Strona główna » Wiedza ogólna o winie » O winach frizzante

O winach frizzante


Wina musujące stały się codziennością, towarzyszą nam zarówno podczas chwil wyjątkowych, jak i tych prozaicznych. Niemniej pomiędzy nimi, a winami spokojnymi jest jeszcze jeden przystanek – wina frizzante. Często nazywane „półmusującymi”, stanowią delikatną alternatywę oferującą mniej bąbelków, które delikatnie muskają … Czytaj dalej

Wina musujące stały się codziennością, towarzyszą nam zarówno podczas chwil wyjątkowych, jak i tych prozaicznych. Niemniej pomiędzy nimi, a winami spokojnymi jest jeszcze jeden przystanek – wina frizzante. Często nazywane „półmusującymi”, stanowią delikatną alternatywę oferującą mniej bąbelków, które delikatnie muskają podniebienie. To nie tylko łagodniejszy smak, ale również wiele ciekawych win jedynych w swoim rodzaju. Jakie to wina, jak powstają i na co warto zwrócić uwagę? Zapraszamy!

Charakterystyka frizzante

Wina frizzante powstają metodą Charmata, znaną chociażby z produkcji Prosecco. Druga fermentacja przebiegająca w stalowych tankach wytwarza dwutlenek węgla, który ostatecznie rozpuszcza się w winie tworząc bąbelki. W tym wypadku jednak wino charakteryzuje mniejsze ciśnienie, oscylujące w okolicach 1-2,5 bara. W przypadku win musujących, czyli spumante, minimalne ciśnienie wynosi 3 bary.

Dzięki temu do kieliszka trafia wino delikatne, orzeźwiające, ale z łagodną paletą bąbelków i owocowym, przyjemnym smakiem. Poza klasycznymi winami wytrawnymi, ogromnym uznaniem cieszą się również słodsze wina deserowe, doskonale harmonizując orzeźwienie ze słodkim bukietem na podniebieniu. Co więcej, wina frizzante często charakteryzuje bardzo dobra cena, wciąż zachowując satysfakcjonującą jakość.

Znane i cenione wina frizzante

Lambrusco

Lambrusco to niezwykle interesujące wino pochodzące z okolic Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Występują zarówno w wersji rosso i bianco frizzante (a także różowej!), w wariantach słodkich i wytrawnych. To wina pełne owocowości, o ekspresyjnej naturze z chrupką kwasowością i solidną strukturą. W słodszych wersjach całość nabiera lekkiego charakteru, który spodoba się osobom z podniebieniem preferującym łagodne smaki. A wszystko to podszyte bąbelkami!

Moscato d’Asti

Te piemonckie wina deserowe to absolutny klasyk wśród win frizzante. Pełne aromatów brzoskwiń, pomarańczy i kwiatów. Urzekające harmonią pomiędzy orzeźwiającymi bąbelkami z przyjemną kwasowością charakterystyczną dla win regionu i słodyczą wynikającą z pozostawionego cukru resztkowego. To również bardzo delikatne wina zawierające jedynie 5% alkoholu, co czyni je niezobowiązującym i nieprzytłaczającym wyborem.

Prosecco

Prosecco Frizzante to na dobrą sprawę wciąż to samo słynne wino, aczkolwiek charakteryzujące się nieco bardziej powściągliwą ilością bąbelków. Owocowe orzeźwienie w tej eleganckiej, mniej ekspresyjnej formie może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza w dni w które ciężej zdecydować się pomiędzy winami spokojnymi, a spumante!

Vinho Verde

Kolejny klasyk, tym razem z Portugalii. Na wstępnie warto zaznaczyć, iż nie każde Vinho Verde musi musować, w regionie znajdziemy również wina spokojne. Niemniej największa popularnością cieszą się te w wersji frizzante, o delikatnym charakterze owoców i orzeźwiającej kwasowości, często również o niższym alkoholu i lżejszej strukturze. Mineralność tych win zachęca do parowania z owocami morza i rybami, ale lekki charakter sprawdza się doskonale podczas degustacji solowej. Ciężko wyobrazić sobie upalny dzień bez butelki schłodzonego Vinho Verde!

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *