Strona główna » Aktualności ze świata » Naj, czyli wino papieskie

Naj, czyli wino papieskie


Najbardziej znanym winem z Doliny Rodanu i jednocześnie jednym z najbardziej cenionych win francuskich jest Chateauneuf-du-Pape. Niektórzy nazywają je krótko, łatwymi w wymowie słowami: „wino papieskie”. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
49,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Określenie to ma historyczne uzasadnienie, ponieważ jego rodowód związany jest z historią Kościoła w tej części Francji. Nazwa win pochodzi od miejsca, w którym papież Jan XXII, wielki orędownik winiarstwa, zbudował zamek, jako letnią rezydencję papieży mających w latach 1309-1377 swą siedzibę w pobliskim Avignon. Miejsce nie było przypadkowe, tutaj bowiem w 121 r. p.n.e. Rzymianie pod wodzą Kwintusa Fabiusza Maksimusa stoczyli decydującą bitwę z Galami. Ponad tysiąc lat później, w 1157 r., osiedlili się na tym terenie templariusze. Od czasów rzymskich uprawiano w okolicy winorośl.

Obecnie urokliwe miasteczko Chateauneuf-du-Pape, leżące na skalistym wzgórzu, otoczone jest winnicami należącymi do cenionej apelacji o takiej samej nazwie. Obejmuje ona obszar 3200 ha i daje rocznie około 100 tys. hektolitrów wina. W Chateauneuf-du-Pape najwcześniej wytyczono granice obszaru produkcji win o zastrzeżonej nazwie i opracowano zasady jej stosowania. Uczynił to w 1923 roku najbardziej znany w tym rejonie producent, baron Le Roy z Chateau Fortia, tworząc tym samym podstawy francuskiego systemu Appellation Controlee.

Styl win jest zróżnicowany, w dużej mierze jest to związane z największą ilością szczepów winorośli, jaka jest dopuszczona do produkcji wina w jednej apelacji. Winiarze mogą tu korzystać z trzynastu różnych odmian, w tym: Grenache, Syrah, Mourvedre, Picpoul, Cinsault, Counoise, Clairette, Roussanne, Bourboulenc, które pozwalają produkować wina zarówno czerwone (95%), jak i białe. W praktyce, w większości win, 75% składu stanowi Grenache o potężnym aromacie. Z pozostałych odmian, Mourvedre i Syrah wzmacniają budowę wina, jego świeżość i długowieczność, Counoise i Picpoul wzbogacają bukiet, Bourboulence i Clairette dodają żywości i finezji.

W wielu winnicach ziemia pokryta jest otoczakami, zwanymi „galet” – gładkimi kamieniami, które spełniają rolę akumulatorów ciepła. Nagrzane promieniami słonecznymi w dzień, oddają ciepło w nocy, podwyższając koncentrację cukru i aromatu w owocach. Duża ilość cukru w owocach pozwala na produkowanie wina o NAJWYŻSZEJ minimalnej zawartości alkoholu wśród win francuskich, to jest 12,5% (w praktyce osiągają nawet 14 –14,5%).

Klasyczne czerwone Chateauneuf-du-Pape to wina potężne, muskularne, upojne, z nutami czerwonych owoców, korzennych przypraw i prowansalskich ziół, ze stosunkowo niewielką zawartością kwasów i łagodnymi taninami, dzięki leżakowaniu w beczkach. Harmonizują z potrawami z królika i dziczyzny, świetnie pasują do pieczonych i grillowanych mięs, szczególnie wołowiny. Wina z dobrych roczników, od dobrych producentów, mogą spędzić w piwnicy od kilkunastu do 20 lat, przypominając niekiedy szlachetne burgundy.

Białe Chateauneuf-du-Pape oferują kwiatowo-owocowy bukiet, są przyjemne, nieskomplikowane, krągłe o dość dużej zawartości alkoholu. Należy je pić, gdy są młode, w wieku 1-2 lat.

Nowe tendencje w winiarstwie tego regionu to dojrzewanie win w nowych beczkach dębowych, selekcjonowanie win ze starych krzewów winorośli i wybitnych stanowisk oraz tworzenie mieszanek z dużym udziałem Syrah. Są też producenci szukający sukcesu w wytwarzaniu win lżejszych, szybko dojrzewających, zachowujących więcej nut owocowych. Wszystkie te działania zwiększają paletę win dostępnych na rynku i komplikują i tak już skomplikowany wybór.

Do najlepszych czerwonych win Cateauneuf-du-Pape zaliczają się między innymi: Chateau Beaucastel, Domaine Henri Bonneau, Clos des Papes, Chateau Rayas, Chapoutier Barbe Rac.

Najlepsze białe to między innymi: Chateau Beaucastel, Clos des Papes, Domaine de Nalys, Chateau Rayas.

Degustowanie tych win to wielkie, niezapomniane przeżycie. Najpełniejsze, jeśli odbywa się tam, w piwnicach Chateauneuf-du-Pape. Szlak winiarskich piwnic Doliny Rodanu kusi nie tylko „winem papieskim.”
Czytaj więcej

Autor: Paweł Góźdź
Źródło: http://bez-recepty.pgf.com.pl

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *