Strona główna » Aktualności na portalu » Sposób na grzańca

Sposób na grzańca


Polecamy dwa przepisy na grzane wino. Jeśli szukasz aromatycznego napoju na rozgrzanie w zimny wieczór, możesz przyrządzić sobie któryś z tych wariantów - w zależności od tego, jakie przyprawy lubisz. Czytaj dalej

Kluczem do aromatycznego grzańca są dodatki. Jego smak i aromat zależny jest od rodzaju samego alkoholu oraz wykorzystanych dodatków. Podstawowymi dodatkami, które powtarząją się w wielu przepisach są: cynamon, imbir, goździki, czasami kardamon, a dla dodania słodyczy – miód.

My zaprezentujemy Wam dwa:

Grzane wino – przepis I (z cukrem)

Składniki:
– butelka czerwonego wytrawnego wina,
– szklanka cukru,
– laska cynamonu,
– pół cytryny (pokroić w plastry),
– kilka goździków

Przygotowanie: wino wlać do garnka i podgrzewać, dodając pozostałe składniki. Gotować prawie do wrzenia.

Grzane wino – przepis II (z miodem)

Składniki:
– butelka czerwonego wytrawnego wina,
– 3 łyżki miodu,
– laska cynamonu,
– duża pomarańcza (pokrojona w plastry),
– kilka goździków,
– rodzynki

Przygotowanie: wino podgrzewać, dodając cynamon, goździki, plasterki pomarańczy, rodzynki. Uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy już napój będzie gorący dodać miód. 

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *