Takiej czy innej marki, tej lub innej wielkości, dobra lodówka na wino powinna charakteryzować się kilkoma cechami.
- Najważniejsze, by każda jej komora, jeżeli posiada więcej niż jedną, była oddzielona od pozostałych, posiadała osobną regulację temperatury, własne drzwi wykonane najlepiej z przezroczystego, ciemnego szkła lub tworzywa i oczywiście idealną sprawą jest osobny agregat.
- Półki powinny posiadać odpowiednią formę, przeznaczoną do różnych kształtów i wielkości butelek, a ze względów praktycznych najlepsze są lodówki do wina wykonane z dobrej jakości drewna i wysuwane na prowadnicach.
- Wilgotność we wnętrzu lodówki powinna oscylować w granicach 60 – 70%, co pozwoli korkom nie rozeschnąć się ani nie dopuści do rozwoju nieprzyjemnych zapachów.
- Lodówki do wina o osobnej regulacji temperatury dla kilku poziomów jednej dużej komory z reguły nie zdają egzaminu – często „głupieją” i nie spełniają swojej funkcji wcale.
- Trzeba też unikać przeładowania każdego rodzaju lodówki do wina, by uniknąć podobnego efektu.