Strona główna » Regiony » Roussillon

Roussillon


Roussillon razem z Langwedocją rozbłysnęło na mapie winiarskiej Francji, zjednując sobie sympatię konsumentów na całym świecie swoją bezpretensjonalnością, atrakcyjnością smaku swoich win, bardzo rozsądnymi cenami i świetnym poziomem jakości, zawdzięczanym inwestycjami lokalnych winiarzy z dotacji unijnych, ale także korzystając z … Czytaj dalej

Roussillon razem z Langwedocją rozbłysnęło na mapie winiarskiej Francji, zjednując sobie sympatię konsumentów na całym świecie swoją bezpretensjonalnością, atrakcyjnością smaku swoich win, bardzo rozsądnymi cenami i świetnym poziomem jakości, zawdzięczanym inwestycjami lokalnych winiarzy z dotacji unijnych, ale także korzystając z wiedzy i umiejętności producentów uznanych już regionów, miedzy innymi Bordeaux, którzy tu właśnie ulokowali swoje najnowsze projekty, skuszeni niską ceną ziemi i atrakcyjnością klimatu. Najczęściej wykorzystywanym w produkcji win szczepem jest Grenache w różnych wersjach kolorystycznych, a także Muscat, Malvoise wśród odmian białych, oraz Mourverdre, Carrignan i Syrah wśród odmian czerwonych. Wina czerwone są produkowane w przeważającej większości, lecz równie ważnym podziałem jest w tym regionie podział ze względu na smak, jako że Roussillon to zagłębie wspaniałych win słodkich, wśród których wystarczy wspomnieć o Muscat de Rivesaltes oraz Banyuls i Maury, które potrafią być równie klasowe i długowieczne jak wina z Porto.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *