Strona główna » Blog eksperta » Litewskie szranki

Litewskie szranki


Przedwczoraj wróciłem z kolejnej próby podboju litewskiej ziemi przez naszego kandydata. Po ubiegłorocznym sukcesie Kamila Wojtasiaka z Butchery&Wine, tym razem do boju stawał Paweł Demianiuk z warszawskiej restauracji Thai Thai, mistrz Polski AD 2011, wice laureat ubiegłorocznego konkursu Gaggenau dla młodych sommelierów Europy... Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.
184,00 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Mi po raz kolejny przypadły w udziale dwie role: jurora i mentora. Okraszona niespodziankami droga do Wilna szybko minęła na rozmowach co, jak i dlaczego. Pełni optymizmu i woli walki zasnęliśmy w pokojach hotelu Kempiński w Wilnie, który jutrzejszego dnia po raz kolejny miał się stać areną zmagań finałowych.

Poranny widok naszego kandydata budził wiele do życzenia. Blady jak ściana, łykał kolejne tabletki i mikstury jak pelikan ławicę. Było jasne, że koncentracja to ostatnie, co przyjdzie z łatwością… Paweł walczył dzielnie i uzyskał 4 ogólny wynik, niewiele ustępując finałowej trójce. Fakt faktem, że we czworo uciekli konkurentom wyraźnie, i o losach ostatecznej rozgrywki decydowały detale.

Finał przebiegł pod myśl gospodarzy, i wygrał ubiegłoroczny laureat 2 nagrody i mistrz Litwy, czyli Narimantas Mieżys. To świetny zawodnik, co udowodnił choćby w ubiegłym roku, świetnie walcząc z reprezentantami w naszym Castel Sommelier Cup. Paweł oglądając wieczorny finał, uratowany przez poranne kuracje, zdawał sobie doskonale sprawę, że gdyby nie zdrowotna przygoda, w tej części dnia walczyłby o najważniejsze miejsce. Ma na to szansę wkrótce, bo już w sobotę mistrzostwa Polski, i z pewnością jest w gronie faworytów.

A na Litwę z przyjemnością wrócimy za rok i będziemy znów starać się najlepiej jak się da zaprezentować kraj i stowarzyszenie.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *