Strona główna » Poznaj winiarza » Izrael: Ella Valley

Izrael: Ella Valley


W XX wieku tylko niewielka ilość winnic w Izraelu wytwarzała wina idące w zgodzie z duchem i wymaganiami rynku. Dopiero pod koniec stulecia pojawiły się nowe zwyczaje kulinarne i kulturalne, w tym kultura picia wina. Czas dojrzał do powstania nowej winiarni na poziomie międzynarodowym, zdolnej wytwarzać ponad 100 tysięcy butelek rocznie, gwarantując dzięki temu najwyższą jakość wszystkich swoich win. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
39,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

W XX wieku tylko niewielka ilość winnic w Izraelu wytwarzała wina idące w zgodzie z duchem i wymaganiami rynku. Dopiero pod koniec stulecia pojawiły się nowe zwyczaje kulinarne i kulturalne, w tym kultura picia wina. Czas dojrzał do powstania nowej winiarni na poziomie międzynarodowym, zdolnej wytwarzać ponad 100 tysięcy butelek rocznie, gwarantując dzięki temu najwyższą jakość wszystkich swoich win.

Danny Valero, dyrektor projektu, ukończył enologię w kalifornijskiej Napa Valley. Zgodnie z jego credo, brzmiącym „Doskonałe wino jest wykonane z doskonałych winogron, które rosną w doskonałych siedliskach”, Danny wraz ze swoim czarnym psem, rozpoczął podróż po Izraelu za kierownicą samochodu terenowego, wyposażony w kolekcję sprzętu do analizy gleby i klimatu, a także w niezachwianą determinację i bogatą wyobraźnię. Po przejechaniu kraju we wszystkich kierunkach, odnalazł miejsce, w którym odnalazł wszystkie założone elementy -obiecujące wyniki badań siedliska, tło historyczne i zapierające dech w piersiach widoki – Dolinę Ella.

Po szczegółowej analizie obszaru, dokonał selekcji parceli i rodzajów winogron do nich dedykowanych. Jako pierwszą wybrał winnicę Aderet, którą założył w 1998 roku, wykorzystując zaawansowaną technologię przyniesioną z Kalifornii. Przygotowując grunt, robotnicy odkryli starożytne prasy do wina i pozostałości osady z okresu Drugiej Świątyni – Hurvat Itry. To odkrycie potwierdziło jego przekonanie, że nowa winnica będzie w rzeczywistości kontynuacją historycznej tradycję produkcji wina w tym regionie.

W 2001 roku została zbudowana winiarnia, w pobliżu kibucu Netiv Halamed He, kierowanego przez Udiego Kaplan’a, który nadal zarządza winnicami, pod ścisłym nadzorem Dorona Rav’a Hon. Do prowadzenia winnicy zostały zakupione maszyny najbardziej zaawansowane i najwyższej jakości na świecie. Wszystko było już gotowe do pierwszego zbioru.

Od początku zdecydowano, że nie będzie kompromisu w sprawie jakości, ale także godnie z przepisami prawa koszerności i dogłębnym zrozumieniu wina i winorośli. W zimną wrześniową noc  w 2002 roku., rozpoczęły się zbiory, a pierwsze kiście winogron przywieziono do winnicy. W maju 2004 r., po dwóch latach oczekiwania w napięciu, seria win PREMIUM został przedstawiona publiczności, ujawniając także nową nazwę  win izraelskichElla Valley.
Pierwsze wina – Cabernet Sauvignon 2002, Merlot 2002 i Dessert Muscat 2002, ustanowiły wysoki standard głębokości, złożoności i precyzji, którym charakteryzują się znacznie starsze i większe winnice. Dzięki tym walorom, wina cieszyły natychmiastowym sukcesem w restauracjach i sklepach, a także pochwałami od krytyków i profesjonalistów.
Dziś, po 10 latach i ponad dwóch milionach sprzedanych butelek, marka Ella Valley symbolizuje bezkompromisową jakość, zarówno w Izraelu, jak i wśród miłośników w Europie, Stanach Zjednoczonych i Japonii.

Źródło: http://www.ellavalley.com/en

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *