Strona główna » Aktualności na portalu » Mniej procentów w winie?

Mniej procentów w winie?


Naukowcy podają, że ograniczenie zawartości alkoholu w winie nie zmniejsza jego prozdrowotnych właściwości. Czy jednak smak pozostaje ten sam? Winiarze mają wątpliwości. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Naukowcy podają, że ograniczenie zawartości alkoholu w winie nie zmniejsza jego prozdrowotnych właściwości. Czy jednak smak pozostaje ten sam? Winiarze mają wątpliwości.
Zespół badawczy z RPA przeprowadził eksperyment, którego celem było zredukowanie poziomu alkoholu w winie o 50%. W tym celu wykorzystano technikię liryzacji (ang. lirisation); to dość tajemnicza metoda obniżająca zawartość alkoholu w napojach, opracowana została w roku 2005 przez francuską firmę Lir, dzięki której udało się obniżyć poziom alkoholu we francuskim Cabernet Sauvignon z 12 do 6%. Proces liryzacji używany przez nas do usuwania alkoholu nie wpływa na smak wina – twierdzi Sandrine Lecour, współautorka badań z Uniwersytetu w Cape Town. Wino o niższej zawartości alkoholu może być zaakceptowane przez konsumentów. Testy wykazały, że poziom przeciwutleniaczy w takim winie nie zmniejszył się – dodaje Lecour.
Wyniki badań wywołały poruszenie w środowisku winiarzy. Część z nich ma poważne wątpliwości, co do jakości wina o obniżonej zawartości alkoholu. Tym samym twierdzą, że nawet jeśli wino nie zmieni swoich właściwości zdrowotnych, to jednak zmieni strukturę smaku. Richard Langford z wytwórni Elderton Wines w Barossa Valley w Australii twierdzi, że: „podczas gdy działanie antyoksydajcyjne może pozostać bez zmian,  to już ciało, tekstura i doznania smakowe najprawdopodobniej się zmienią. Dyrektor generalny w Chateau Margaux – Paul Pontallier wierzy, że taniny, bardziej niż alkohol, nadają właściwości przeciwutleniające. Jednak pod względem smaku, zmiana jest bardzo ważna. Równowaga smaków jest zupełnie inna w zależności do tego, czy zawartość alkoholu wynosi 6 lub 12%. Langford podsumowuje: „wino nie jest spożywane ze względów zdrowotnych, podobnie jak otręby nie są spożywane dla przyjemności”.

Źródło: Magazyn WINO

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *