Strona główna » Aktualności ze świata » Najdroższa wołowina świata

Najdroższa wołowina świata


Dzisiejszą wakacyjną wiadomość ze świata potraktowaliśmy z przymróżeniem oka - zobacz, co wspólnego ma wołowina i wino! Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Mniej niż 6 szt.

We Francji pojawił się pomysł, żeby poić krowy winem. Podobno mięso szczęśliwych zwierząt będzie lepsze. Przykład dali Japończycy. W rejonie miasta Kobe hoduje się krowy rasy wagyu, które pojone są piwem i karmione są szlachetną, ekologiczną paszą. Na tym nie koniec, krowy są regularnie masowane i nacierane sake. Dzięki temu zrelaksowane zwierzęta są źródłem najdroższej wołowiny świata.

Pomysł ten przejęli też  m.in. Australijczycy, którzy przywiezionym z Japonii krowom wagyu zaczęli dodawać wina do diety. Teraz podobne rozwiązanie zaproponowano we Francji. Chodzi o to, by uzyskać szlachetną i oczywiście drogą odmianę wołowiny.

Cena produkcji potroi się z sześciu euro dziennej stawki żywieniowej na krowę do 18 euro. Ale mięso z założenia ma być luksusowe, o wyglądzie marmurkowym, na skutek specjalnie układającego się tłuszczu.

Pomysłodawcą jest Jean-Charles Tastavy – reprezentant przemysłu winiarskiego z Langwedocji. Powołuje się na hiszpańskie i kanadyjskie badania naukowe, z których wynika, że zrelaksowane zwierzęta dają lepsze mięso – informuje serwis Agro-media.fr.

Tastavy uważa, że optymalna dzienna dawka wina dla krowy wynosi od jednego do półtora litra.


Źródło: www.pb.pl

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *