Strona główna » Aktualności ze świata » Lekarz radzi: Pijmy wino i jedzmy czekoladę – ale z umiarem

Lekarz radzi: Pijmy wino i jedzmy czekoladę – ale z umiarem


Badania epidemiologiczne występowania choroby niedokrwiennej serca w różnych krajach wykazały, że istnieje ścisła zależność pomiędzy śmiertelnością z powodu zawału serca, a ilością spożywanych kwasów tłuszczowych (czyli tłuszczu). Jednak we Francji, mimo że spożywa się tam dużo serów (zawierających nasycone kwasy tłuszczowe) śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca jest mniejsza aniżeli w innych krajach. Zjawisko to nazwano francuskim paradoksem. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
68,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Badania epidemiologiczne występowania choroby niedokrwiennej serca w różnych krajach wykazały, że istnieje ścisła zależność pomiędzy śmiertelnością z powodu zawału serca, a ilością spożywanych kwasów tłuszczowych (czyli tłuszczu). Jednak we Francji, mimo że spożywa się tam dużo serów (zawierających nasycone kwasy tłuszczowe) śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca jest mniejsza aniżeli w innych krajach. Zjawisko to nazwano francuskim paradoksem.

W celu jego wytłumaczenia, wzięto pod uwagę fakt, że we Francji pije się dużo wina. I nie chodzi tu tylko o alkohol zawarty w winie. Jest już wiadomym, że małe dawki alkoholu (etanolu) – 30 g dziennie – podnoszą poziom dobrego cholesterolu, czyli frakcji H.D.L (norma powyżej 35 mg/dl). Alkohol zapobiega skupianiu się krwinek (czyli agregacji), zmniejsza krzepliwość krwi, co w konsekwencji przeciwdziała procesowi miażdżycowemu.

Ale w wypadku czerwonego wina chodzi o coś więcej. Dobroczynny wpływ czerwonego wina wynika z obecności związków chemicznych – polifenoli. Złożone polifenole-flawonoidy są zawarte w winogronach skąd przechodzą do wina. Najważniejszym flawonoidem jest kwercetyna (jest ich jeszcze kilka). Ich działanie naczyniorozkurczające i przeciwmiażdżycowe wynika z tego, że są one antyoksydantami (czyli przeciwutleniaczami).

W czasie normalnych procesów utleniania zachodzących w ustroju powstają tak zwane wolne rodniki (aktywne formy tlenu). Ich nadmiar wywołuje szkodliwe skutki w organizmie, takie jak: miażdżyca, nowotwory, starzenie się. Pod ich wpływem dochodzi do utleniania się „złego” cholesterolu L.D.L i ten dopiero wtedy staje się naprawdę szkodliwy prowadząc do tworzenia się blaszek miażdżycowych.

Organizm posiada ochronny system przeciwutleniaczy, w skład którego wchodzi wiele czynników, miedzy innymi: witaminy (C, E, beta karoten), czy selen. Apele lekarzy o spożywanie warzyw i owoców wynikają właśnie z tych przesłanek teoretycznych.

Polifenole, jako czynniki zewnętrzne są bardzo dobrymi przeciwutleniaczami i na tym właśnie polega tajemnica właściwości czerwonego wina. Zawartość polifenoli w czerwonym winie jest znacznie wyższa niż w białym. Tylko w czerwonych winogronach występuje polifenol resweratrol, który nie jest flawonoidem.

Wiele świadczy o tym, że spożycie wina będzie w Polsce wzrastać. Z punktu widzenia medycyny jest to tendencja korzystna. Zalecamy umiarkowane spożywanie wina gronowego czerwonego.

Często podaje się w zaleceniach dla pacjentów ilości alkoholu, jakie można wypić, wprowadzając pojęcie „jednego drinka”. Co to oznacza? „Jeden drink” odpowiada: 350 ml piwa (jedna mała butelka), 150 ml wina (kieliszek do wina), 45 ml 80% alkoholu (mały kieliszek)

Jedynie umiarkowane spożycie alkoholu może stanowić o korzyściach dla zdrowia, np. w postaci zmniejszenia ryzyka udaru mózgu. Umiarkowane, to znaczy 1 do 2 drinków dziennie dla mężczyzny, 1 drink dla kobiety i 1 drink dla mężczyzny po 65 roku życia.

To wszystko, co napisano o czerwonym winie odnosi się również do czekolady gorzkiej, czyli ciemnej. Masa kakaowa, która nadaje czekoladzie charakterystyczną barwę zawiera antyoksydanty polifenolowe należące do flawonoidów.

Stosunkowo niedawno, od roku 1996, rozpoczęto badania właściwości przeciwutleniajacych czekolady. Gorzka czekolada ma dużo więcej flawonoidów niż czekolada mleczna. (50 g czekolady mlecznej zawiera 100mg polifenoli, 50 g gorzkiej – 300 mg, a 140 ml czerwonego wina – 170 mg). Mimo to istnieje mniemanie o pewnej szkodliwości czekolady, ponieważ zawiera tłuszcze (masło kakaowe) i cukry, czy też ma działanie miażdżycorodne, diabetogenne (prowadzące do cukrzycy), powoduje otyłość, próchnicę zębów. Tymczasem doświadczalnie wykazano, że spożywanie czekolady nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Jest to tłumaczone tym, że masło kakaowe zawiera dużo kwasu stearynowego, który chociaż jest kwasem tłuszczowym nasyconym, noe podwyższa poziomu cholesterolu. Batonik gorzkiej czekolady o wadze 25 g może być włączony do diety ubogocholesterolowej. Ta informacja pozwala pacjentom walczącym z podwyższonym poziomem cholesterolu mieć choć trochę przyjemności ułatwiającej utrzymanie trudnej diety.

Innym zagadnieniem jest cukrzyca. W tej chorobie należy ograniczać słodycze. Wykazano, że czekolada ma niski tak zwany indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny jest to zdolność każdego produktu do podwyższania poziomu glukozy we krwi (co stanowi istotę cukrzycy). I w tym przypadku okazało się, że „szkodliwość” czekolady nie jest duża.

Czekolada zawiera liczne składniki pokarmowe, witaminy, ważne metale – żelazo, magnez. Podkreślany jest tez bardzo korzystny wpływ czekolady na stan psychiczny człowieka.

Jako ważne źródło flawonoidów i witaminy C wskazywany jest często sok grejpfrutowy. Jest jednak pewna właściwość tego soku, która powinna być uwzględniona przez chorych przyjmujących różne leki. Wywołuje on bowiem interakcje z licznymi lekami – podnosi nadmiernie ich poziom. Mechanizm tego zjawiska jest złożony. Nie wdając się w szczegóły – pamiętajmy, że lekarstwa najlepiej jest popijać wodą.

Autor: Andrzej Szlarb

źródło: www.biomedical.pl
adres tekstu oryginalnego: http://www.biomedical.pl/aktualnosci/odprezajace-kapiele-w-winie-i-zabiegi-pielegnacyjne-552.html

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *