieć na wyposażeniu taki rodzaj lejka, najczęściej wykonanego ze stali nierdzewnej, który za pomocą sitka umieszczonego wewnątrz zatrzyma część zanieczyszczeń, np. drobinek korka, a za pomocą zagiętego odpływu skieruje przelewane wino na ścianę karafki, zwiększając efektywność dekantacji.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *