Liban


Wino uprawiano tu od czasów biblijnych, a może nawet i wcześniej. Ale dziś, jest to rzecz jeszcze bardziej ryzykowna niż dwa tysiące lat temu. Do tego stopnia, że centrale miejscowych firm znajdują się często poza krajem (Londyn), a dojrzewające wino … Czytaj dalej

Wino uprawiano tu od czasów biblijnych, a może nawet i wcześniej. Ale dziś, jest to rzecz jeszcze bardziej ryzykowna niż dwa tysiące lat temu. Do tego stopnia, że centrale miejscowych firm znajdują się często poza krajem (Londyn), a dojrzewające wino szybko jest eksportowane. Corocznie ginie wielu pracowników winnic, od ostrzałów, lub od nieszcześliwego wjechania na miny. Najbardziej niespokojny obszar to Dolina Bika, a jest to rejon wprost wymarzony do uprawy winnej latorośli. Niemal połowa mieszkańców kraju to chrześcijanie i to w ich rękach – rzecz jasna – znajduje się przemysł winiarski. Wielowiekowe wpływy francuskie spowodowały, że głównymi odmianami są te z południa Francji, a wina powstawały zwyczajowo jako cuvée. Ale dziś stopniowo odchodzi się od tych szczepów i mieszanek – ziemia i klimat są tak sprzyjające, że nic nie stoi na przeszkodzie, by robić tu wyśmienite wina czerowne z odmiany cabernet sauvignon czy białe chardonnay.

Lista regionów:
Bekaa Valley
Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *