Strona główna » Aktualności na portalu » Sposób na grzańca

Sposób na grzańca


Polecamy dwa przepisy na grzane wino. Jeśli szukasz aromatycznego napoju na rozgrzanie w zimny wieczór, możesz przyrządzić sobie któryś z tych wariantów - w zależności od tego, jakie przyprawy lubisz. Czytaj dalej

Kluczem do aromatycznego grzańca są dodatki. Jego smak i aromat zależny jest od rodzaju samego alkoholu oraz wykorzystanych dodatków. Podstawowymi dodatkami, które powtarząją się w wielu przepisach są: cynamon, imbir, goździki, czasami kardamon, a dla dodania słodyczy – miód.

My zaprezentujemy Wam dwa:

Grzane wino – przepis I (z cukrem)

Składniki:
– butelka czerwonego wytrawnego wina,
– szklanka cukru,
– laska cynamonu,
– pół cytryny (pokroić w plastry),
– kilka goździków

Przygotowanie: wino wlać do garnka i podgrzewać, dodając pozostałe składniki. Gotować prawie do wrzenia.

Grzane wino – przepis II (z miodem)

Składniki:
– butelka czerwonego wytrawnego wina,
– 3 łyżki miodu,
– laska cynamonu,
– duża pomarańcza (pokrojona w plastry),
– kilka goździków,
– rodzynki

Przygotowanie: wino podgrzewać, dodając cynamon, goździki, plasterki pomarańczy, rodzynki. Uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Kiedy już napój będzie gorący dodać miód. 

Loading Facebook Comments ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *