Strona główna » Łączenie wina z potrawami » Jakie wino wybrać do krewetek?

Jakie wino wybrać do krewetek?


Krewetki cenimy za ich niezwykle delikatny smak, dlatego wybierając wino chcemy go podkreślić, a nie zdominować. Białe wino ze względu na swój delikatny smak, mineralność, rześkość, i wyraźne cytrynowe nuty sprawdzi się idealnie. Poza winami białymi idealnym towarzystwem do krewetek … Czytaj dalej

Krewetki cenimy za ich niezwykle delikatny smak, dlatego wybierając wino chcemy go podkreślić, a nie zdominować. Białe wino ze względu na swój delikatny smak, mineralność, rześkość, i wyraźne cytrynowe nuty sprawdzi się idealnie. Poza winami białymi idealnym towarzystwem do krewetek są wina różowe. Jednak aby dylemat: „krewetki jakie wino?” – nie spędzał Wam snu z powiek warto poznać jeszcze kilka pomocnych i praktycznych rad Eksperta Winezja.pl, które w smakowity sposób pomogą zdecydować jakie wino do krewetek sprawdzi się najlepiej. Jak z innym daniami kluczem do sukcesu jest zwrócenie uwagi na sposób przyrządzenia krewetek. Często to użyte przyprawy, sosy i dodatki decydują o wyborze wina. Inne wino wybierzemy do delikatnych, smażonych lub gotowanych krewetek na maśle, a inne do tajskiego ostrego curry z krewetkami.

Jakie wino do krewetek na wakacjach?

Krewetki to danie sezonowe, podawane lokalnie warto więc kierować się zasadą im prościej tym lepiej, łącząc je z winami popularnymi w regionie gdzie są serwowane. Świeże, gotowane krewetki we Francji pysznie uzupełni Muscadet z Doliny Loary lub mineralny Chablis np. Petit Chablis Domaine Fèvre. Portugalskie śmiało łączmy z Vinho Verde np. Twin Vines Vinho Verde, a degustowane we Włoszech ze szczepem Pinot Grigio, a nawet z Prosecco. Znana wszystkim hiszpańska paella z krewetkami często zawiera dodatkowo chorizo, ziele angielskie, czosnek i szafran, które nadają jej wyraźny, dość ostry smak. Warto połączyć ją z różowymi winami z regionu Rioja lub Navarra np. Baron de Ley Rosado Lagrima.

Jakie wino do krewetek ostrych i orientalnych?

Ostre krewetki z papryczką chilli lub piri-piri należy połączyć z nutą słodyczy. Bardzo dobrze sprawdzi się szczep Riesling np. Kendermans Riesling Kabinet. Ogólnie do dań ostrych i orientalnych warto dobierać wina z słodkimi nutami, gdyż słodycz bardzo dobrze równoważy ostrość. Szczep Riesling w odsłonie półsłodkiej lub półwytrawnej sprawdza się w takim połączeniu doskonale. Krewetki w odsłonie orientalnej warto podawać z również z francuskimi, alzackim winami białymi np. z winem Hugel Gentil.

Jakie wino do krewetek smażonych na patelni?

Krewetki smażone na patelni z masłem i czosnkiem warto podać z lampką wina Chardonnay np. z winem Woodhaven Chardonnay. Aromaty brzoskwiń, gruszek, jabłek i cytryn, z ananasem i wanilią w tle pięknie zgrają się z daniem. A zarówno krewetki jak i Chardonnay kochają maślane, kremowe nuty.

Jakie wino do sałatki z krewetkami?

Natomiast krewetki w lżejszej formie, smażone na ruszcie i podane na sałacie z dodatkami mango i sosu np. winegret będą smakować doskonale w połączeniu z wyraźnym Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii. Szczep Sauvignon Blanc emanuje niezwykłymi aromatami i rześkim charakterem. W kieliszku urzeka słomkową barwą z zielonkawymi refleksami. Na palecie owoców dominują nuty cytrusowe, tropikalne – grejpfrut, mandarynka czy morele. Na podniebieniu wino jest przyjemne, lekkie, z lekko zarysowaną mineralnością, która idealne współgra z owocowych charakterem wina. Wszystko to sprawia, że to doskonałe wino do dań opartych na rybach i owocach morza, a także do lekkich sałatek i przekąsek. Przy szczepie Sauvignon Blanc warto wspomnieć, że czosnek uwielbia Sauvignon Blanc. Tak jak kochają go i krewetki! Decydując się na krewetki w towarzystwie czosnku zawsze trafimy w dziesiątkę wybierając Sauvignon Blanc.

Jakie wino do krewetek nieobranych, łączonych z innymi owocami morza i skorupiakami?

Wino chablis to doskonały wybór dla krewetek łączonych z innymi owocami morza, w tym ze skorupiakami. Zasadą jest to aby wino było świeże, mineralne o dość wysokiej kwasowości i lekko słonych nutach.

Jakie wino do krewetek z makaronem?

Wybierając wino do krewetek z makaronem pamiętajmy, że jeśli sos jest na bazie pomidorów warto sięgnąć po wytrawne wino włoskie albo wino różowe np. z Prowansji. Jeśli sos jest kremowy sięgnijmy po bardziej krągłe wino np. Soave, Chanin Blanc lub Chablis. Gdy w smaku dominuje czosnek pamiętajmy o Sauvignon Blanc!

A co z różem?

Latem na lekki lunch na świeżym powietrzu warto sięgnąć po wino różowe, efekt będzie uroczy nie tylko ze względu na doskonałe połączenie kolorystyczne.

Krewetki jakie wino – dylemat rozwiązany!

Zapamiętajcie kilka ww. rad sommeliera Winezja.pl, a szybko znajdziecie odpowiedź na pytanie: Krewetki jakie wino? Miło zaskoczycie swoje kubki smakowe i Waszych gości. Dodatkowo dzielimy się z Wami nie tylko radami ale również przepisem od Winezja.pl na krewetki duszone w winie, które można serwować zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Dodatkowo, zaletą potrawy jest to, że przygotowuje się ją zaledwie w 10 minut i można ją jeść palcami! Smacznego!

Składniki:

300g krewetek
1 marchew
2 ząbki czosnku
szczypta świeżego imbiru
4 łyżki oliwy
150 ml wina białego
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchew, imbir oraz czosnek. Gdy zacznie wydzielać się aromat dodajemy krewetki i smażymy przez 1 minutę.

Dodajemy wino. Do krewetek najlepiej pasują szczepy Sauvignon Blanc, Rieslingi lub Chardonnay i przykrywamy patelnię pokrywką. Redukujemy ogień na średni i dusimy całość 4 minuty. Wykładamy na głębokim talerzu lub miseczce – razem z sosem. Posypujemy siekaną natką pietruszki oraz lekko solimy i pieprzymy. Podajemy ze świeżym pieczywem, który najlepiej maczać w sosie.

Idealne danie nie tylko na romantyczny wieczór we dwoje.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *