Strona główna » Akcesoria » Jak działa aerator?

Jak działa aerator?


Aerator do wina, czyli mały gadżet o potężnej mocy, wydobywa z wybranej butelki to co najlepsze. W jaki sposób i dlaczego warto go używać? Działanie i alternatywy przybliżamy poniżej! Zapraszamy! Jak działa aerator? Aerator to urządzenie służące jako napowietrzacz do wina. … Czytaj dalej

Aerator do wina, czyli mały gadżet o potężnej mocy, wydobywa z wybranej butelki to co najlepsze. W jaki sposób i dlaczego warto go używać? Działanie i alternatywy przybliżamy poniżej! Zapraszamy!

Jak działa aerator?

Aerator to urządzenie służące jako napowietrzacz do wina. Aerator ożywia i wzmacnia bukiet wina dzięki wzmożonemu utlenianiu się trunku przy nalewaniu, gwarantuje pełniejszy smak i dłuższy finisz oraz poprawia twardą konsystencję win taninowych. Napowietrzanie wina sprawia, że wybrana butelka wina będzie smakowała lepiej, oddając intensywniej zamknięte w niej aromaty. To wszystko dzięki dodatkowej porcji powietrza i tlenu, które dostarczana jest do wina w czasie nalewania do go do karafki czy kieliszka. W procesie napowietrzania ważne jest to aby jak największa powierzchnia wina w czasie przelewania miała kontakt z powietrzem. Przedłużony kontakt wina z tlenem na jak największej jego powierzchni sprawia, że aromaty ukryte w winie otwierają się intensywniej, podbijając bukiet i smak wina. Dodatkowo w czasie napowietrzania subtelnieje taniczność i kwasowość wina.

Jak napowietrzyć wino bez aeratora?

Podobny efekt uzyskujemy przelewając wino do karafki albo dekantera, lub kręcąc nalanym winem w kieliszku. Po nalaniu wina do kieliszka warto nim zakręcić kreśląc małe kółka (leworęczni zgodnie z ruchem wskazówek zegara, praworęczni zaś przeciw), tak aby wino pokryło cienką warstewką ścianki kieliszka. Uzyskuje się w ten sposób rozległą powierzchnię płynu, z którego z większą łatwością będą się odrywać cięższe cząsteczki zapachowe, a wokół nosa powstanie aromatyczna mgła, bogata w zapachy. Uwolnione aromaty są najwyraźniejsze w czasie trzech do ośmiu sekund po rozpoczęciu wąchania. Ciekawostką jest, że niektóre z najcięższych cząsteczek i najbogatszych zapachów pojawiają się dopiero po przedłużonym okresie kontaktu z tlenem. Efekt taki uzyskuje się wtedy gdy wina jest mało, a powietrza dużo. Warto powąchać kiedyś resztki bukietu dobrego koniaku następnego ranka, efekt jest zaskakujący, francuzi nazywają to fond de verre, tzw. dnem kieliszka. Aerator to bardziej innowacyjny system napowietrzania wina, zastępujący i przyśpieszający ww. tradycyjne techniki poprzedzające degustację win.

Jakie wina przelewać za pomocą aeratora?

Warto wiedzieć, że nie każde wino wymaga użycia aeratora. Warto zastosować aerator przede wszystkim przy nalewaniu dobrych win czerwonych, o bogatej, złożonej strukturze. Aerator posłuży szczególnie dobrze winom czerwonym, które dojrzewają długo w butelce, w tym zwłaszcza trunkom o ciemnej barwie i wysokiej zawartości tanin, chociażby Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz, Nebbiolo i Sangiovese. Aeratora warto użyć również przy nalewaniu win białych, które leżakowały w beczce, oraz win młodych czerwonych, dzięki czemu taniny zostaną złagodzone, a bukiet ożywiony.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *