Strona główna » Wiedza ogólna o winie » O winach wegańskich

O winach wegańskich


Świat win przeżywa rozkwit nowych inspiracji i kierunków obieranych w odpowiedzi na potrzeby konsumentów. Doskonale rozwijają się wina bezalkoholowe, którymi raczą się osoby stroniące od procentów, jak również codziennością staje się organiczna uprawa winorośli i produkcja win certyfikowanych jako przyjazne … Czytaj dalej

Świat win przeżywa rozkwit nowych inspiracji i kierunków obieranych w odpowiedzi na potrzeby konsumentów. Doskonale rozwijają się wina bezalkoholowe, którymi raczą się osoby stroniące od procentów, jak również codziennością staje się organiczna uprawa winorośli i produkcja win certyfikowanych jako przyjazne środowisku, a także naszym organizmom. W dobie większego skupienia na ruchach środowiskowych popularny staje się również weganizm, a co za tym idzie – także wegański alkohol. W tym miejscu zatem czas postawić pytanie – czym różni się wegańskie wino od „tradycyjnego”, jak się je produkuje i jak je rozpoznać? Zapraszamy!

Wino wegańskie

Wino, jako napój pochodzenia roślinnego wydaje się być już od początku bezpiecznym wyborem dla osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego. Stąd też zdarza się, że podział na wina wegańskie oraz niewegańskie potrafi budzić zdziwienie, choć rzeczywisty powód takiego stanu rzeczy jest prosty.
Podczas fermentacji wytwarza się osad, który następnie musi zostać odfiltrowany, aby wino było klarowne. W tradycyjnym procesie produkcji stosuje się w tym miejscu białko, żelatynę, chitynę albo sproszkowaną krew zwierzęcą. Końcowy skład wina pozbawiony jest tych substancji, niemniej po samym ich użyciu w całym procesie nie możemy już mówić o produkcie wegańskim.

Za klaryfikację w winach wegańskich odpowiedzialne są składniki pochodzenia niezwierzęcego, jak na przykład białka grochu czy bentonit, a ich użycie nie ma ujemnego wpływu na końcową jakość produktu. Na butelce wina wytwarzanego w ten sposób znajdziemy zazwyczaj stosowne oznaczenie z określeniem „vegan friendly”.

Wina organiczne

Choć wegańska produkcja wina często idzie w parze z organiczną, nie należy ich ze sobą mylić ani traktować nierozłącznie. Wina organiczne w swoich założeniach ograniczają użycie sztucznych metod ochrony przed chorobami winorośli. W zamian stosuje się środki pochodzenia organicznego i metody zwane często konwencjonalnymi. W odróżnieniu od win organicznych, wegańska produkcja skupia się jedynie na weryfikacji, czy użyte substancje były pochodzenia zwierzęcego, czy też nie.

Wino wegańskie na co dzień

Wina wegańskie wcale nie są rzadkością – coraz większa ilość producentów stosuje taki proces w codziennych winach, dlatego znaczna część butelek na rynku może pochwalić się stosownym oznaczeniem na etykiecie. Choć co również warto zaznaczyć – takiego oznaczenia wino wegańskie wcale nie musi posiadać, bowiem część winiarzy nie decyduje się na umieszczenie dodatkowego symbolu, mimo zachowania norm produkcyjnych charakterystycznych dla win wegańskich.

Poniżej rekomendujemy kilka wybornych win będących zarówno propozycjami wegańskimi, jak również po prostu doskonałymi propozycjami na wieczór!

Pares Balta Honeymoon Penedes

Doskonały wybór dla miłośników białych, orzeźwiających win z aromatycznym bukietem i słodkimi nutami na finiszu. Pochodzące z hiszpańskiego Penedes, nie tylko może pochwalić się wegańskim oznaczeniem, ale również pochodzi z organicznych upraw. To wino, które podchodzi z pełnym szacunkiem do środowiska, a w kieliszku oddaje aromatyczną, soczystą ucztę.

Time Waits For No One Monastrell Jumilla

Monastrell z Jumilli o pełnym, intensywnym aromacie i kompleksowej strukturze zadowoli każdego entuzjastę esencjonalnych, czerwonych win. Poza wegańską produkcją i wybornym charakterem, wino również ma niezwykle ciekawą etykietę i nazwę, która zachęca do rozmyślań i długich dyskusji przy kieliszku z przyjaciółmi.

Bepin De Eto Prosecco Valdobbiadene DOCG Brut

Najsłynniejsze wino musujące świata, Prosecco, a do tego z doskonałych wzgórz Valdobbiadene. W butelce zamknięte zostało eleganckie wino pełne ekspresyjnego, radosnego charakteru, który powstawał w zgodzie z założeniami wegańskiej produkcji. Takie Prosecco to recepta na poprawę humoru w każdym warunkach!

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *