Strona główna » Przechowywanie wina » Piwnica win – prywatne centrum wina

Piwnica win – prywatne centrum wina


O przechowywaniu wina i warunkach do tego celu idealnych powiedziano już wiele. Wiele lat wpajano nam do głów, że idealnym miejscem na prywatne centrum wina jest ciemna, chłodna i w miarę wilgotna piwnica, położona z dala od narażających na wstrząs ciągów komunikacyjnych, z okienkiem pomalowanym na zielono lub oświetloną barwionymi żarówkami. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.
214,00 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Z czasem społeczeństwa zyskały większą wymianę i swobodę wypowiedzi własnych opinii na wiele tematów, dzięki Internetowi, telewizji i innym mediom. Pojawiły się pierwsze głosy krytyki starych prawd i nowe pomysły, z biegiem czasu coraz częstsze, głośniejsze i ciekawsze. Niestety dla modernizatorów i krytyków mam złą wiadomość: sposób przechowywania wina był wymyślany i udoskonalany wiekami i w pięć minut tego wszystkiego obalić się nie da. Ba! Trzeba wrócić do starych prawd, zapamiętać je i starać się wprowadzać w życie, jako te najwłaściwsze, odpowiednio starając się modelować nasze prywatne centrum wina, którym dysponujemy, by im sprostać. I nawet najbardziej wymyślne lodówki nie wypełnią tak dobrze wszystkich aspektów związanych z przechowywaniem naszych cudeniek, jak zagłębiony w ziemi loch, obok lub pod domem na wsi.

Jeżeli mamy zamiar w naszej piwniczce część win przechowywać latami, by osiągnęły swój stan niepowtarzalny lub pozwolić im doczekać do zakładanej daty otwarcia, jako uświetnienie jubileuszu, powinniśmy spróbować zapewnić im następujące warunki w naszym centrum wina:

  • Wilgotność na poziomie 60-75%. Pozwoli to korkom nie rozeschnąć się a winu w związku z tym nie zepsuć, z drugiej strony nadmiernie nie rozwinąć się pleśni, mogącej zniszczyć etykiety lub szczelnie pokryć korek odcinając dopływ powietrza do środka butelki.
  • W miarę stałą temperaturę w ciągu dnia i niewielką różnicę pomiędzy najwyższą i najniższą średnią temperaturą w ciągu roku. Idealnie byłoby ją utrzymać na poziomie 12-14 stopni Celsjusza, jest to jednak mało wykonalne i przeważnie nawet w piwnicach winiarzy waha się zależnie od regionu pomiędzy 20C w lato a 5C w zimę. Istotne jest, by w naszym centrum wina dolna wartość nie spadała poniżej -5C, gdyż w tej temperaturze większość win zamarza i wytrącają się kryształki kwasu a korek ulega częściowemu wypchnięciu z szyjki. Unikajmy też zbyt wysokich temperatur, gdyż wtedy reakcje w winie sa przyspieszone i wino starzeje się dużo szybciej niż wskazuje jego rocznik, ponadto zachodzi możliwość wysychania korków i oksydacji lub maderyzacji wina.
  • Brak wibracji. Bliskie położenie dużej drogi, torów kolejowych lub innych czynników powodujących drżenie podłoża, powoduje szybsze przemieszczanie się wina wewnątrz butelki i częstszy kontakt tej samej partii wina z powietrzem, co prowadzi do jego przyspieszonego dojrzewania.
  • Unikanie mocnego światła słonecznego i sztucznego. Światło przyspiesza reakcje zachodzące w winie zamkniętym wewnątrz butelek, co może doprowadzić do jego przyspieszonego dojrzewania, wzrostu temperatury wewnątrz piwnicy, a w skrajnych przypadkach do nagrzewania się butelek i zepsucia wina.

Naturalnie warunki te powinniśmy stworzyć dla win przeznaczonych do długiego leżakowania, lecz te przeznaczone do szybkiej konsumpcji leżące w tym samym pomieszczeniu, również będą mogły spokojnie i w dobrej kondycji poczekać na rychlejszy koniec swojego żywota, dokonany na naszym stole.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *