Strona główna » Aktualności ze świata » Smak wina zależny od oświetlenia

Smak wina zależny od oświetlenia


Smak wina oceniamy lepiej, kiedy pomieszczenie, w którym dokonujemy degustacji, jest oświetlone na czerwono lub niebiesko - informują naukowcy niemieccy w "Journal of Sensory Studies". Czytaj dalej

29,99 zł

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

Dostępność: Więcej niż 24 szt.

500 uczestników badania testowało smak wina w pomieszczeniach oświetlonych światłem czerwonym, niebieskim, białym i zielonym. Za butelkę tego samego wina typu riesling badani byli gotowi zapłacić około jednego euro więcej, kiedy próbowali go przy czerwonym lub niebieskim oświetleniu – opisują autorzy badań z Uniwersytetu Gutenberga w Mainz w Niemczech.

„Już wcześniej wiadomo było, że kolor trunku może wpłynąć na ocenę jego smaku – mówi współautor badań, Daniel Oberfeld-Twistel. – Nasze badania między innymi dowiodły, że w czerwonym oświetleniu wino oceniane było jako półtora raza słodsze. Również jego bukiet oceniano wyżej”.

Jak dodaje, na co dzień dzieje się tak w barach czy restauracjach, gdzie oświetlenie jest często dalekie od naturalnego. Wtedy wino musi smakować lepiej.

Zdaniem naukowców, wyniki badań powinni wziąć pod uwagę profesjonaliści oceniający smak wina. Najlepsze do takiej oceny jest światło naturalne.
Nie wiadomo, dlaczego kolor światła ma taki wpływ na nasz gust. Być może kiedy oceniamy oświetlenie jako przyjemne, automatycznie przenosimy to na smak wina – spekulują autorzy.

Źródło: PAP Nauka w Polsce
www.naukawpolsce.pap.pl.

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *