Sardynia

0/10

Ciągle pożądana i ciągle nie odkryta dla większości konsumentów wina. Leżąca nieco na uboczu, otoczona Morzem Śródziemnym, w swoich skalistych winnicach schowanych w górzystym krajobrazie.

Największą uwagę przywiązuje do dwóch wiodących odmian: rześkiej białej Vermentino i owocowo-korzennej czerwonej Cannonau, która jak twierdzą Sardyńczycy, jest protoplastą kontynentalnego Grenache. Innymi ciekawymi szczepami rosnącymi na wyspie są Carignano del Sulcis i Monica wśród czerwonych, oraz Malvasia i Moscato wśród białych. Różnorodność win jest wręcz zdumiewająca. Od wytrawnego do szpiku, mineralnego Vermentino, miękkich i owocowych Monica i Cannonau, aż po słodkie jak miód Moscato i Malvasia. Największym oryginałem lokalnego winiarstwa jest Vernaccia di Tristano, produkowana w sposób podobny do Sherry, oferuje wysoki poziom alkoholu, mocno utlenione aromaty i kremową konsystencję. Warto spróbować!


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.