Strona główna » Łączenie wina z potrawami » Przypisanie win do potraw

Przypisanie win do potraw


Sztuka ta nie należy do najłatwiejszych, dlatego poniżej prezentujemy zestawienia, które z pewnością pomogą w odnalezieniu idealnej pary między winem i potrawą. Czytaj dalej


Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

1) Uproszczona tabela doboru win do potraw wg zasady podobieństw. Tabela wskazuje rozwiązania dotyczące tylko i wyłącznie równowagi wagowej pomiędzy winem a potrawą. Wskazania kojarzenia aromatyczności obu elementów są dość rozległe i zostaną wskazane dalej, jako osobny punkt.

Potrawa

Wino

ryby, szlachetne owoce morza

lekkie i ciężkie białe, różowe

białe mięsa

ciężkie białe, lekkie czerwone

czerwone mięsa

lekkie i ciężkie czerwone

przekąski mięsne, wędliny

lekkie i ciężkie białe, lekkie czerwone

makarony, ryż

ciężkie białe, lekkie lub dojrzałe ciężkie czerwone

zupy, pizza

lekkie i ciężkie białe

sałaty, przekąski warzywne, proste owoce morza

musujące, lekkie białe, różowe

desery

białe i czerwone słodkie


2) Tu znajdują się sugestie dotyczące doboru precyzyjnie wskazanych typów win do składników potrawy. Sugestie te odnoszą się do łączenia walorów smakowych i budowy win z najczęściej spotykanymi składnikami potraw, dominującymi ich smak i aromaty. Podane przykłady win bazują na winach ogólnie znanych i dostępnych, jednak znając lokalne szczepy, śmiało możemy próbować posługiwać się nimi, gdy są zbliżone charakterystyką do podanych niżej propozycji.

Ryby i owoce morza

Anchois – Białe wina wytrawne fermentowane w baryłkach, Riesling Kabinett z Mozeli lub Pallatynatu

Dorada – Pinot Bianco, Riesling Kabinett Trocken z Mozeli, Albarino

Dorsz – wina białe o dobrej kwasowości i bez smaku dębiny, Chablis, Albarinio, Gruner Veltliner

Halibut – Trebbiano, niebeczkowane Chardonnay z Nowego Świata, Viognier

Homar – Riesling z Austrii lub Alzacji, Chablis Premier/Grand Cru, lepsze Furmint z Tokaju

Karp – lekkie europejskie Chardonnay, Gruner Veltliner, Riesling z Rheingau lub Krems/Kamptal

Kawior – wytrawne Champagne, Franciacorta

Krab – Pinot Grigio, europejskie Chardonnay, Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii lub Kalifornii

Krewetki – Muscadet, Gruner Veltliner, młode europejskie Sauvignon Blanc, Vinho Verde

Langustynki – nowozelandzki lub włoski Sauvignon Blanc, Fruliano, Albarinio, Riesling z Mozeli

Łosoś – rózowe Tavel lub Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo, lekkie europejskie Pinot Noir

Łosoś wędzony – Chablis i Cote d’Or Premier/Grand Cru, Riesling wyższej jakości z Wachau lub Alzacji

Makrela – Pinot Bianco, Gruner Veltliner, Chablis

Małże – Vernaccia di San Gimignano, Muscadet, Gruner Veltliner,

Morszczuk – niebaryłkowane Chardonnay z RPA lub Nowej Zelandii, Soave, Riesling z Mozeli

Muszle św. Jakuba – dobry Furmint z Tokaju, Groner Veltliner, białe wina Premier Cru z Burgundii

Okoń morski – Pinot Bianco z Friuli lub Alto Agige, Albarinio, Vermentino

Ostrygi – wytrawne Champagne, Chablis, Pinot Gris z Alzacji

Pstrąg – Soave, Riesling, Pinot Grigio

Ryby wędzone – biały Burgund, Soave, Furmint z Tokaju

Sandacz – różowe, Tavel, Cote de Provence, Chiatetto

Sola – Bordeaux Blanc, inne Sauvignon Blanc z chłodniejszych regionów świata, Riesling

Śledź – Vermentino, Gruner Veltliner, Pino Bianco

Tuńczyk – Vermentino, Riesling alzacki lub austriacki, Bordeaux Blanc, różowe, lekkie Pinot Noir/Nero

Węgorz – Sauvignon z Ruedy i Friuli, Bordeaux Blanc, Gruner Veltliner


Mięsa

Bażant – czerwony Burgund, Barbera d’Asti, Rioja Crianza

Cielęcina – niebaryłkowane Chardonnay, Gruner Veltliner, lekkie Refosco, Pinot Noir

Dziczyzna – Barbera d’Asti Superiore, czerwone Burgundy Premier/Grand Cru, Crozes-Hermitage

Jagnięcina – Zinfandel, Rioja, Valpolicella Superiore/Ripasso

Kaczka – Rioja Crianza/Reserva, Cotes du Rhone, Nebbiolo, nowozelandzki Pinot Noir

Królik – Dolcetto, Rioja, Pinot Noir, Beaujolais Villages

Kurczak (udo) – Chianti, południowe Cotes du Rhone, lekkie Penedes, Blaufrankisch

Kuropatwa – australijski Shiraz, Primitivo, Bordeaux, Emporda/Montsant

Wątróbka – Beaujolais Villages, Vino Nobile di Montepulciano, Rioja Crianza, Blaufrankisch

Wieprzowina (polędwica) – Chardonnay fermentowane w dębinie, Pouilly-Fume, Shiraz, Barbera

Wołowina (steak) – Bordeaux Cru Classe, kalifornijski Cabernet S., Amarone, Ribera del Duero Riserva


Sery

Brie (pasteryzowane) – Chablis, Pinot Gris z Alzacji, lekkie czerwone Burgundy

Camembert (pasteryzowany) – Cotes du Rhone, Montepulciano d’Abruzzo, Emporda/Montsant

Casera – Arneis, Riesling z Mozeli, Valpolicella, Pinot Noir

Cheddar – Chianti Classico, południowe Cotes du Rhone, Navarra Crianza

Edam – Carmenere, Chateauneuf du Pape, Zinfandel

Emmentaler – Montepulciano d’Abruzzo, Crozes-Hermitage, Shiraz

Feta – nowozelandzki Sauvignon Blanc, niebaryłkowane Chardonnay, Riesling z Austrii lub Alzacji

Gorgonzola – Riesling Vendange Tardive lub BA, Sauternes, Recioto della Valpolicella, Barolo

Gouda – Vouvray, Carmenere, Montepulciano d’Abruzzo

Gruyere – Riesling z Mozeli, czerwone Burgundy, Barbaresco

Mozzarella – Soave, Viognier, Beaujolais Villages

Munster – alzacki Gewurztraminer Vendange Tardive, Moscatel de Setubal, Recioto di Soave, Jurancon

Parmezan – europejskie baryłkowane Chardonnay, Brunello di Montalcino, Bordeaux Cru, Priorat

Pecorino (Romano) – Riesling Spatlese lub Auslese, Chablis Cru, Vino Nobile di Montepulciano

Roquefort – alzackie Vendange Tardive SGN, mozelskie BA lub TBA, Tokaj Aszu, Vin Santo

Stilton – alzacki Gewurztraminer SGN, Vin Santo, Porto Tawny, Banyuls

Sery kozie (młode) – Sancerre i Bordeaux Blanc, Fruliano, Furmint


Słodycze i owoce

Ananas (świeży) – wina Late Harvest, alzacki Pinot Gris SGN,

Banany (pieczone) – wina Late Harvest, Recioto di Soave, Tokaj Aszu

Brzoskwinie i morele (świeże) – mozelski słodki Riesling, Moscato d’Asti, Passito di Panteleria

Creme brulee – Sauternes, Recioto di Soave, Riesling BA lub Vendange Tardive

Czekolada (mleczna) – Gewurztraminer Vendange Tardive SGN, Passito di Panteleria, Moscato d’Asti

Czekolada (gorzka) – Porto Ruby, Maury, Recioto della Valpolicella

Gruszki (świeże) – Tokaj Szamorodni Edes lub 3 Puttonyos, Gruner Veltliner BA, Muscat de Rivesaltes

Jabłka ( pieczone) – mozelski Riesling Auslese lub BA, Gruner Veltliner BA, Tokaj Szamorodni

Jagody (leśne) – Rieling Auslese, Moscato d’Asti, Monbazillac

Kawa – Passito di Panteleria, Madera, Maury, Recioto della Valpolicella

Melon (świeży) – słodki Riesling Auslese, Voyvray, Moscato d’Asti

Pomarańcza (kandyzowana) – Riesling BA lub Nendange Tardive, Passito di Panteleria, Jurancon

Porzeczki (czarne) – Moscato d’Asti, Riesling Vendange Tardive, Jurancon, Tokaj Szamorodni Edes

Sernik (wiedeński) – słodki Riesling Auslese, Moscato d’Asti, Monbazillac

Tiramisu – Vin Santo, Sauternes, Rieslin BA lub TBA

Truskawki i maliny (w śmietanie) – Recioto di Soave, Muscat de Rivesaltes, alzacki Pinot Gris SGN


Przyprawy

Bazylia – nowoświatowe niebaryłkowane Chardonnay, Arneis, Pinot Noir/Nero

Cynamon – mozelski Riesling Auslese lub BA, Gruner Veltliner BA, Tokaj Szamorodni

Czosnek – nowozelandzki Sauvignon Bland, baiłe i czerwone Bordeaux, Carmenere, Sankt Laurent

Estragon – białe Cotes du Rhone, mozelski Rieling Kabinett, Fume Blanc, Soave

Gałka muszkatołowa – Passito di Panteleria, Moscatel do Setubal, alzacki Gewurztraminer SGN

Imbir (do deserów) –Riesling BA lub TBA z Mozeli, Gewurztraminer SGN , Tokaj Aszu

Kapary – dobry Furmint z Tokaju, Gruner Veltliner z Wachau lub Kamptal, Pouilly-Fume

Kminek – Soave, białe Cotes du Rhone, Barbera, Blaufrankisch

Kolendra – Arneis, Viognier, mozelski Riesling Kabinett

Koperek – Fruliano, Sauvignon Blanc, Albarino

Oregano – Vernaccia di San Gimignano, Barbera, Chianti, Bueaujolais Villages

Pieprz (czarny) – Amarone, Montsant/Priorat, Zinfandel

Rozmaryn – Soave, białe i czerwone Cotes du Rhone, Valpolicella Superiore/Ripasso

Szafran – nowoświatowe niebraryłkowane Chardonay, Arneis, Viognier, Riesling Spatlese

Szałwia – Soave, Fume Blanc, Dolcetto, Pinot Noir

Tymianek – Rioja Crainza, Vino Nobile di Montepulciano, czerwone Cotes du Rhone

Wailia – Vin Santo, Muscat de Rivesaltes, Pinot Gris SGN


Sosy

Majonez – Vouvray, Riesling z Mozeli, Bueaujolais Villages

Pesto – nowoświatowe niebaryłkowane Chardonnay, Arneis, Pinot Grigio

Sos grzybowy (borowiki) – czerwony Burgund, Rioja Riserva, Barbaresco

Sos pomidorowy – Soave, Vermentino, białe Cotes du Rhone

Sos serowy (pleśnowy) – nowoświatowe baryłkowane Chardonnay, Vouvray, Gewurztraminer

Vinegrait – alzacki Riesling, Griner Veltliner, Vernaccia di San Gimignano, Furmint

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *