Setubal

0/10

Półwysep Setubal słynie przede wszystkim z jednego, nieziemskiego wręcz w smaku napoju, który zwie się Moscatel de Setubal. Jak sama nazwa wskazuje, odmianą używana do produkcji tego wyjątkowego wina jest wszędobylski Muscat, który w kilku miejscach na ziemi potrafi zaskoczyć wszystkich, nawet tych wątpiących w charakter tego szczepu.

Oczywiście Moscatel de Setubal nie jest jedynym winem godnym uwagi, pochodzącym z tych okolic. Nawet nie jedynym słodkim, jako że podobnych nektarów powstaje tu jeszcze kilka. Skomplikowany sposób produkcji i jej bardzo mała skala, zmuszają miłośników tego wina do pośpiechu w zakupach i długotrwałego czasami oczekiwania na kolejną okazję nabycia lub nowy rocznik z ulubionej winiarni. W ostatnim czasie grupa winiarzy rozpoczęła także udane eksperymenty z lokalnymi i importowanymi z Bordeaux odmianami czerwonymi, które na pewno warto spróbować i bacznie przyglądać się postępom kolejnych śmiałków.


Powiązane artykuły

19.10.2023

Czym jest Barolo?

Wino Barolo, określane "królem win" i "wino królów", stanowi jedno z najwybitniejszych osiągnięć w światowej produkcji win czerwonych. Dla miłośników wina jest to prawdziwa uczta dla zmysłów, a kolekcjonerzy doceniają jego potencjał do starzenia się przez wiele lat. Bez wątpienia to jest jedno z najważniejszych i najbardziej fascynujących win na świecie, zachwycając smakoszy i podbijając serca miłośników wina na wiele lat.