Strona główna » Łączenie wina z potrawami » Kiedy podawać i z czym pić wino różowe?

Kiedy podawać i z czym pić wino różowe?


Chociaż wino różowe nie jest tak popularne jak białe i czerwone, to na pewno znajdą się wśród nas zwolennicy tego trunku. Postanowiliśmy zadać sobie pytanie, kiedy można, lub nawet powinno podawać się różowe wina i jakie dania będą wyśmienicie komponować … Czytaj dalej

24,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Chociaż wino różowe nie jest tak popularne jak białe i czerwone, to na pewno znajdą się wśród nas zwolennicy tego trunku. Postanowiliśmy zadać sobie pytanie, kiedy można, lub nawet powinno podawać się różowe wina i jakie dania będą wyśmienicie komponować się z jego smakiem i kolorem.

Kilka słów o winie różowym

Produkcja win różowych nie jest tak wysoka, jak w przypadku win białych i czerwonych – z prostego powodu – jest to młoda kategoria, której ludzie nie znają i która dopiero zdobywa zaufanie klientów. Co więcej, wino różowe nie nadaje się do długotrwałego przechowywania. Przyjmuje się, że powinno być wypite w ciągu dwóch lat od wyprodukowania. Należy jednak pamiętać, że jest to bardzo dynamicznie rosnąca kategoria win.

Rozkwit popularności wina różowego nastąpił w USA (Kalifornia), gdzie klasyczne wina czerwone były dla Amerykanów zbyt cierpkie i za mało słodkie. Rewolucja nastała wraz z pojawieniem się Białego Zinfandela, co było celowym zaprzeczeniem, gdyż ta odmiana winogron ma kolor czerwony. W ten sposób zwrócono uwagę na wina różowe, potrafiące łączyć cechy win białych i czerwonych.

Dziś wino różowe bierze swoją nazwę po prostu od koloru i w zależności od kraju z którego pochodzi może mieć określenie: rose, rosato, rosado lub jeszcze inne. Jednak w momencie kiedy dopiero stawało się modne, w USA określano je terminem Blush, przemianowane potem w Bush jako synonimu intensywnych win powstających z rozkrzewionych winogron.

Jak powstaje wino różowe?

Klasyczne, czerwone wino powstaje poprzez macerację (z nasion skórki i miąższu wypłukiwane są zawarte w nich taniny, barwniki i substancje zapachowe) i fermentowanie moszczu winnego w obecności tych skórek. Cały proces może trwać od tygodnia do trzech tygodni.

W winie różowym maceracja przerywana jest już po kilku godzinach, a w skrajnych przypadkach przedłuża się do dwóch dni. Czas fermentacji zależny jest od rodzaju winogron, lecz normalnie proces trwa kilka/kilkanaście godzin. Następnie odcedza się i odciska moszcz, fermentując już dalej wino jak białe. Tym sposobem do alkoholu przedostaje się bardzo niewielka ilość barwnika, a wino nabiera koloru różowego.

Różowe wina powstają z wielu odmian popularnych winogron i różnią się smakiem w zależności od miejsca wyprodukowania. Przykładowo we Francji bliżej im do białych win, we Włoszech do czerwonych win, w Hiszpanii są one pełniejsze i ostrzejsze, zaś w USA potrafią być tak różnorodne, że ich charakter zależy od producenta.

Z czym i kiedy podawać wino różowe?

Bardzo dobrze sprawdzą się na przyjęciach. Są delikatne i orzeźwiające – doskonałe dla osób, które piją wino sporadycznie, a klasyczna czerwień jest dla nich za ciężka. Podając kilka różnych win, warto pamiętać, aby serwować wytrawne smaki przed słodkimi i różowe wina przed czerwonymi.

Zaletą tego trunku jest neutralność, ponieważ tworzy on doskonały duet z lekkimi przekąskami tj. sałatkami, warzywami, zapiekankami. Pasuje również do przystawek zaprawianych sosem vinaigrette i włoskiej kuchni: pizzy, pasty, spaghetti, czy innych dań z makaronem w sosie pomidorowym. Sprawdzi się z owocami morza, ryżem, omletem oraz potrawami na bazie ryb i drobiu, ale co ciekawe, świetnie odnajdzie się również przy wędlinach a nawet z grzybami i wieprzowiną (wypróbuj przepis na polędwiczki wieprzowe w różowym winie na końcu wpisu). Poniżej krótkie podsumowanie łączenia różowego jedzenia z potrawami w zależności od wytrawności wina.

Jeśli wytrawne wina różowe to

Jeśli delikatne wina różowe, to:

  • Sałatki
  • Pomidory z bazylią i mozzarellą
  • Kanapki
  • Ryby z grilla
  • Tuńczyk
  • Grillowana cielęcina
  • Omlet z bekonem
  • Chłodnik
  • Tortilla
  • Zapiekanka z indyka
  • Sałatki: ziemniaczana, z kurczaka, tuńczyka
  • Wędliny
  • Hamburgery
  • Frytki
  • Pikantne skrzydełka kurczaka
  • Lasagne
  • Orzeszki ziemne i paluszki
  • Popcorn i chipsy
  • Taco

 

Odważnym proponujemy spróbować połączyć wino różowe z tłustymi potrawami. Warto jednak w tym wypadku sięgać po trunki z wysoką kwasowością. Różowe wina słodkie i szampany pasują do deserów, szczególnie owoców i ciast.

Oczywiście wino różowe jest doskonałe do samodzielnego wypicia w gorące dni.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami.

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe; marynujemy w soli, pieprzu, tymianku,
  • Pieczarki
  • 350ml różowego półsłodkiego wina, np. Villa Rosale Zinfandel IGT
  • Cebula przekrojona na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, cebula suszona, liście laurowe, kminek, gorczyca, kolendra, kurkuma
  • Mąka pszenna

Przygotowanie:

Marynowane polędwiczki kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony. Dodajemy czosnek, liść laurowy i cebulę przekrojoną na pół. Wszystko chwilę smażymy. Mięso przekładamy z patelni do naczynia szklanego. Na patelnię wrzucamy pieczarki, posypujemy cebulą suszoną i podsmażamy na wysokim ogniu (bez solenia). Ponownie wrzucamy mięso, dodajemy mieszankę przypraw i przez kilka minut delikatnie mieszamy. Zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika na 170 stopni na godzinę.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *