Strona główna » Akcesoria » Korkociągi – rodzaje

Korkociągi – rodzaje


Na rynku znajdziemy wiele rodzajów korkociągów. Niektóre z nich są uniwersalnymi narzędziami pracy sommeliera lub barmana, a niektóre są dedykowane bądź do bardzo wąskiego zakresu zadań, bądź przeznaczone do użycia w warunkach domowych. Znajdziemy też wariacje korkociągów opartych na tej samej zasadzie działania, lecz odmiennych wyglądem lub użytymi materiałami. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
79,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Trybuszon – korkociąg do wina działający na zasadzie dźwigni, zwany też „przyjacielem kelnera”. Cechuje się zwartą, poręczną budową i wykonaniem z wysokiej jakości materiałów, pozwalających na wielokrotne bezproblemowe użycie. Rozróżniamy dwa rodzaje trybuszonów: jedno- i dwu-stopniowy. W drugim przypadku „łapka”, którą zahaczamy o krawędź szyjki posiada dodatkowe przełamanie, pozwalające bardziej pewnie wyciągnąć korek z butelki nie narażając go na złamanie. Innymi elementami trybuszona są: ostrze do usuwania koszulek z butelek, nacięcie na „łapce”, pozwalające otwierać butelki wina zamknięte kapslem oraz śrubę, często wykonaną z metalu wysokiej jakości i pokrytą warstwą teflonu, by ułatwić jej wkręcanie. Istnieje też wariacja wersji jedno-stopniowej, posiadająca zamiast ostrza tzw. ”foil-cutter”, pozwalający sprawnie obciąć koszulkę na szyjce butelki wina, jednak powyżej końca zgrubienia, przez co jest dedykowany barmanom, którzy często potrzebują szybko otworzyć butelkę i nie są krępowani możliwością poplamienia stołu.


„Wąsy”
– korkociąg do wina przeznaczony do wyciągania starych lub uszkodzonych korków. Składa się z rączki i dwóch cienkich, metalowych, często karbowanych „wąsów”, które wsuwa się pomiędzy korek a wewnętrzną stronę szyjki butelki wina.


„Motylek”
– korkociąg do wina przeznaczony do użycia przede wszystkim w warunkach domowych. Składa się z dwóch dźwigni przymocowanych do „dzwonu”, którego obręcz zakłada się na szyjkę butelki wina, i grubej śruby umieszczonej w jego wnętrzu, którą wkręca się w korek, podnosząc jednocześnie połączone z nią dźwignie. Korkociąg nieporęczny, a ponadto przeważnie przewiercający korek na wylot, jeżeli chcemy uniknąć jego złamania przy wyciąganiu.


Zwykły korkociąg do wina
– w kształcie litery „T”, składający się z rączki i śruby. Z powodu trudności i dużej siły używanej do wyciągnięcia korka z butelki za jego pomocą, przeznaczony do użycia w domu. Wkręcamy śrubę w korek i trzymając butelkę wina (nierzadko np. między kolanami), staramy się wyciągnąć korek. Istnieje duże ryzyko przewiercenia korka, złamania go lub ochlapania winem siebie lub stołu.


„Winemaster”
– duży korkociąg do wina mocowany zwykle na barze lub będący na jego wyposażeniu. Kombajn służący do szybkiego otwierania butelek wina, posiadający długą śrubę, dużą dźwignię umożliwiającą użycie stosunkowo małej siły przy wyciąganiu korka i chwytak, za pomocą którego wykręcamy korek ze śruby. Nie posiada ostrza ani „foil-cuttera”, które trzeba posiadać osobno na wyposażeniu baru.

 

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *