Strona główna » Klasyfikacja win » Klasyfikacja win – wina regionalne, stołowe i jakościowe

Klasyfikacja win – wina regionalne, stołowe i jakościowe


W tym rozdziale przedstawione zostaną klasyfikacje win najważniejszych krajów winiarskich Europy, gdyż w większości krajów tzw. ”Nowego Świata” system ten wciąż się tworzy i przekształca, w większości opierając się na przepisach ogólnokrajowych lub regionalnych, nie posiadając jeszcze wykształconego systemu apelacji, czyli lokalnych zbiorów prawa dla poszczególnych typów win. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
189,00 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Istnieje zasadnicza różnica w powstawaniu win stołowych, regionalnych i jakościowych, lecz zdarza się, że najlepsze wina najwyższej jakości są sprzedawane jako wina regionalne lub stołowe, gdyż sposób lub grona z których powstały, odbiegają od wymagań apelacji, na terenie której zostały wyprodukowane. Najsłynniejszym przykładem są wina nazywane „Supertoskanami”, produkowane przez winiarnie z odmian niesklasyfikowanych lub użytych w niezgodnych ilościach lub technologią inną niż wytyczona przez lokalne apelacje Chianti, Montalcino czy Montepulciano. Zdarza się też, że jeden obszar jest pokryty przez jedną lub więcej apelacji, z których jedne mają bardziej ścisłe wymogi, a inne nieco „luźniejsze”. W takich przypadkach winiarz nie musi deklasować win na regionalne lub stołowe, lecz może je umieścić w ramach apelacji mniej restrykcyjnej. Dobrym przykładem mogą być wina Barolo, które mogą zostać umieszczone w apelacji Langhe Nebbiolo, jeżeli producent zdecyduje o zmianie składu odmian użytych gron lub sposobu winifikacji na inny, czasem bardziej wymagający.

Wina stołowe mogą, lecz nie muszą, pochodzić z gron zebranych z różnych regionów kraju, mają niższe wymagania dotyczące minimalnego poziomu alkoholu, wydajności z hektara i sposobu starzenia, a w niektórych krajach mogą być również szaptalizowane, czyli dosładzane.

Wina regionalne muszą być wytwarzane w określonym stosunku z gron zebranych w regionie, którego nazwę noszą na etykiecie, lecz odmiany te i ich procentowy udział w winie nie muszą spełniać wymagań stawianych lokalnie winom jakościowym. Mają też podwyższone względem win stołowych wymagania dotyczące minimalnego poziomu alkoholu i maksymalnej wydajności z hektara, a w niektórych krajach także mogą być dosładzane.

Wina jakościowe muszą bezwarunkowo spełniać wymagania, stawiane przez macierzystą dla miejsca ich powstawania apelację, dotyczące użytych odmian, ich maksymalnego udziału procentowego w produkcji wina, sposobu winifikacji, maksymalnej wydajności z hektara, sposobu i czasu dojrzewania, minimalnego i maksymalnego poziomu alkoholu i nie mogą być szaptalizowane.

 

 

Klasyfikacja win ze względu na kraj pochodzenia.

Kraj

Klasyfikacja

Wina Stołowe

Wina Regionalne

Wina Jakościowe

Francja

Vin de table

Vin de Pays (VdP)

Appelation Origine Controlee (AOC, AC)

Hiszpania

Vino de mesa

Vino de la Tierra

Denominacion de Origen (DO) lub dodatkowo Calificada/ Qalificada (DOCa / DOQ)

Niemcy

Tafelwein

Landwein i Qualitatswein bestimmter Anbaugebiete (QbA)*

Qualitatswein mit Pradikatt (QmP)**

Portugalia

Vinho de Mesa

Vinho Regional

Denominacao de Origem Controlada (DOC)

Włochy

Vino da Tavola (VdT)

Indicazione Geografica Tipica (IGT)

Denominazione di Origine Controllata (DOC) lub dodatkowo e Garantita (DOCG)

 

* Wina QbA muszą posiadać na etykiecie nazwę regionu, w którym powstały. Do tej klasyfikacji wina mogą być szaptalizowane (dosładzane).

** Wina Pradikatswein stopniujemy następująco: Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein i Trockenbeerenauslese.

 

Najbardziej zbliżoną do europejskiej klasyfikację win posiadają jeszcze Stany Zjednoczone, w których odpowiednikiem włoskich win IGT są AVA, czyli American Viticulture Area, oraz RPA ze swoim oznaczeniem Wine of Origin.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *