Strona główna » Wiedza ogólna o winie » Odwieczny dylemat: wino białe czy czerwone?

Odwieczny dylemat: wino białe czy czerwone?


Na wybór odpowiedniej butelki wina składa się mnóstwo pomniejszych czynników i podejmowanych względem nich decyzji. Wszystko jednak zazwyczaj zaczyna się od pytania: wino białe czy czerwone? W poszukiwaniu odpowiedzi na ten dylemat, podzielimy zapotrzebowanie na kilka różnorodnych sytuacji, a także … Czytaj dalej

Na wybór odpowiedniej butelki wina składa się mnóstwo pomniejszych czynników i podejmowanych względem nich decyzji. Wszystko jednak zazwyczaj zaczyna się od pytania: wino białe czy czerwone? W poszukiwaniu odpowiedzi na ten dylemat, podzielimy zapotrzebowanie na kilka różnorodnych sytuacji, a także zastanowimy się, jakie wino będzie odpowiednio do poszczególnych rodzajów potraw i okazji.

Wino czerwone czy białe – podstawowe różnice

Zacznijmy od wskazania najważniejszych różnic w charakterystyce win jednego i drugiego koloru. Wina czerwone nade wszystko przez dłuższą macerację na skórkach zawierają w sobie taniny, czyli naturalne związki odpowiadające za charakterystyczne ściąganie na podniebieniu, co nadaje wytrawnego szyku. Wyrazista struktura wraz z taninami oraz często wyższą zawartością alkoholu sprawiają, iż wina te idealnie nadają się do czerwonych mięs i tłustych potraw. Te walory, jak również fakt, iż to czerwone wina dużo częściej leżakowane są w beczkach, czyni je też bardziej długowiecznymi, a co za tym idzie – lepiej nadającymi się do leżakowania w piwniczce.

Z drugiej strony wina białe, o lżejszej nieco w większości wypadków strukturze, doskonale radzą sobie z lżejszymi daniami, a także pełnią rolę orzeźwiającego aperitivu. Wiele aromatycznych i przyjemnych win z rześką kwasowością idealnie nadaje się na letnie wieczory, a także na stole przy małych i większych spotkaniach ze znajomymi. Beczkowe wina białe, wśród których niekwestionowaną gwiazdą jest szczep Chardonnay, doskonale wpasują się w potrawy oparte na białym mięsie oraz pasty z gęstszymi sosami.

Wina do mięs

 

Jakie wino do czerwonych mięs? Białe czy czerwone?

Do czerwonych mięs, zdecydowanie czerwone wino. I to najlepiej bogate w garbniki, które doskonale poradzą sobie ze strukturą dania i tłuszczem. W tym wypadku sprawdzą się takie szczepy jak Tempranillo, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon czy Syrah – wszystkie te kierunki bowiem będą w stanie unieść na swoich barkach wyrazistość czerwonego mięsa.

Nasza propozycja to Bujanda Crianza Rioja

Jakie wino do kaczki? Białe czy czerwone?

To zdecydowanie mniej oczywisty wybór, bo istnieją dobre opcje w obu przypadkach. Wśród czerwieni należy szukać delikatniejszych win, o lekkiej strukturze i mniejszej ilości tanin. Nade wszystko doskonale odnalazłby się tutaj Pinot Noir. W bieli natomiast na odwrót – potrzebujemy pełniejszego wina, dlatego warto sięgnąć po Chardonnay, Viogniera czy Rieslinga.

Nasza propozycja to Drouhin Laforet Pinot Noir

Jakie wino do gęsi? Białe czy czerwone?

W tym wypadku możemy pójść tropem podobnym jak w towarzystwie kaczki. Delikatna czerwień z Burgundii w postaci Pinota albo Gamay z Beaujolais będą doskonała odpowiedzią. Wśród bieli – znów szukamy esencjonalnych smaków, zatem wspominany Riesling czy kieliszek Chardonnay na pewno nie rozczarują.

Nasza propozycja to Ventisquero Chardonnay Reserva

Jakie wino do ryby? Białe czy czerwone?

Ryby z zasady preferują wina białe, a dalszy wybór zależy już od jej struktury i tłustości. Przy delikatnych, chudych rybach warto sięgnąć po lżejsze wina – na przykład lampkę Pinot Grigio, Sauvignon Blanc czy Verdejo. W przypadku tłustych potraw, takich jak łosoś czy stek z tuńczyka, lepszym wyborem okaże się strukturalne Chardonnay lub delikatna czerwień, na przykład młoda Valpolicella.

Nasza propozycja to De Morgenzon Sauvignon Blanc 

Jakie wino do sushi? Białe czy czerwone?

Sushi i białe wina to naturalny i sprawdzony pairing, a co więcej – stwarza możliwości szerokiego wyboru i opcji eksperymentowania. Świetnie poradzi sobie tu alzacki Pinot Gris czy Gewurztraminer, ale również wina o esencjonalnej mineralności, jak np. Albarino czy Riesling. To także odpowiedni moment na przywołanie bąbelków – butelka dobrego musującego wina w tym miejscu również dostarczy doskonałych doświadczeń.

Nasza propozycja to Lagar De Cervara Albarino

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *