Strona główna » Łączenie wina z potrawami » Najlepsze przekąski do wina

Najlepsze przekąski do wina


Przekąski do wina to temat niezwykle rozległy, bowiem rodzajów przystawek do „chrupania” możemy wynajdywać nieskończenie wiele. Od deski serów czy wędlin, przez chipsy, orzechy, nachosy, zapiekanki czy antipasti – do wszystkiego da się znaleźć odpowiednie rozwiązanie, będące idealnym uzupełnieniem spotkania z … Czytaj dalej

Przekąski do wina to temat niezwykle rozległy, bowiem rodzajów przystawek do „chrupania” możemy wynajdywać nieskończenie wiele. Od deski serów czy wędlin, przez chipsy, orzechy, nachosy, zapiekanki czy antipasti – do wszystkiego da się znaleźć odpowiednie rozwiązanie, będące idealnym uzupełnieniem spotkania z przyjaciółmi czy seansu filmowego w zaciszu domowym. Poniżej podpowiadamy jak może wyglądać deska przekąsek do wina i jakie wina sprawdzą się najlepiej w jej towarzystwie!

Deska serów

 

Przystawki do wina ciężko sobie wyobrazić bez deski serów. To połączenie tak naturalne, że ciężko opędzić się od takiego skojarzenia już w pierwszej chwili. Żeby jednak dobrze sparować wino z serami trzeba najpierw zauważyć różnorodność smaków płynących z poszczególnych wyborów. Jedne są twarde i słone, drugie miękkie i kremowe. Niektóre pikantniejsze, inne słodsze. Dlatego w celu wybrania idealnego połączenia będziemy musieli skupić się na poszczególnych rodzajach serów.

Sery twarde dojrzewające
Twarde i wyraziste sery takie jak pecorino, grana padano czy parmiggiano reggiano wymagają odpowiednio zbudowanego, głębokiego wina. Sprawdzą się tutaj zarówno wina białe, takie Sauvignon Blanc, ale również czerwone, nieco bardziej taniczne i strukturalne wina, jak chociażby Chianti, Montepulciano czy nawet Nebbiolo.

Spróbuj: Tollo Valle d’Oro Montepulciano

Comte, Gouda
Sery cechujące się nieco większą miękkością oraz orzechowymi nutami proszą się o nieco łagodniejsze wino. Ciekawym połączeniem w tym wypadku może się okazać Pinot Noir, który łączy lekką strukturę i kompleksowe aromaty. Jednocześnie sięgając po nieco prostsze rozwiązania, bardzo przyjemną parą okaże się również Shiraz, na przykład w australijskim stylu.

Spróbuj: Finca la Solana de Luzon

Brie i Camembert
Miękka, kremowa tekstura jest idealnym miejscem na sięgnięcie po wino musujące. Bardzo ciekawym połączeniem będą wina dojrzewające z drożdżowym wykończeniem, jak chociażby Cava czy Szampan, ale również Cremant de Bourgogne.

Spróbuj: Stars Cava Reserva

Gorgonzola
Słodki ser, więc słodkie wino. Szczególnie udanym pairingiem w tym wypadku będzie słodszy Gewurztraminer, Riesling albo Moscato. Ten ostatni szczep doskonale będzie tu pasował również w interpretacji frizzante z piemonckiego Asti.

Spróbuj: Peter & Peter Riesling Feinherb

Intensywne słodkie sery pleśniowe
Będąc konsekwentnym, sięgniemy tutaj po wino intensywne i słodkie. W wypadku roqueforta fenomenalnym połączeniem pochwalić się może Sauternes, zaś w wypadku Stiltona – Porto. Potężne wina z tak dobrze zbudowanym smakiem sera potrafi na podniebieniu zagrać nie lada koncert!

Spróbuj: La Fleur Renaissance Sauternes

Sery kozie
Intensywne i ziemiste aromaty serów kozich warto zbalansować odpowiednią świeżością z odrobiną kwasowości. Dobrym kierunkiem w tym wypadku będą wina białe w stylu Rieslinga, Sauvignon Blanc, Grunera Veltlinera czy Chablis.

Spróbuj: LeChateau Haut-Poitou ‚Ohh Poitou’ Sauvignon Blanc

Przekąski do białego wina

 

Parowanie przystawek z białym winem to szczególny raj dla wegetariańskich i wegańskich propozycji. Coraz częściej na naszych stołach gości hummus, który również kocha wino! Dobierając do niego idealną butelkę kierujemy się wciąż tą samą zasadą – słodszy i pikantniejszy z winem słodszym, a ten bardziej kwasowy z bardziej orzeźwiającym trunkiem.
Innym towarzyszem kieliszka często goszczącym na stole są orzechy. Ich smak jest dość intensywny, dlatego wino również powinno takie być. Z puli doskonałych połączeń warto sięgnąć po Chardonnay, Szamapna, Cavę czy Sauternesa. Takie same wina z resztą polecamy przy połączeniu z popcornem!

Spróbuj: Haras De Pirque Chardonnay Reserva

Przekąski do czerwonego wina

 

Zapiekanki, pizza, bruschetta
Na tę okoliczność potrzebujemy win o bogatych aromatach, ale nie z przesadnie wymagającą strukturą. Idealnie sprawdzi się Barbera d’Alba, Primitivo czy Montepulciano. Przy opcjach z pomidorami bądź sosem pomidorowym koniecznie warto dać szansę winom ze szczepu Sangiovese, który absolutnie uwielbia tego typu połączenia.

Spróbuj: Castellani Burchino Chianti Superiore

Chipsy, kabanosy
Wbrew temu co się może wydawać, wino z chipsami czy kabanosami również da się doskonale zrównoważyć. Owocowe i soczyste smaki płynące z Merlota, Zinfandela lub Shiraza powinny idealnie uzupełnić moc przypraw i pieczonych aromatów przekąsek. Przy tym wyborze bardzo dobrze poradzą sobie również białe, rześkie wina takie jak Pinot Grigio.

Spróbuj: Conte di Campiano Primitivo

Jakie przekąski do wina na deser?

 

Idealnie chrupiące ciastka z kawałkami czekolady! A to z kolei idealna okazja do otwarcia butelki Porto! Intensywna struktura i aromaty idealnie wypełnią podniebienie, które rozkoszuje się jednocześnie deserami na bazie czekolady!

Spróbuj: Graham’s Six Grapes Reserve Port

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *