Menu na Halloween


Psikusy wyczerpują nawet najbardziej zatwardziałe gobliny, strzygi i ghule. Dlatego ułożyliśmy mały zestaw dań na Halloween, nie zapominając o winach i obowiązkowym deserze. Rozgrzewające, smakowite i praktyczne, bo wykorzystują dyniowe pozostałości po halloweenowych pracach ręcznych. Czytaj dalej

 Przysmak Ghula (Zupa dyniowa z curry)
 Wina: Sangiovese, Chianti

Składniki:
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 łyżki mielonego curry
950 ml bulionu warzywnego
820 gr dyni z puszki
1355 ml śmietany half-and-half, czyli mieszanki mleka z kremówką w równych proporcjach (pół na pół)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
Sól i pieprz do smaku

1. Rozgrzej piekarnik do 190°. Piecz pestki dyni około 10 minut albo aż zaczną brązowieć.

2. Roztop masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj mąkę i curry i mieszaj aż powstanie gładki sos. Podgrzewaj aż do zagotowania.

3. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje.

4. Dodaj dynię i śmietanę. Przypraw sosem sojowym, cukrem, solą i pieprzem.

5. Zagotuj i przed podaniem udekoruj upieczonymi pestkami dyni.

Makaron Strzygi (z dynią i świeżymi ziołami)
Wina: Viognier, Pinot Gris

Składniki:
230 gr rigatoni albo innego rurkowatego makaronu
1 łyżeczka oliwy extra virgin
1 średnia cebula, grubo pokrojona
25 gr brązowego cukru
1 dynia hokkaido albo inna niewielka dynia albo kabaczek
470 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżeczki świeżego tymianku; można też użyć szałwii, ale wtedy zmniejszamy ilość
Sól i świeżo zmielony pieprz
Świeżo starty ser pecorino albo parmezan

1. Obierz dynię (kabaczka), usuń pestki i pokrój w kostkę.

2. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.

3. W czasie, kiedy makaron się gotuje, podgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż przez 2-3 minuty aż zmięknie. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj i gotuj aż się całkowicie rozpuści.

4. Dodaj dynię i bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje, a dynia zmięknie, dodaj cynamon, sok cytrynowy, tymianek i przypraw solą i pieprzem.

5. Dodaj sos do odcedzonego makaronu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

6. Podawaj z kawałkiem parmezanu i tarką.

Słodki Ząbek Goblina (Tarta gruszkowo-serowa)
Wina deserowe: Tokaj Aszu, Moscat

Składniki na 8-10 porcji:
170 gr świeżego koziego sera (w temperaturze pokojowej)
1 duże jajko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki wanilii
25 gr orzeszków pinii
1 gotowy spód do tarty
2 gruszki Comice albo bardzo dojrzałe gruszki Bosc (muszą być bardzo słodkie), pokrojone na 3-milimetrowe plastry
2 łyżki stopionego masła
1 i 1/2 łyżeczki ozdobnego cukru albo pokruszone kostki cukru

1. Rozgrzej piekarnik do 190°, kratkę umieść na środkowym poziomie.

2. Ubij ser, jajko, cukier i wanilię aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj orzeszki pinii i wymieszaj. Wylej masę na gotowy spód tarty i równomiernie rozsmaruj.

3. Układaj plasterki gruszki wachlarzowato – tak, by lekko na siebie zachodziły, zaczynając wokół brzegu tarty aż do środka. Posmaruj plasterki roztopionym masłem i posyp cukrem.

4. Piecz tartę 35 do 45 minut, aż brzegi będą złote, a gruszka zmięknie i zbrązowieje na krawędziach.

Źródło: nasze-wina.pl

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *