Strona główna » Regiony » Kalifornia

Kalifornia


Mogłoby się wydawać, że jeśli chodzi o temat wina, to mieszkańcy Kalifornii traktują go bardzo poważnie, znacznie luźniej traktują natomiast pozostałe aspekty życia. Cóż, może z wyjątkiem wykorzystania nowych technologii i innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie. Ale jeśli jest się otoczonym … Czytaj dalej


Dostępność: Mniej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Mogłoby się wydawać, że jeśli chodzi o temat wina, to mieszkańcy Kalifornii traktują go bardzo poważnie, znacznie luźniej traktują natomiast pozostałe aspekty życia. Cóż, może z wyjątkiem wykorzystania nowych technologii i innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie. Ale jeśli jest się otoczonym przez niezwykle żyzne gleby, a pola mają dostęp do niekończącego się słońca, dużo łatwiej ignoruje się codzienne kłopoty. Kieliszek wyśmienitego kalifornijskiego wina na pewno w tym bardzo pomaga.

Historia kalifornijskiej winorośli

Pierwsze krzaczki winogron zasadzili hiszpańscy misjonarze około 1770 roku. Jednak to osadnicy z Włoch i Niemiec, dopiero w XIX wieku przyczynili się do odtworzenia europejskiego krajobrazu zakładając winnice na zboczach gór. Produkcja win zaczęła rozwijać się na szeroką skalę. Niedługo później prohibicja błyskawicznie zahamowała rozwój przemysłu winiarskiego. Dopiero po jej zniesieniu kalifornijskie winiarstwo zaczęło powoli podnosić się ze zgliszczy.

Kalifornijska dobra passa

W latach 60 tych Robert Mondavi zbudował pierwszą nowoczesną winiarnię i rozpoczął tym samym dobrą passę Kalifornijczyków. Niedługo później, podczas paryskiej degustacji, na której to kalifornijskie wina miały zmierzyć się z bordoskimi i burgundzkimi, amerykańskie wino zaskoczyło wszystkich. Oceniającymi byli głównie Francuzi, którzy degustując ,,w ciemno” za najlepsze wina uznali… te z USA. Upokorzenie Francji przyniosło kalifornijskiemu winu wielkie zwycięstwo. A to był tylko dobry początek.

Dzisiaj Kalifornia jest domem dla największych na świecie winnych potentatów, ale również dla małych winnych butików, którzy często żądają astronomicznych kwot za swoje butelki.

Winiarskie regiony

Ze względu na ogromną powierzchnię upraw winorośli Kalifornia musiała zostać podzielona na kilka dużych regionów winiarskich. Poniżej charakterystyka tych największych.

Dolina Napa

Winnice zajmują ok 15 tys. ha co stanowi 7% kalifornijskich upraw

Od ponad stulecia to właśnie stąd pochodzą najświetniejsze i najdroższe czerwone wina z Ameryki, które na wielu aukcjach charytatywnych osiągają ceny rzędu tysięcy dolarów.

Każdego roku prasa donosi o kolejnej rekordowej cenie zapłaconej za caberneta z Napa. W 2000 roku butelka magnum Screaming Eagle 1996 osiągnęła cenę ponad 10tys. dolarów. Są to tzw. wina kultowe, produkowane w małych partiach przy udziale wysoko opłacanych winemakerów. Trunki z beczek otrzymują zwykle najwyższe noty u amerykańskich krytyków, tym samym stają się wielce poszukiwane i trudno dostępne. Pytanie czy łączy się to z ich wysoką jakością czy może z ekstrawagancją amerykańskich kolekcjonerów.

Dolina jest istną mekką dla bogaczy marzących o winiarskiej sławie. Niemal każdy kawałek gruntu jest już obsadzony winnicami. Rodzi to duże współzawodnictwo pomiędzy producentami, którzy coraz częściej upominają się o zwrot wysokich kosztów ziemi i inwestycji. To wszystko sprowadza się do znacznego zawyżania cen win pochodzących z regionu. W dolinie króluje cabernet sauvignon, który łączy krągłą owocowość ze sprężystą strukturą tanin, a przy tym zwycięża mocą i ekstraktem nad winami bordoskimi. Wspaniale udają się też merlot, syrah i zinfandel.

Sonoma

22 tys. ha winnic i ponad 170 winiarni różnej wielkości

Jeszcze kilka lat temu Sonoma była niczym prowincjonalna kuzynka Napy, ale dzisiaj sonimskie wina dorównują trunkom z Doliny. Region ten jest najbardziej zróżnicowany pod względem gleby, klimatu i wysokości spośród wszystkich hrabstw. Obszary położone bliżej Pacyfiku są chłodniejsze i lepiej nadają się dla odmian burgundzkich (chardonnay, pinot noir). Dno doliny i wschodnie zbocza są cieplejsze i idealne dla czerwonych szczepów bordoskich i zinfandela. W przeciwieństwie do Doliny Napy, gdzie niemal wszystkie przydatne grunty są już obsadzone winnicami, w Sonomie ciągle rozwijają się nowe rejony upraw.

Mendocino

Region zajmuje mniej niż 40 winiarni na 6 tys. ha powierzchni.

Najbardziej północny region winiarski Kalifornii przez dziesięciolecia dostarczał świetnej jakości niedrogich winogron większym winiarniom z południa. Spora część tego terenu była pierwotnie zasiedlona przez Włochów, którzy bez nawadniania uprawiali tutaj zinfandela oraz inne odmiany. Obecnie region zyskuje coraz to większa renomę za względu na powstające coraz to nowe przetwórnie. Mendocino produkuje dobre charnonnay, muskularne wina czerwone i  świetne wina musujące. Przez lata rodzina Fatzerów zapoczątkowała w Mendocino ograniczone winogrodnictwo i dzisiaj ok 25% winnic hrabstwa to certyfikowane uprawy organiczne.

Zinfandel – stuprocentowy Kalifornijczyk

Kalifornia ma własną winorośl-wizytówkę- Zinfandela. Ten szczep pochodzi prawdopodobnie z Chorwacji i jest tożsamy z południowo-włoskim primitivo, jednak tutaj zyskał całkiem inny charakter. Uprawiali go głównie Włoscy imigranci, którzy w XIX wieku osiedlili się na północnym wybrzeżu Kalifornii i dostarczali krzepkich, pełnych win w południowo-europejskim stylu. Do dziś przetrwało wiele starych, nienawadnianych winnic, które rodzą stosunkowo mało skoncentrowany, aromatycznych winogron. Wadą Zinfandela jest nierówne dojrzewanie poszczególnych gron – niedojrzałe są trawiaste, przejrzałe, smakują jak dżem. Sztuka polega na uzyskaniu optymalnej dojrzałości.

Monterey

Region ciągnie się wzdłuż doliny Salinas i zajmuje olbrzymie plantacje liczące setki a niekiedy tysiące hektarów.

Dawniej eksperci zalecali aby winiarze z tego regionu skupili się na hodowali z gatunku cabernet sauvignon, biorąc pod uwagę długi okres nasłonecznienia winnic. Przeoczyli jednak wpływ silnych i chłodnych wiatrów znad oceanu, które opóźniają dojrzewanie winogron – w skutek czego tamtejsze wina czerwone nabierają nieprzyjemnych, trawiastych nut. Dzisiejszy Monterey to region znany głownie z białych win takich jak rieslingi i chardonnay – z czystymi, tropikalnymi aromatami. Z win czerwonych najlepiej udają się pinot noir i syrah.

Santa Barbara

Winnice zajmują 8 tys. ha.

Duża ilość dolin, które są otwarte na chłodne morskie bryzy przyczyniła się do dużej ilości upraw odmian burgundzkich. W głębi lądu jest za to wystarczająco ciepło na merlota, syrah czy sauvignon blanc. W tak chłodnym klimacie kluczowe znaczenie ma dobre nasłonecznienie winnicy, gdyż w miejscach o złej ekspozycji winogrona nie zawsze dojrzeją. Tutejsi winiarze zwykli chwalić się, że w Santa Barbara od początku robiono świetne wina. Nawet wtedy, gdy winnice zakładano gdzie popadnie, nie mając pojęcia o doborze odmian i innych wyszukanych praktykach.

Ciekawostki:

Wina Kalifornijskie stanowią 90% produkcji win w całej Ameryce. Produkcja wina w Kalifornii jest 3 razy większa niż w Australii. Jeśli Kalifornia byłaby oddzielnym państwem, zajmowała by 4 miejsce w rankingu największych światowych producentów win.

 

Spróbujcie sami:

First Press Cabernet Sauvignon, Stag’s Leap Wine Cellars Artemis Napa Valley 2010, Woodhaven Cabernet Sauvignon, Woodhaven Chardonnay, Gnarly Head Old Vine Zinfandel, Gnarly Head Pinot Noir, Woodhaven Zinfandel

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *