Strona główna » Przechowywanie wina » Piwnica win – prywatne centrum wina

Piwnica win – prywatne centrum wina


O przechowywaniu wina i warunkach do tego celu idealnych powiedziano już wiele. Wiele lat wpajano nam do głów, że idealnym miejscem na prywatne centrum wina jest ciemna, chłodna i w miarę wilgotna piwnica, położona z dala od narażających na wstrząs ciągów komunikacyjnych, z okienkiem pomalowanym na zielono lub oświetloną barwionymi żarówkami. Czytaj dalej

24,99 zł

Dostępność: Mniej niż 6 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Z czasem społeczeństwa zyskały większą wymianę i swobodę wypowiedzi własnych opinii na wiele tematów, dzięki Internetowi, telewizji i innym mediom. Pojawiły się pierwsze głosy krytyki starych prawd i nowe pomysły, z biegiem czasu coraz częstsze, głośniejsze i ciekawsze. Niestety dla modernizatorów i krytyków mam złą wiadomość: sposób przechowywania wina był wymyślany i udoskonalany wiekami i w pięć minut tego wszystkiego obalić się nie da. Ba! Trzeba wrócić do starych prawd, zapamiętać je i starać się wprowadzać w życie, jako te najwłaściwsze, odpowiednio starając się modelować nasze prywatne centrum wina, którym dysponujemy, by im sprostać. I nawet najbardziej wymyślne lodówki nie wypełnią tak dobrze wszystkich aspektów związanych z przechowywaniem naszych cudeniek, jak zagłębiony w ziemi loch, obok lub pod domem na wsi.

Jeżeli mamy zamiar w naszej piwniczce część win przechowywać latami, by osiągnęły swój stan niepowtarzalny lub pozwolić im doczekać do zakładanej daty otwarcia, jako uświetnienie jubileuszu, powinniśmy spróbować zapewnić im następujące warunki w naszym centrum wina:

  • Wilgotność na poziomie 60-75%. Pozwoli to korkom nie rozeschnąć się a winu w związku z tym nie zepsuć, z drugiej strony nadmiernie nie rozwinąć się pleśni, mogącej zniszczyć etykiety lub szczelnie pokryć korek odcinając dopływ powietrza do środka butelki.
  • W miarę stałą temperaturę w ciągu dnia i niewielką różnicę pomiędzy najwyższą i najniższą średnią temperaturą w ciągu roku. Idealnie byłoby ją utrzymać na poziomie 12-14 stopni Celsjusza, jest to jednak mało wykonalne i przeważnie nawet w piwnicach winiarzy waha się zależnie od regionu pomiędzy 20C w lato a 5C w zimę. Istotne jest, by w naszym centrum wina dolna wartość nie spadała poniżej -5C, gdyż w tej temperaturze większość win zamarza i wytrącają się kryształki kwasu a korek ulega częściowemu wypchnięciu z szyjki. Unikajmy też zbyt wysokich temperatur, gdyż wtedy reakcje w winie sa przyspieszone i wino starzeje się dużo szybciej niż wskazuje jego rocznik, ponadto zachodzi możliwość wysychania korków i oksydacji lub maderyzacji wina.
  • Brak wibracji. Bliskie położenie dużej drogi, torów kolejowych lub innych czynników powodujących drżenie podłoża, powoduje szybsze przemieszczanie się wina wewnątrz butelki i częstszy kontakt tej samej partii wina z powietrzem, co prowadzi do jego przyspieszonego dojrzewania.
  • Unikanie mocnego światła słonecznego i sztucznego. Światło przyspiesza reakcje zachodzące w winie zamkniętym wewnątrz butelek, co może doprowadzić do jego przyspieszonego dojrzewania, wzrostu temperatury wewnątrz piwnicy, a w skrajnych przypadkach do nagrzewania się butelek i zepsucia wina.

Naturalnie warunki te powinniśmy stworzyć dla win przeznaczonych do długiego leżakowania, lecz te przeznaczone do szybkiej konsumpcji leżące w tym samym pomieszczeniu, również będą mogły spokojnie i w dobrej kondycji poczekać na rychlejszy koniec swojego żywota, dokonany na naszym stole.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *